Nu stiu cati dintre voi, cei care ne citesc, isi aduc aminte de evenimentele din 13-15 Iunie 1990. Eu le-am trait pe viu, am fost la baricada si apoi a doua zi, in drum spre scoala am fost oprit de mineri, legitimat si apoi “retinut” pana la lamurirea lucrurilor. Salvarea mea si al colegilor care erau cu mine a fost acea ca in timp ce minerii se ocupau de noi s-a creat o busculada in care au fost prinsi studenti  de la Universitate si in acel moment cei doi mineri care ne pazeau pe noi si-au luat batele si au pornit sa-si ajute ortacii. Noi am fugit si de la Universitate pana in fata liceului nu ne-am oprit si nu ne-am uitat in spate. Multi dintre colegii nostri nu au avut norocul nostru si nu au scapat fara bataie. Alti colegi, ce aveau parul lung, au fost tunsi in piata.

Imi amintesc si ca, dupa ce am ajuns la liceu, nu am mai intrat la ore, am stat pe terenul de sport toata ziua si din timp in timp mai venea cate un parinte care fie isi lua copilul acasa, fie verifica ca acesta este ok si ii dadea indicatii sa evite centrul la intoarcea acasa.

Imi amintesc foarte clar si despre mesajul pe care presedintele Iliescu il citise la televizor in ziua in care a fost “curatata” piata Universitatii si mai apoi a fost ridicata baricada si incendiate autobuzele MAI. Iliescu spunea: „…..chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita”. A doua zi dimineata la prima ora, au fost adusi minerii in Bucuresti. Inaintea lor prin piata au trecut coloane de muncitori de la IMGB care au scandat: „IMGB face ordine!”, „Moarte intelectualilor!” si „Noi muncim, nu gandim!”.

In ultimele saptamani si mai ales in ultimele zile am avut sentimentul ca oarecum, la alte dimensiuni, retraiesc acele zile din Iunie 1990. Partidul de la guvernare a incercat mai intai prin mijloace indirecte sa ii opreasca pe cei ce au manifestat in Piata Victoriei sau in mediul online, practic pe toti cei ce nu sunt de acord cu deciziile luate de PSD. Initial au aparut vestitii “postaci”, de fapt au fost reactivati. Au inventat statul paralele si apoi, au continuat “campania online”, multe conturi de facebook au fost blocate fiind raportate masiv postarile anti PSD de pe acestea. Numarul trupelor de jandarmi a crescut sensibil la ultimele miting-uri, au aparut scutierii si caii din dotarea jandarmeriei, au fost incercate diverse strategii pentru intimidarea protestatarilor.

Acesta nu a fost decat inceputul strategiei gandite de mintile luminate din PSD. Pasul urmator a fost targul de colinde de Craciun organizat de primarie in Piata Victoriei. Intre noi fie vorba, chestia cu organizarea targului a fost de la bun inceput o decizie strategica asumata doar pentru a mai crea niste valuri care sa mai acopere anchetele DNA si “nazdravaniile” comisiei Iordache. De fapt PSD avea nevoie si a cautat permanent acest scandal!

Aseara acest lucru mi-a fost confirmat. Si tot aseara, amintirile din Iunie 1990 au reaparut in mintea mea mai vii ca niciodata. A fost mai intai discursul doamnei primar care a nuantat anumite aspecte: “este inceputul anarhiei”, “trag un semnal de alarma”, “constitutia este incalcata fara ca institutiile centrale ale statului sa reactioneze”, “manifestatia din Victoriei este ilegala si participantii violenti”. Cititi va rog mesajul de mai sus, mesajul lui Iliescu prin care chema minerii in Bucuresti. Vedeti ceva asemanari? Imediat in ajutorul doamnei Firea a sarit televiziunea de casa a PSD-ului, Antena 3 care a profitat de moment si scotand din context ideea de baza a manifestatiilor din Piata Victoriei a inceput sa prezinte fotografii de pe facebook ale anumitor manifestanti, fotografii in care acestia apar tinand alaturi de sau tinand in mama arme. Din nou mi-am adus aminte de 1990 atunci cand toti cei din Piata Universitatii erau catalogati ca fiind drogati si anarhisti.

La finalul zile, cireasa de pe tort (il ajuta si fizicul :)) a fost domnul Codrin Stefanescu. Acesta a iesit de la intalnirea cu liderii PSD si ne-a anuntat mai intai ca 200 de manifestanți au făcut prapad si zeci de mii de bucuresteni (la doamna primar erau milioane) nu se pot bucura de Targul de Craciun (al treilea targ din Bucuresti). Declaratia a continuat si ne-a fost adusa in vedere starea de tensiune generala create in tara dupa evenimentele din Piata Victoriei. La final victorios, domnul Stefanescu ne-a comunicat ca PSD va organiza un super, extra mare miting in Bucuresti si in toate orasele mari din tara, cu sute de mii de participanti! Miting-ul va fi impotriva statului paralel, impotriva anarhiei si pentru apararea constitutiei si a votului celor ce au votat PSD. Recititi acum va rog chemarea catre muncitori si mineri facuta in 1990 de Iliescu. Ce ziceti, nu prea au multa imaginatie liderii PSD din ziua de azi, nu-i asa? Sunt sigur ca si sloganurile pe care le vor striga participantii la miting-ul PSD vor semana cu sloganurile strigate de cei de la IMGB si de catre mineri in 1990.

Nu v-am convins inca? Ei bine, atunci, va rog studiati cu atentie afisul de mai jos, afis prin care simpatizantii PSD sunt chemati la miting-ul partidului ce va avea loc la Craiova. Cu aceasta fotografie se mandreste si doamna ministru Olguta Vasilescu pe profilul dansei avand-o drept coperta.

Ar mai fi ceva de zis? Sa nu uit….nu va faceti program in weekend-ul urmator, avem intalnire in piata Victoriei.

Sursa foto