Vă povesteam acum aproape doua luni despre lansarea ediției 2017 a Caravanei SuperCoders, și despre experiențele noastre (a mea, dar mai ales a Rebeccăi) din edițiile anterioare ale SuperCoders.

Am mai povestit și de ce mi se pare atât de importantă această inițiativă a Orange și de ce simt că ar trebui că acest gen de inițiative să fie preluat de cât mai multă lume sau să fie permanentizat și iată că într-un fel am presimțit că se va întâmpla ceva, fiindcă în curând va porni o a treia etapă din SuperCoders, ce se va numi SuperCoders Online Academy, despre care voi vorbi un pic mai jos.

Reluând un pic, am vorbit despre prima etapă, Caravana care s-a plimbat anul acesta prin 10 orașe, mult mai multe decât în anul precedent. Ediția din acest an a SuperCoders 2017 a stat sub semnul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) cuprinse în Agenda 2030 propusă de Națiunile Unite, iar copiii au încercat și reușit în cadrul caravanei să creeze animațîi pe platforma Scratch, pornind de la cel de-al 15-lea Obiectiv Global menționat în Agenda 2030, viața terestră.

Am menționat și a treia etapă, Academia Online și nu am spus mai nimic până acum despre cea de a doua etapă, concursul național SuperCoders Coding Competition, care tocmai și-a anunțat și câștigătorii, nu mai departe de săptămâna trecută. Ce a presupus această competiție?

Simplu: să continue povestea de mai jos printr-o animație creată în Scratch sau code.org, după care copiii, cu ajutorul părinților l-au înscris prin formularul disponibil pe site la Orange/Supercoders cu datele personale și link către creațiile lor, în intervalul 6-26 noiembrie.

“Cu mult timp în urmă, înainte să existe problema poluării și deșeurilor, planeta Pamânt era un loc mirific cu aer curat, multe păduri și apă albastră că cerul. Nu după mult timp au apărut anakinii, o specie invazivă care a început să se hrănească cu ținuturile verzi și să polueze apele Pamântului. Nu departe de noi, într-o altă galaxie, trăia Coder, cavaler al Ordinului SuperCoders, care prin puterile sale magice de a scrie cod putea să rezolve orice problemă. Într-o zi, cavalerul Coder a ajuns din întâmplare cu nava sa spațială pe planeta Pământ și …”

Până pe 10 decembrie a avut loc evaluarea aplicațiilor, iar pe 12 decembrie au fost anunțați câștigătorii, urmând că Academia SuperCoders să își deschidă porțile (virtual) pentru cursanții săi începând cu 20 ianuarie 2018.

Provocarea lansată de Orange România de a continua povestea pe tema poluării a fost acceptată de 323 de copii care au creat aplicații în Scratch și code.org.

Din cele 323 de înscrieri valide, juriul SuperCoders a selectat cele mai bune 6 aplicațîi pentru a fi premiate, iar primele 50 de aplicații vor intră în SuperCoders Online Academy, academia unde copiii vor învăța să programeze în Python.

SuperCoders Online Academy oferă posibilitatea unui număr de 50 de copii pasionați de coding să învețe concepte  de bază ale limbajului de programare Python. Cursul îi va ajuta pe copii să aprofundeze sintaxa limbajului Python pe măsură ce vor parcurge lecții interactive, vor rezolva puzzle-uri provocatoare și vor învăța să își construiască propriile jocuri în Python. Copiii vor face trecerea de la programarea prin blocuri de cod învățată în Scratch la programarea bazată pe text. Lecțiile și provocările săptămânale vor fi date online, într-un mod cât mai interactiv, ajutându-i pe copii să-și dezvolte competențele digitale, capacitatea de comunicare și gândirea logică prin activități de programare.

Cursul presupune 13 lecții interactive, 115 activități, aproximativ 30 de ore (în funcție de dificultatea activităților, task-uri săptămânale vor dura 2-3 ore, timp de aproximativ 3 luni).

Primii 6 clasați au fost:

  Nicholas Gurgu

  Iacob Florin

  Istrate Eduard Cristian 

  Maria Danciu

  Alexe Mihail 

  Stanciu Gabriel Alexandru

Lista completă de câștigători poate fi consultată pe site-ul Orange.

Preferata mea este cea a Mariei Danciu, care l-a transformat pe Coder într-o frumoasă eroina ce salvează planeta de la poluare.

Oricum, absolut toate sunt interesante (eu am stat și m-am uitat la peste zece din ele) și dincolo de inițiativa lăudabilă a Orange, ce mi se pare cu adevărat extraordinar este că de la an la an interesul pentru aceste activități crește și sunt din ce în ce mai mulți copii care își aleg să își urmeze pasiunea pentru programare și își ocupă timpul într-un mod nu numai creativ și util, dar mai ales de viitor pentru ei. Iar meritul Orange este cu atât mai mare, cu cât prin toate proiectele pe care le implementează, susține și ajută din ce în ce mai mulți copii să își descopere noi pasiuni și le creează premisele pentru un nou viitor, mai ales că această implementare are loc în tot mai multe orașe din țară, nu doar în București.

În filmulețul de mai jos puteți vedea ce înseamnă de fapt pentru copii (și nu numai) acest proiect SuperCoders.