Dupa primele 2 saptamani de autoizolare, m-am gandit de foarte multe ori sa scriu acest articol dar de fiecare data ceva m-a oprit. Ba au fost alte lucruri de facut, lucruri la care, pana se stam inchisi in casa, nu m-am gandit vreodata ca trebuie facute atat de des si cu asa de multa rigurozitate, ba mi-am consumat ziua ajutandu-i pe copii sa se familiarizeze cu “scoala de acasa”, ba am configurat echipamente IT – ale noastre de acasa si ale prietenilor de la distanta, sau pur si simplu nu am avut inspiratie si starea necesara pentru a scrie.
Acum s-a ivit o oportunitate. Am fost provocati de cei de la Canon Romania sa povestim cum ne-am descurcat in cele aproape 9 saptamani de cand suntem izolati, cu biroul de acasa si cu scoala online.
Provocarea este dublata si de faptul ca dupa atatea saptamani si experiente, chiar am ce sa va povestesc si in plus, ma gandesc ca incepand cu 15 – 18 Mai noi, adultii, vom merge la birou, iar copiii vor ramane acasa incercand sa se descurce cu resursele proprii cu tot ceea ce inseamna scoala de acasa.
Dupa cum stiti deja multi dintre voi, noi avem trei copii – Radu, 9 ani, clasa a 3 a, David 11 ani, clasa a 4 a si Rebecca 14 ani, clasa a 8 a. Daca pot spune asa, experientele traite de noi in ultimele saptamani au fost extrem de diversificate, in functie de varsta si preocuparile fiecaruia dintre copiii nostri.
Nici nu stiu cu ce sa incep mai intai :). La momentul in care am intrat in izolare, am fost printre cei norocosi, avand in posesie mai multe laptop-uri si alte echipamente IT. Pe langa laptop-urile personale ale noastre, ale adultilor, mai aveam in casa si alte echipamente mai vechi care erau neutilizate de ceva vreme.
Rebecca fiind in clasa a 8 a avea deja laptopul ei pe care il folosea de mai bine de doi ani si era familiarizata cu mediul online. Radu si David nu aveau laptopuri personale, dar ne-am repliat rapid. Am scos dintr-un sertar un laptop mai vechi si i l-am alocat lui Radu si am apelat si la bunic care la randul lui avea un laptop mai vechi pe care baietii mai lucrasera in vremea in care mergeau regulat la cursurile de robotica, pe care i “l-a donat” lui David.
Asta a fost doar inceputul pentru ca apoi au urmat orele si zilele petrecute pentru updatarea si reconfigurarea laptopurilor, instalarea tuturor aplicatiilor necesare. Am petrecut in prima saptamana zile si nopti facand asta si apoi am trecut la laptopurile prietenilor si ale colegilor de clasa ale lui David si Radu, configurand totul de la distanta prin diverse aplicatii. In tot acest timp dadeam zilnic si sfaturi referitoare la achizitii prietenilor si cunostintelor care nu aveau in posesie laptop-uri, routere, camere web, antivirus sau imprimante. A fost o perioada foarte incarcata in care mi-am folosit multe din abilitatile si cunostintele mele legate de IT pe care nu le mai folosisem de ani buni. A fost obositor, cu un consum mare de timp dar in egala masura si placut, iar satisfactia a fost maxima atunci cand i-am vazut pe toti copiii lucrand impreuna la orele pe care le aveau.
Cand credeam ca totul s-a terminat si lucrurile s-au asezat, a urmat mutarea biroului acasa pentru bunic si bunica. Configurari la telefon si de la distanta, sfaturi pentru instalarea si conectarea echipamentelor si instalarea imprimantelor, lectii de utilizare a diverselor aplicatii de video conferinta.
Inainte de a continua as vrea sa multumesc si aici profesorilor de la scoala lui Radu si a lui David, profesorilor de la scoala Rebeccai, profesorilor cu care fac engleza baietii, antrenorului de inot al copiilor nostri, profesorului de karate si antrenorilor cu care Radu face fotbal. Absolut toti s-au miscat extrem de rapid, au adaptat din mers orele si stilul de predare, au inovat metodele de predare, au stiut cum sa-i motiveze, sa-i tina implicati si antrenati si fizic si mental.
