Am citit acum cateva zile un articol care m-a pus rau pe ganduri. Nu ca ar fi prima oara cand felul acesta de ganduri despre cat de departe de normalitate suntem ma napadesc, dar parca nu s-a mai intamplat de multa vreme si intr-un fel speram ca nu o sa se mai intample.

Pe scurt, Camera Deputatilor a (re)pus in discutie, in dezbatere, proiectul de Lege pentru “inocenta copilariei”. Proiectul de Lege face referire la interzicerea educatiei sexuale in invatamantul prescolar, primar si gimnazial, fara acordul scris al parintilor. In textul proiectului exista paragrafe in care profesorii care incalca legea sunt amenintati cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani.

In 2016, deputatul PSD Ninel Peia a initiat aceasta lege. Domnul Peia are si un site in care a prezentat expunerea de motive pentru aceasta lege. Puteti sa cititi, dar va recomand ca inainte sa trageti bine de tot aer in piept.

Domnul Peia si colegii lui sunt oare constienti de consecintele adoptarii unei asemenea legi? Nu imi dau seama ce poate fi in mintea acestor oameni. Isi imagineaza oare ca nevorbind cu copiii despre ceea ce inseamna sexualitate, diferente, sanatate sexuala, intimitate, acestia vor invata si vor intelege aceste notiuni cu ajutorul vreunei minuni? Sincer nici nu imi dau seama se intampla cu acesti oameni. Sa fie vorba despre lipsa lor de educatie, sa fie vorba despre traditionalism, o intelegere si interpretare habotnica a invataturilor crestine, un soi de fundamentalism religios de tip romanesc, un conservatorism prost inteles?

Ma mir ca pana acum nu a aparut nici o reactie din partea Coalitiei pentru Familie care sa reitereze faptul ca sustine propunerea lui Ninel Peia.

Presedintele organizatiei Salvati Copiii Romania, a atras de mai multe ori atentia asupra faptului ca Romania ocupa primul loc în Europa la numarul de mame adolescente. Statistica pe care o am acum la indemana este una mai veche, din 2014, dar intre timp cifrele au devenit si mai amenintatoare.

Romania are cel mai mare numar de nasteri cu mame cu varste intre 10 si 17 ani din Uniunea Europeana. 4,7% dintre nasterile din 2015 au fost ale unor mame minore, “efect al lipsei accesului la ingrijiri și educatie pentru sanatatea sexuala si a reproducerii”!  4,7 % din totalul nasterilor!!!

Avem mai multe nasteri la adolescente decat tari precum Bahamas, Rwanda, Botswana sau Burundi. Toate aceste lucruri sunt o consecinta a lipsei de educatie si informare.

Oare domnul Peia si colegii lui parlamentari ce sustin proiectul de Lege s-au gandit vreodata ce se intampla cu aceste mame care sunt de fapt niste copii si mai mult, ce se intampla cu copiii acestora?

Oare domnul Peia si cei din Senat ce au trecut tacit legea, fara nici o dezbatere publica, s-au gandit vreodata la faptul ca un copil informat poate evita mult mai usor bolile cu transmitere sexuala, agresiunile sexuale sau sarcinile nedorite? Inocenta copilariei sa insemne oare in mintea acestor personaje niste copii plini de invataturi si morale crestine, niste copii indoctrinati care sa primeasca acces doar la un anumit tip de informatii, niste copii care ulterior sa se transforme in niste adulti “ascultatori”, masa de manevra si buni votanti ai domnilor parlamentari?

Pana una alta, daca veti nevoie de informatii pentru copiii vostri, daca nu stiti cum sa abordati anumite probleme in discutiile legate de sexualitate si sanatate sexuala pe care le aveti cu ei, puteti sa folositi cu incredere canalul youtube Sexul vs Barza.