Nu stiu cum e la voi dar eu am observat in ultimele saptamani, cam de cand a inceput scoala un lucru care m-a pus pe ganduri. Politia rutiera lipseste cu desavarsire de pe strazile din Bucuresti. Singurele momente in care le-am mai observant prezenta au fost cele in care m-am intersectat in trafic cu diverse coloane de demnitari.

Eu personal nu pot intelege de ceva vreme care sunt regulile si principiile dupa care politia rutiera si in general politia din Romania functioneza. Traficul din Bucuresti s-a transformat intr-o jungla si vina nu este doar a celor ce nu ofera conditii pentru un trafic civilizat. Vina este si a soferilor dar in principal a celor de la Brigada Rutiera Bucuresti.

Va dau doar cateva exemple din cele observate de mine in ultima perioada.

Pe bulevardul Regina Elisabeta, pe sensul dinspre Kogalniceanu spre Universitate, dupa cum stiti exista o singura banda de circulatie dedicata doar mijloacelor de transport in comun, salvarilor si masinilor de politie si pompieri. Acea banda este plina permanent de alte autovehicule, practic semnul de interzis este ignorant cu consecventa in orice moment al zilei. Nu am vazut nici macar o singura data vreun politist care ar putea sa stea la intersectia cu Calea Victoriei si sa-si faca planul la amenzi pentru minim 6 luni.

Tot pe Regina Elisabeta, pe celalalt sens, de la Universitate la Kogalniceanu, exista o banda dedicata autobuzelor si troleibuzelor, banda ce este mereu folosita de soferii “mai isteti” si fara bun simt si respect. Acelasi lucru se intampla si pe cheiul Dambovitei, de la Piata Unirii spre Piata Natiunilor Unite / Calea Victoriei. Banda speciala este bine marcata dar nu am vazut absolut niciodata vreo masina de politie care sa ii opreasca pe cei ce circula pe ea.

Liniile de tramvai s-au transformat de foarte multa vreme in banda de circulatie iar depasitul coloanelor aflate la semafor sau stationate este sport national cel putin in Bucuresti. Unde sunt cei de la Politia Rutiera? Le-as putea spune minim 10 locatii din Bucuresti unde linia de tramvai este permanent sosea pentru cei grabiti.

S-au schimbat cumva regulile si nu stiu eu acest lucru? Se aplica ele aleator si doar pentru anumite persoane? Am observat ca purtatul centurii la fel ca si nevorbitul la telefon in timp ce conduci au devenit niste lucruri care sunt obligatorii doar in lege, in trafic ele fiind optionale. Am vazut nenumarati politisti aflati in masina de politie ce nu purtatu centura si vorbeau la telefon. Nu am mai vazut de foarte multa vreme vreun filtru care sa opreasca soferii fara centura. Taximestristii se uita la mine foarte ciudat atunci cand ma urc in masina lor si imi pun centura.

Sunt zone si intersectii in Bucuresti in care blocajele sunt ceva absolut normal. Atat de normal incat politistii au renuntat de mult la a mai fi prezenti in acele zone. La anumite ore din zi, atunci cand traficul este intens, soferii se dau jos din masini si ii dirijeaza pe ceilalti pentru a debloca circulatia. La Academie, la AFI si la Eroilor, de exemplu, se intampla acest lucru de minim 2-3 ori pe zi.

Parcatul pe trotuar, pe benzile de circulatie, pe liniile de tramvai, pe trecerile de pietoni sau in statiile mijloacelor de transport in comun este ceva obisnuit si firesc in Bucuresti. Sunt zone in care masinile sunt parcate pe cate trei randuri iar politia pur si simplu ignora toate aceste situatii. Mi-am propus la un moment dat sa fac poze zilnic cu asemenea situatii dar am renuntat rapid pentru ca trebuia sa ma opresc din 50 in 50 de metri si sa am unitati de stocare a pozelor permanent impreuna cu mine.

Am mai stat de vorba in anumite situatii cu agenti de politie si mi-au invocat diverse motive. Ca nu au aparate foto in dotare pentru a le face poze celor ce parcheaza ilegal, ca mai bine de 70% din amenzile date nu sunt platite niciodata de catre soferi (aloo…ANAF, s-a auzit?!), ca legislatia nu ii ajuta si amenzile sunt anulate in instanta si cea mai auzita replica, “de ce sa mai dam amenzi pentru ca oricum banii din amenzi nu ajung niciodata la noi, in bugetul nostru”.

Vreti sa stiti cum se intampla prin alte locuri? Soferii sunt amendati si amenzile sunt trimise inclusiv in tara lor de resedinta, daca nu locuiesc in tara in care a fost emisa amenda. Am patit-o chiar si eu anul trecut, la aproximativ doua saptamani dupa ce m-am intors din Viena am primit un plic acasa cu o amenda pentru depasirea vitezei legale. Mi se pare absolut normal sa se intample asa, mi se pare logic si civilizat ca toata lumea sa respecte regulile si legeli din locul in care se afla iar autoritatile sa faca totul pentra ca acest lucru sa se intample.

Oare in Romania or fi asa de multi bani la buget incat politistii s-au gandit ca e mai bine sa nu mai dea amenzi? Oare cei de la Interne sau cei de la Finante nu pot gasi modalitatile necesare prin care politistii sa fie motivati sa dea amenzi, sa isi faca treaba? Oare aplicarea legii a devenit ceva optional in Romania? Oare cei de la Politia Rutiera s-au gandit vreodata ca singura modalitate de a schimba ceva in trafic, de a educa soferii si de a-i face sa respecte regulile si pe ceilalti participanti la trafic, este aplicarea cu extrem de multa consecventa a legii? E prea mult daca ne dorim normalitate in trafic si in viata de zi cu zi?

 

Sursa foto