Ar fi multe lucruri de povestit nici nu stiu cu ce sa incep mai intai, o sa insir in cele ce urmeaza cateva sfaturi generale, solutii pe care noi le-am aplicat atunci cand ne-am confruntat cu provocarile biroului si scolii de acasa.
In primul rand daca vreti sa achizitionati un laptop sau un calculator, cel mai eficient ar fi ca el sa aiba un sistem de operare preinstalat. Daca folositi echipamente mai vechi, asa cum am facut noi, aveti grija in primul rand sa faceti absolut toate update-urile necesare pentru a aduce sistemul de operare la zi.
Daca achizitionati echipamente noi, nu trebuie sa cumparati neaparat ceva foarte scump, copiii nu au nevoie de super echipamente pentru scoala online. Cautati cu grija, nu va limitati la un singur site si incercati sa luati ceva de calitate, eventual un echipament care are o garantie mai mare, dar nu neaparat scump. Scump nu insemana intotdeauna calitate.
Este bine ca pe laptop-uri / calculatoare sa fie instalata o aplicatie de tipul suitelor de programe pentru birou cu care sa se poata procesa text si calcul tabelar, sa se poata trimite emailuri sau sa se poata construi diverse prezentari (exista si variante free, exista si variante online).
De asemenea va recomand sa instalati si o aplicatie cu care copiii sa poata deschide fisiere de tip pdf, o aplicatie (nu neaparat cea standard din sistemul de operare) cu care pot fi vizionate fotografiile si neaparat o aplicatie antivirus. Vedeti ca exista producatori de antivirus care in acest moment au promotii prin care ofera solutiile lor de securitate cibernetica, gratuit timp de 90 de zile. Daca doriti mai multe informatii pe acest subiect, intrebati-ma in comentarii si va voi raspunde.
Va recomand sa le faceti copiilor (sau bunicilor, cum a fost in cazul nostru) adrese personale de email. Noi am folosit Gmail pentru acest lucru. Le puteti folosi ulterior pentru a le face conturi Microsoft, Android sau Itunes pe care le puteti lega la un cont facut pe adresa unui adult. Conturile le veti putea folosi ulterior si pentru a instala mult mai simplu Minecraft pe calculatoarele pe care le folosesc copiii.
Cu adrese de email personale va va fi mult mai usor sa instalati Zoom, Skype, Teams sau Cisco Webex, cele mai folosite aplicatii pentru video conferinte. In principiu nu veti avea nevoie de camera web daca folositi un laptop, camera laptop-ului este mai mult decat suficienta.
Foarte important, tineti contabilitatea adreselor de mail si a parolelor aferente. Notati-le undeva sa le aveti la indemana in caz ca se va intampla ceva (si credeti-ne ca se va intampla :) ). Puteti sa folositi si aplicatii care va pot gestiona toate parolele si sunt foarte simplu de utilizat.
In general copiii vor avea nevoie de acces la telefoane si mai ales la Whatsapp, exista si o varianta web a aplicatiei Whatsapp care este foarte usor de utilizat de pe calculator. Va recomand sa o instalati pentru ca astfel copiii vor putea trimite mai usor catre profesori/colegi, fisiere word/pdf sau fotografii cu temele lor. Copiii nostri au lucrat foarte mult si in Power Point (si aici exista variante free si variante online).
Copiii nostri au toti scaune ergonomice pe care le folosesc atunci cand stau la birou si asta cu siguranta i-a ajutat foarte mult in orele petrecute in fata calculatorului.
Pentru antrenamentele sportive, pe care in proportie de 90% noi le-am efectuat in casa, pentru ca in mare parte ele sunt antrenamente de fitness, am achizitionat niste saltele si gantere de la Decathlon. Copiii cand au avut nevoie de greutati, au lucrat cu sticle de apa.
Noi adultii ne-am continuat in toata aceasta perioada bunele obiceiuri legate de sport, atat doar ca ne-am mutat cu tot cu antrenori in online. Pe mine personal sportul m-a ajutat enorm mai ales in prima perioada a autoizolarii. Bogdana lucreaza la un articol in care o sa va povesteasca despre mai multe variante pe care le aveti la indemana de a face sport acasa.
