Ieri s-au implinit doi ani de la tragedia din Colectiv. 65 de oameni nevinovati au murit si cel putin inca cateva zeci au fost raniti in timpul si dupa incediul din Colectiv, in primul rand din cauza incompetentei autoritatilor din Romania.

Intr-un interviu acordat ieri Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a declarat ca in acesti doi ani s-au intampat si s-au schimbat foarte putine lucruri in ceea ce priveste legislatia privind prevenirea incendiilor si in sistemul medical din Romania.

Maine, 1 Noiembrie se implineste o luna de cand, in conformitate cu noua legislatie, institutiile de invatamant din Romania trebuiau sa aiba obligatoriu avizul de functionare din parte ISU.

Acum o luna, la nivel de Bucuresti si Ilfov, din 642 de scoli si gradinite de stat sau private, doar 44 aveau aviz ISU! In sectorul 5 unde locuim noi, nici o scoala sau gradinita nu are aviz ISU.

In tot acest timp, primariile, cele in administratia carora se afla scolile si gradinitele de stat, cele ce emit avize pentru lucrarile de modernizare si aloca buget pentru renovarea cladirilor, aloca milioane de lei pentru biserici si iarba pe liniile de tramvai. Cati dintre voi va trimiteti copiii zilnic la scoala in cladiri fara aviz ISU, in cladiri nerenovate si neexpertizate din punct de vedere seismic de zeci de ani de zile? Cati dintre voi au incercat macar o singura data sa stea de vorba despre aceste lucruri cu reprezentantii scolilor sau cu cei din primarii?

Cei din primarii dau vina pe procedura ISU, spunand ca aceasta este foarte complicata si mai ales pe lipsa bugetului. Asta in timp ce azi la Primaria Generala are loc INCA o sedinta in care se va vota rectificarea bugetara propusa de doamna Firea prin care se iau bani din bugetul alocat infrastructurii si se aloca pentru constructia de statui, pentru patriarhie si pentru plantarea de iarba intre liniile de tramvai din sectorul 5. O mana de oameni fara scrupule si fara constiinta, consilierii primariilor si prietenii primarilor PSD iau decizii lipsite de sens si logica pentru mai bine de 2 milioane de cetateni.

Doamna primar general dupa ce vreme de un an si jumate nu a facut absolut nimic din ceea ce a promis ca va face pentru modernizarea infrastructurii, pentru a rezolva problemele de trafic din Bucuresti, pentru renovarea unitatilor de invatamant, pentru un transport public civilizat si sigur, merge in emisiune la maimutele de la Antena 3 pentru a anunta ca introduce tichetul unic pentru transportul intre Bucuresti si Voluntari, ca achizitioneaza autobuze noi, ca va construi parcari si le va dota cu aparate de taxat pe cele existente, ca va exista o firma specializata care se va ocupa de semaforizarea inteligenta. Toate aceste lucruri au fost spuse si acum mai bine de 15 luni, toate aceste lucruri absolut normale, lucruri ce exista in marea majoritate a oraselor mari, nu din lume ci chiar din Romania, dar lipsesc cu desavarsire din Bucuresti, ne sunt repetate periodic la fiecare iesire in public a doamnei primar. Asta in timp ce copiii merg la scoala in cladiri care la primul incendiu sau cutremur ar provoca probabil tragedii mai mari decat cea din Colectiv. Asta in timp ce traficul din Bucuresti a ajuns sa fie printre primele din lume din perspectiva aglomeratiei, iar un bucurestean petrece, in medie 57 de minute pe zi in trafic! Asta in timp ce pentru orice fel de hartie, aviz sau autorizatie emise de primarie si obtinute intr-un termen mai mic de 2-3 luni te poti declara un om norocos.

As putea continua la nesfarsit si umple pagini intregi……si asta in timp ce noi, cetatenii din Bucuresti asteptam cuminti implinirea minunilor propuse de doamna Firea si ceilalti primari PSD din sectoare.

Photo by Burak Kebapci from Pexels