Nu stiu, jur, cand si unde se volatilizeaza zilele. Mai imi dau seama ca a mai trecut un an cand primesc cate un anunt cu cate o noua editie a vreunui eveniment. Cam cum este cu Supercoders, eveniment pe care l-am si moderat acum un an in Bucuresti. De-aia spun ca nu stiu cum trece timpul, fiindca am senzatia ca ieri a fost ziua cu pricina, si citind anuntul editiei de anul acesta mi-am readus in minte emotiile mari spre foarte mari pe care le-am avut stand in fata celor aproape treizeci de copii din panelul meu.

Ce este SuperCoders?

Este un atelier de programare special conceput pentru copiii cu vârste între 10 și 13 ani pentru a face primii pași în lumea codului cât mai ușor și distractiv. Scopul atelierului este de a-i învăța pe aceștia cum să folosească timpul petrecut pe calculator în mod util.

 

Suna bine? Ei, va spun ca la fata locului e si mai bine.

Anul acesta evenimentul prinde aripi, capata noi dimensiuni si va avea loc si in alte orase din tara, nu numai in Bucuresti. Si daca in Bucuresti, din pacate, locurile s-au ocupat deja, cred ca merita sa imprastiati vestea buna mai departe, fiindca in celelalte orase inca mai sunt locuri disponibile si beneficiile copiilor dupa participarea la un eveniment de acest gen sunt uriase.

Deci, Supercoders are loc anul acesta in 5 orase din tara, in 5 zile diferite. Programul complet este cel de mai jos:

  • București – 15 octombrie, între orele 10:00 – 14:00, la sediul Orange Green Court din str. Gara Herăstrău, nr.4
  • Ploiești – 17 octombrie, între orele 14:00 – 17:00, la Hotel Central, Bd. Republicii, nr. 1
  • Târgoviște – 18 octombrie, între orele 14:00 – 17:00, la Hotel Nova din str. Arsenalului, nr.14
  • Pitești – 19 octombrie, între orele 14:00 – 17:00, la Hotel Ramada, Calea Bucuresti, nr. 31
  • Râmnicu Vâlcea – 20 octombrie, între orele 14:00 – 17:00, la Hotel Sofianu din Calea Știrbei Vodă

 

Dupa cum am zis, la Bucuresti nu mai sunt locuri disponibile (asta ca sa va dati seama de succesul pe care il are, locurile s-au ocupat imediat).


Cum va inscrieti?

Fiecare atelier are 50 de locuri disponibile, selectate în funcție de ordinea înscrierilor, iar participarea este gratuită. Înscrierile se fac pe mail la adresa csr@orange.ro menționând numele copilului, vârsta și adultul care îl însoțește. Programul detaliat se va comunica ulterior, pe e-mail, după confirmarea înscrierii.


Anul trecut, la aproape o saptamana dupa editia a treia scriam asta, cu litere ingrosate:

“Primul gand pe care l-am avut la finalul zilei a fost ca mi-as dori ca genul acesta de evenimente sa existe saptamanal. Sau zilnic daca s-ar putea. Sau ca acesta ar trebui sa fie modelul dupa care sa se faca invatamant in Romania. Multi-inter-pluri disciplinar.

Fiindca in acele cinci ore copiii au invatat enorm de mult. De la faptul ca si-au exersat abilitatile de lucru in echipa, de gestionare a timpului, de organizare, de cautare a unor solutii si ulterior de punere a lor in practica, si pana la noutatea programului (Scracth), utilizarea calculatorului si pentru altceva decat jocuri, exersarea limbii engleze, si documentarea pe teme cum sunt mediul inconjurator, stratul de ozon, schimbarile climatice, ecologie, disparitia speciilor de animale, poluare, creierele lor au lucrat febril si cu pasiune.”

 

Momentul respectiv a fost un punct de turnura pentru Rebecca, ea prinzand din zbor in cateva ore niste notiuni de programare pe care le mai are si acum si in mod vizibil au ajutat-o la primele ore de calculatoare de la scoala.

Si daca anul trecut tema a fost una ecologica, tema editiei din 2016 SuperCoders este scoala viitorului, copiilor propunandu-li-se sa isi imagineze cum ar putea arata scoala în viitorul apropiat. In jurul acestei teme ei vor invata cum sa creeze animatii, povestiri interactive si jocuri utilizând limbajul de programare SCRATCH. Copiii vor face cunostinta cu primele concepte de programare si logica matematica pentru a transforma ideile lor in creatii.

Trainerii Orange vor explica elementele de baza ale limbajului Scratch si vor oferi exemple de animatii sau jocuri dezvoltate in Scratch pentru copii. Astfel cu ajutorul facilitatorilor dar si al unui robotel virtual, cei mici vor vizita scoala viitorului si vor putea da solutii noi pentru protejarea mediului. La final participantii la SuperCoders vor putea inscrie creatiile lor in concursul lansat de Orange pentru COP 22 unde va fi prezentata animatia SuperCoders castigatoare.

Asa ca, daca sunteti din orasele enumerate mai sus si aveti un copil cu varsta intre 10 si 13 ani dati degraba un mail la csr@orange.ro. Va garantez, copiii vostri nu vor avea decat de castigat, e o experienta pe care nu ar trebui sa o rateze. Si cine stie, poate isi descopera o noua pasiune: programarea!