Credeti ca s-a terminat? Asa am zis si noi dupa primele zile pana cand copiii au inceput sa vina pe rand la noi sa ne ceara cerneala, pic-uri, culori, carioca si mai ales acces la imprimanta, uneori si la copiator. Rechizitele le-am comandat din magazinele online si au venit relativ repede. Cu imprimanta a fost mai complicat. Mai ales Rebecca a avut nevoie sa printeze foarte multe lucruri. Noi avem doua imprimante, una mai veche pe care i-am alocat-o complet Rebeccai si una mai noua, amble au si copiator si scanner. Nu sunt cine stie ce echipamente, au cativa ani, dar ne-au salvat si ne-au ajutat foarte mult in aceasta perioada!
Deci clar o recomandare este, daca nu aveti, achizitionati-va o imprimanta, o sa ii ajute pe copii in multe momente mai ales daca invata sa o foloseasca singuri (ceea ce nu este deloc complicat). Ganditi-va ca au de completat o fisa la matematica, romana sau alta materie, fisa pe care o primesc de la profesori sub forma de poza sau in fisier pdf. O tiparesc, o completeaza, o fotografiaza si apoi o trimit pe whats app si gata tema .
La fel ca si la laptopuri si calculatoare, poate chiar mai mult, va recomand ca pretul sa nu fie criteriul principal care sa va influenteze achizitia, Cautati echipamente robuste, usor de folosit si care sa aiba o garantie mai mare.
Canon are in acest o promotie foarte interesanta pentru imprimantele I-SENSYS, MAXIFY, precum și produsele din gama Pixma G. Primiti o garantie extinsa de 3 ani, pentru produsele achiziționate in perioada 01.03.2020 -31.12.2020, din gama I-SENSYS sau MAXIFY, si pentru produsele achizitionate in perioada 01.04.2020 – 31.12.2020 pentru produsele din gama PIXMA G.
Pixma G are rezervoare reincarcabile, costuri reduse la imprimare. Rezervoarele de cerneala sunt orientate frontal, va permit monitorizarea permanenta a nivelului de cernela si sunt foarte usor de reincarcat. Acest lucru va va salva de momente prin care noi am trecut si in care am fost intrerupti din intalnirile online sau alte lucruri pe care la faceam cu mesajul “nu mai merge imprimanta, nu mai are cerneala si eu trebuie sa-mi termin tema la romana” .
Imprimantele Maxify sunt potrivite pentru birourile de acasa, in gama exista si multifunctionale cu functii de copier, scanare si chiar fax iar un lucru foarte interesant este optiunea de imprimare direct de pe dispozitivile mobile. Asta poate insemna: a venit tema pe whats app, ai salvat-o si ai printat-o direct de pe telefon.
Nu aveti de urmat decat 3 pasi simpli, alegeti modelul de imprimanta, achizitionati de la unul din partenerii Canon si apoi va inscrieti pe site-ul Canon si veti beneficia de garantie extinsa. Credeti-ma acest lucru este foarte important pentru echipamentele pe care le folositi acasa (si nu numai). Eu unul cred ca lucrurile care ni s-au intamplat in ultimele luni vor aduce multe schimbari din perspectiva a tot ce inseamna online fie ca ne referim la scoala sau la lucrul de acasa.
Daca nu va puteti hotara, tot pe site-ul Canon, gasiti si un “selector de imprimante” care cu siguranta va va ajuta sa faceti alegerea potrivita cu ceea ce aveti dumneavoastra nevoie.
Spor la treaba, spor la scoala, spor la antrenamentele facute acasa, multa sanatate si multa rabdare!
Daca aveti intrebari, mai ales legate de managementul echipamentelor IT, dar si de cel al utilizatorilor acestora noi suntem aici, va vom oferi toate informatiile pe care le avem, va vom ajuta cu tot cee ace putem. Fiti optimisti, asa cum spun si copiii nostri, totul va fi bine!
Acest articol a fost realizat in parteneriat cu Canon Romania.
Multumesc pentru recomandare, chiar sunt utile sfaturile in legatura cu imprimantele. Like!
E bine ca s-a dezvoltat si aceasta metoda de predare, un dezavantaj e ca nu mai exista ore de sport pentru copii, dar pot face acasa :)
Imprimantele cu rezervoare reîncărcabile de la Canon sunt economice si foarte interesante la preț. Am sa încerc una.
Buna ideea cu imprimantele. Multumesc de sfaturi! Greu cu scoala de acasa, chiar si acum, dupa un an, dar trebuie sa ne obisnuim.