ACTUALIZARE: Se pare ca totusi, Gazeta Matematica si culegerile de probleme nu sunt considerate de catre ministru materiale auxiliare. Toata stirea o aveti aici pe Hotnews: „Folosirea Gazetei Matematice in scoli nu este interzisa pentru ca nu este vorba de un material auxiliar, a declarat vineri, pentru HotNews.ro. inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, Florian Lixandru, care a precizat ca acelasi lucru este valabil si pentru culegeri.

„Radu Gologan (coordonatorul lotului olimpic de matematica) a precizat ca a fost sunat de ministrul Liviu Pop care si-a exprimat „toata consideratia si sprijinul pentru Gazeta Matematica ca auxiliar pentru matematica de excelenta in scoala”.

„Mi-a transmis ca nu se pune problema manualelor unice ci numai a unei singure edituri (i-am sugerat sa comunice mai clar aspectele acestea si sa fie discutate). Auxiliarele vor avea de parcurs o anumita procedura scoala-comitet de parinti-inspectorat, pentru avizare. I-am sugerat ca trebuie sa aiba mult mai multa incredere in profesorii dedicati ce isi aleg auxiliarele strict profesional si tinand cont de posibilitatile financiare ale parintilor. Asteptam si speram ca nu va creste birocratia”, a adaugat Gologan.

 

Mie mi-a placut mereu matematica. Bine, nici nu avea cum sa nu imi placa, pentru ca bunicul meu a fost profesor de matematica iar tatal meu a terminat facultatea de matematica. M-au incurajat de mic, m-au ajutat inca din clasele primare. Imi aduc aminte ca incepand cu clasa a V-a am participat frecvent la olimpiade, iar in clasa a VI-a si a VII-a am ajuns pana in faza pe tara.

Nu mi se parea ceva special, ba chiar abia asteptam taberele din vacanta de vara in care timp de minim doua saptamani faceam pregatire pentru olimpiada impreuna cu alti copii. Oricum, chiar si in vacantele si anii in care nu am fost in taberele special gandite pentru olimpici, matematica era unul din lucrurile pe care le faceam cu placere. Iarna, la bunici ma refugiam pe terasa inchisa a casei lor si imi luam cu mine cartile si culegerile iar vara, chiar si pe plaja aveam momente in care in loc sa citesc sau sa fac cuvinte incrucisate (cum era la moda pe vreme aceea) imi luam cu mine cate o Gazeta Matematica si faceam probleme din ea. In afara de gazeta imi aduc aminte si de culegerile scrise de Ivanca Olivotto si de Petrica, care dupa gimnaziu au fost inlocuite cu Nita si Nastasescu. A fost o perioada in liceu in care eram extrem de mandru de faptul ca tatal meu a fost coleg de grupa cu domnii profesori Nita si Nastasescu.

 

 

 

Gazeta matematica era baza, abia asteptam aparitia urmatorului numar. Lucram din ea acasa, la scoala, aproape tot timpul. Dragostea pentru matematica nu a disparut niciodata doar ca ea s-a estompat treptat incepand cu trimestrul al doilea din clasa a IX-a si a fost inlocuita cu alte activitati specific varstei si care nu prea aveau legatura cu scoala si invatatul.

Cand Rebecca a inceput acum cativa ani sa lucreze din gazeta matematica, am redescoperit-o cu o mare placere si am avut cateva zile in care revista a stat la mine, am citit-o pe toata si am rezolvat si din probleme. Abia apoi i-am dat-o Rebeccai.

Ieri intamplator am dat peste un articol.

Coordonatorul lotului national de olimpici la matematica, profesorul Radu Gologan se arata, pe buna dreptate, surprins si deranjat de o decizie a ministrului educatiei, Liviu Pop care a interzis, pe langa alte manuale alternative care ar fi neutorizate, folosirea Gazetei Matematice in scoli si licee!

Gazeta Matematica, revista ce apare de peste 120 de ani si care a fost folosita cu success de generatii intregi de elevi a fost trecuta de catre “specialistii” din Ministerul Educatiei pe lista de manuale auxiliare neautorizate. Nu spun ca nu e bine ca manualele auxiliare sa fie folosite dupa anumite reguli, sa fie autorizate de comisii de specialisti, dar de aici si pana la a interzice folosirea in scoli si licee a unei reviste care este probabil cel mai reprezentativ material pentru tot ceea ce inseamna scoala de  matematica din Romania in ultimi 100 de ani, e cale lunga.

Gazeta Matematica, este, dupa cum spune si profesorul Radu Gologan, un monument al culturii romane.

Ma intreb oare cati din cei ce au decis interzicerea folosirii gazetei, stiu ce inseamna sau au folosit-o vreodata? Ne batem joc de mai bine de 25 de ani de invatamantul din Romania, indiferent de culoarea politica a guvernului. Am ajuns probabil la a n-a versiune a legii invatamantului, mereu noul ministru vine cu schimbari si asa zise imbunatatiri aduse legii. Mereu toate aceste schimbari si noi proceduri nu tin cont de realitate, nu tin cont de ceea ce se intampla in alte tari in invatamant, sunt facute pe genunchi si iau in considerare doar interesele personale ale celor din minister si guvern. Generatii intregi de copii au fost cobai pentru cei din minister, generatii intregi de elevi au invatat dupa manual pline de greseli, aprobate de cei din minister sau au fost nevoiti sa inceapa scoala fara a avea manuale tiparite. E bine, e din ce in ce mai bine, dar ne meritam soarta atat timp cat alegem o clasa politica ce propune un ministru cum este domnul Liviu Pop.

La final, ca sa va si distrati, va rog sa parcurgeti noul manual de …… Educatie Fizica (!!!), incepand cu pagina 32.

Sursa foto

UPDATE – Informatie in curs de actualizare:

Se pare ca azi dimineata copiii claselor primare din cateva scoli bucurestene au fost perchezitionati de catre inspectorii scolari. Acestia se aflau in cautarea oricaror materiale auxiliare, dat fiind faptul ca dl Liviu Pop i-a amenintat pe profesori ca ii da pe mana politiei daca gaseste auxiliare in clase. Da, ati auzit bine, copii de sase-noua ani, perchezitionati in ghiozdane ca niste infractori. Momentan nu am auzit decat de Goethe. Daca aveti ceva informatii noi, le asteptam in comentarii.