Dupa excursia epuizanta dar absolut minunata din Marrakech, in prima parte a urmatoarei zile ne-am relaxat la piscina si pe plaja din Agadir , iar dupa amiaza am pornit spre Crocoparc. O noua super experienta, atat pentru noi, cat si pentru Radu, David si Rebecca. Crocoparc este un parc tematic ce gazduieste peste 300 de crocodili de Nil adusi din Tunisia si Egipt. El este localizat in Drarga, langa Agadir, pe drumul spre aeroport. Parcul este nou deschis, in 2018, si initial el a fost proiectat pentru a gazdui crocodilii salvati din Maroc si Tunisia. Ulterior, el a fost adaptat si deschis vizitatorilor. Parcul este gandit pentru a explica tuturor vizitatorilor, si in special copiilor, totul despre crocodili. Este de asemenea folosit si de cercetatori, oameni de stiinta si studenti care au acces inclusiv la laborator si in maternitate (da, exista si o maternitate pentru crocodili si, evident, o cresa).
Atunci cand a fost adaptat pentru publicul vizitator, Crocoparc a fost transformat si intr-o mare gradina botanica impartita in 5 sectiuni: gradina albastra, gradina acvatica, gradina exotica, gradina cactusilor si gradina tropicala. Din loc in loc sunt amenajate diverse atractii pentru copii, locuri de joaca, trasee de catarare, magazine cu dulciuri construite in interiorul unor mini pesteri.
Peste toate aceste lucruri, vin sutele de crocodili care traiesc in parc la fel ca in mediul lor natural. Bineinteles ca parcul este dotat si cu un restaurant in care exista si mancare traditionala marocana si mancare europeana si un magazine cu suveniruri. Ne-am distrat incredibil de bine si am facut niste super poze.
Penultima zi a fost si ea una foarte plina. Dimineata am pornit spre muntii Atlas, spre Paradise Valley.
Paradise Valley este o sectiune a raului Tamraght, care este vestita pentru numeroasele oaze – piscine naturale sapate in stanca in care se poate face baie. Traseul pana la punctul in care incepe drumul efectiv spre Paradise Valley este extrem de spectaculos si el este facut doar cu masini 4×4. Pe drum, pana sa ajungem in acel punct, ne-am oprit de doua ori. Prima oprire am facut-o la o mini gradina botanica si la un producator local de ulei de argan si cosmetice din ulei de argan, unde am aflat si mai multe lucruri despre argan si de unde am plecat cu cateva produse locale toate avand la baza uleiul de argan.
A doua oprire a fost la un producator local de ceramica, al carui atelier semana foarte mult cu atelierele mestesugarilor din Romania de langa Horezu. Ne-am continuat drumul spre punctul din care incepea traseul de 30 de minute pe care trebuia sa-l facem pe jos prin valea raului Tamraght unde am descoperit o noua “ciudatenie”, cafenelele construite in albia raului. Practic, mesele si scaunele erau asezate efectiv in albia raului si, pentru a te aseza la mese, trebuie sa stai descult in apa.
Am parcurs traseul pana in locul in care ghidul ne-a spus ca este cel mai indicat sa facem baie in piscinele naturale in aproximativ 45 de minute de la drumul principal, pe un drumeag de munte, care urca si coboara lin pana in oaza, unde ne-am “balacit” impreuna cu multi localnici. Paradise Valley este o destinatie foarte populara printre acestia, nu numai printre turisti, un fel de Snagov de-al nostru. Raul este meandrat si din loc in loc sunt spatii unde apa este mai adanca si se poate face baie sau se poate sta la terasa cu picioarele in apa. Va recomand ca in cazul in care ajungeti acolo sa aveti la voi niste incaltaminte mai de munte, drumul pana in oaza fiind destul de accidentat si niste pantofi de apa cu aderenta, fiindca pietrele de pe care sariti in apa si pe care iesiti din apa sunt foarte alunecoase. Oricum, senzatia unei bai racoroase dupa un drum prin soarele marocan a meritat tot drumul, iar copiii ar mai fi stat cel putin inca o ora in apa, atat de mult le-a placut :) Am mai fi stat si noi, insa trebuia sa ne intoarcem inapoi la hotel pentru a avea timp sa ne pregatim pentru ultima aventura din vacanta.
Toti eram deja extrem de “incarcati” si destul de obositi dupa ce trecusem deja prin toate aventurile si experientele marocane pe care le experimentasem pana in acel moment, asa ca atunci cand am ajuns in locul din care urma sa plecam calare pe camile, nu am fost niciunul din noi foarte impresionati. Asta s-a intamplat pana cand am ajuns efectiv langa camile si Raducu a fost rugat sa tina capastrul primei camile din sirul care forma caravana.
A urmat o calatorie de mai bine de doua ore, leganati, calare pe camile, din locul in care eram pana la ocean si inapoi. Spatele meu cred ca a fost singurul personaj nemultumit din toata calatoria. Las pozele sa vorbeasca despre aceasta experienta. Ceea ce mai pot sa va spun este ca la finalul calatoriei am avut parte de cea mai gustoasa si spectaculoasa cina traditionala din toata excursia noastra in Maroc. Nimic special, ba chiar din contra, daca ne referim la locul in care am servit aceasta cina, un cort traditional berber. Mancarea insa a fost delicioasa, cel mai bun couscous cu legume si cele mai bune tajine pe care noi le-am mancat vreodata.
Din nou, cuvintele sunt prea putine…sper ca fotografiile sa va ajute.
Unul din lucrurile pe care noi nu am reusit sa il facem si pentru care am mai fi avut nevoie de minim 3 zile de vacanta in Maroc, este o excursie in desert. Ne-am promis insa ca vom face si acest lucru cat mai curand posibil.
Chiar daca am scris trei articole foarte lungi, sunt sigur ca am uitat sa va spunem multe lucruri despre Maroc, despre cum am simtit noi si ne-am simtit noi in Maroc. Asteptam intrebarile voastre in comentariile la aceste trei articole sau in privat si va pot spune ca noi cu siguranta o sa revenim cat de curand in Maroc. Este dorinta noastra, dar mai ales a copiilor. Pana atunci va mai reamintesc doar ceea ce am scris in articolul in care va anuntam vizita noastra in Maroc – “Marocul se numara printre tarile despre care se spune ca trebuie vazute cel putin o data in viata!” Urmariti ofertele celor de la Lidl Tour daca v-a placut ceea ce v-am povestit noi.