Cel putin cand vine vorba de bucatarie si de ustensilele cu care pregatesc si gatesc, sunt o conservatoare, recunosc. Greu ma scoti din ale mele, greu imi schimbi niste rutine sau niste obiecte cu care m-am obisnuit. Si totusi….

Am din ce in ce mai multi oameni in jurul meu care au trecut de la traditionalul cuptor pe gaze la cele mai moderne, electrice si well, si mai multi care au facut switch-ul catre cele cu aburi si de fiecare data cand ii aud povestind sau le citesc argumentatiile si motivele pentru care au lasat gazele si au trecut la electrice sau aburi primul impuls este sa ma apuc sa caut un cuptor nou J Si da, mereu m-am intrebat “ce o fi atat de diferit la un cuptor pe abur fata de unul pe gaz de sa iti schimbe gandirea atat de radical?”

Asta pana am ajuns eu in fata unuia.

Provocarea a fost sa vin cu o reteta, una mai complexa nitel, pe care sa o testez “pe bune” intr-un cuptor CombiSteam Deluxe. Dupa ce am tot intors pe toate partile “complexitatea” din brief, am realizat ca nimic nu poate fi mai complex decat reteta de tocana de vita cu bere Guinness a lui Jamie, care in mod normal dureaza cam patru/cinci ore.

Ce a iesit, puteti vedea mai jos, in total au fost vreo doua ore care au iesit comprimate intr-un minut si jumatate.

 

 

Dincolo de rezultat, pot spune ca baietii din echipa cu care am filmat erau aproape lesinati de la miresmele care ieseau din cuptor si la final le-am lasat toata tocana pentru a o gusta J.

 

Cum s-a simtit din perspectiva mea toata experienta? Daca nu as avea o serie de restrictii administrative si de buget, mi-as fi cumparat in ziua in care am filmat un cuptor CombiSteam Deluxe. De fapt, ce sa o mai lungesc, as fi plecat cu el de la locul filmarii. Stiu ca suna ciudat, insa e purul adevar.

 

De la plita cu inductie unde s-a desfasurat prima parte a retetei si pana la cuptor, pe amandoua le-as fi demontat piesa cu piesa si mi le-as fi remontat/reinstalat acasa in secunda doi.

 

Dincolo de a fi un nou trend in alimentatie, tehnica de gatit cu abur are niste avantaje certe pe care numai o persoana care se indeletniceste cu gatirea in mod intensiv acasa le poate recunoaste.

 

  • aburii reduc durata de gatire cu pana la 20% – asta inseamna nu numai viteza, ci inseamna si economii la consumul de energie electrica
  • gatitul cu aburi pastreaza o parte mult mai mare din umiditatea, prospetimea si nutrientii naturali ai alimentelor decât gatitul la un cuptor conventional. Aburii sunt ideali pentru gatirea fripturilor si ajuta la pregatirea unor paini gustoasa, cu miezul moale si coaja crocanta si rumenita; otodata, cu ajutorul aburului se pare ca se poate dospi in siguranta painea si mai ales se poate mentine mancarea calda;
  • stiu ca a trecut perioada in care se pun muraturile, insa, FYI, la un CombiSteam Deluxe se pot steriliza borcanele inainte de a pregati conservele de iarna
  • exista 180 retete predefinite, in limba romana, din care ne putem inspira atunci cand dorim sa preparam retete gustoase si sanatoase si in acelasi timp are multiple functii de gatire, printre care: Grill rapid, Alimente congelate, Complet abur, Grill, Jumatate abur & caldura, Coacere umeda cu ventilatie, Setare pizza, Un sfert abur & caldură, Gatire inceata, Incalzire abur, Incalzire sus si jos, Gatire cu ventilaitie, Coacere paine, Dezghetare, Crestere aluat, Uscare (recunosc m-am pierdut la inceput printre ele!)
  • si pana la urma, daca nu si nu cu aburul, sa stiti ca Cuptorul CombiSteam Deluxe are atat gatire cu abur cat si gatire traditionala J

 

Nu mai zic ca mie mi-ar trebui un asemenea cuptor la fel cum imi trebuie cafeaua dimineata. Sunt zile in care nu mai fac fata la partea de gatit, mai ales de cand eu si Radu avem meniurile noastre zilnice de la Revvolution, si majoritatea preparatelor din meniurile de acolo chiar ar merita din toate punctele de vedere sa fie preparate la abur! Si chiar daca noi am iesi din ecuatie, tot raman copiii, care deja nu mai sunt mici, au nevoie de feluri de mancare din ce in ce mai variate, si in weekenduri mai ales, am momente in care simt ca trece weekendul si eu nici nu am iesit din bucatarie. Nu mai stau sa va detaliez si sa va explic cum preparatele sunt mai gustoase, alimentele sunt mai sanatoase, banuiesc ca asta este deja clar (apropos, ca o remarca personala, tocana mea facuta la CombiSteam Deluxe a iesit mult mai vie din punct de vedere coloristic, fata de suratele facute in trecut la batranul meu cuptor).

 

Simt acut nevoia unei schimbari, mai ales ca actualul meu cuptor are deja venerabila varsta de 15 ani (spuneam mai sus ca e batran si nu exageram prea tare), si inca isi face cu onor treaba, insa nu stiu cat ma mai pot baza pe el.

 

Cu alte cuvinte, Mos Craciun, daca existi (stiu ca existi!) sa stii ca pe lista mea foarte foarte scurta este un CombiSteam Deluxe!