Urania Cremene are o charismă imposibil de ignorat, însă dincolo de acest atu al său, are un întreg univers de împărtășit despre copii, părinți și felul în care se cresc unii pe alții și o face cu o căldură și o pasiune greu de egalat, cel puțin în România. Nu ii mai fac o prezentare detaliată, am mai scris despre ea de multe ori și oricum, nu cred că e cineva care să nu fi auzit de ea până acum. 

Mă bucur enorm pentru faptul că i-am luat interviu, vă avertizez că a ieșit un interviu foarte lung, dar credeți-mă că odată ce va veți apuca de citit, nu va veți mai putea opri. Discuția cu ea s-a axat în principal pe programul său All About Parenting și oportunitatea apariției acestui program în România, dar am stat de vorbă și despre efectele pandemiei asupra sănătății noastre mentale, părinți și copii deopotrivă. Nu mă mai lungesc, iată discuția mea cu Urania. 


„Dacă un părinte petrece aproximativ 15 minute pe zi în acest program e ca și cum un vapor și-ar schimba zilnic direcția cu un grad în mijlocul Oceanului Atlantic. Nu ar simți nimeni și nici nu s-ar vedea… dar la final diferența ar fi la fel de mare că între Sahara și Lisabona.”


Mi-a plăcut mult acest citat pe care l-am descoperit la tine pe site și aș dori să pornim discuția de la această idee frumoasă, așa că o să încep direct, punându-ți o întrebare pe care ai pus-o tu la rândul tău de foarte multe ori părinților cu care ai intrat în contact: 

De ce faci ceea ce faci? Povestește-ne un pic despre program. Ce ai avut în gând atunci când l-ai conceput și care este scopul tău, ce îți dorești tu să obții pe termen lung cu acest program?Cum se poziționează programul „All About Parenting” si cum se diferențiază de celelalte programe existente pe piață? 


Povestea All About Parenting, călătoria de fapt, a început dinainte să devin mamă. Atunci am început să-mi pun întrebări și să caut explicații pentru comportamentele copiilor, pentru ”obrăzniciile” lor, pentru lipsa curajului sau absența motivației. Am descoperit că educația, creșterea copiilor poate fi făcută fără suferință, mai exact fără pedepse și recompense. 

Toate aceste concluzii am vrut să le dau mai departe, așa că am început să susțin workshop-uri pentru părinții care doreau să afle cum poți crește un copil echilibrat și încrezător, dar și cooperant și disciplinat. Nu după mult timp, sălile au devenit prea mici fiindcă părinții erau din ce în ce mai dornici să afle astfel de informații. 

Așa că a trebuit să caut o soluție. Iar soluția a venit sub forma unui program online care este astăzi All About Parenting. E primul program de parenting din țară și unica metodologie de parenting din lume care are la bază ultimele cercetări în știința motivației (ex. Teoria Autodeterminării), preluate direct de la unele dintre cele mai mari universități din lume.

Ce face acest program să fie diferit este complexitatea lui. Am gândit acest program ca pe o călătorie către o relație de echilibru între părinți și copii, o metodologie în toată regula. 

Am pornit de la bază, de la cele 3 Nevoi Psihologice de Bază (Nevoia de Conectare, Nevoia de Competență și Nevoia de Control), parte din Teoria Autodeterminării,  nevoi cu care se nasc toți oamenii și care ne dictează cele mai multe dintre comportamente. Practic, tot ceea ce facem, fiecare comportament sau alegere, caută să împlinească una sau mai multe dintre aceste nevoi și să ne ducă din ce în ce mai aproape de echilibru, de împlinire. 

Față de alte programe sau cursuri, All About Parenting privește copilul ca pe un întreg: emoțional, spiritual, fizic, relațional etc. și oferă tehnici care să conducă spre acest întreg, spre echilibru pe toate planurile vieții, către o relație frumoasă, de încredere cu părinții și mai ales cu sine. 

În plus, e un program pentru părinți cu copii de toate vârstele, de la 0 la 18 ani și răspunde la problemele specifice fiecărei vârste, de la refuzul de a dormi în patul lui, refuzul de a mânca și până la responsabilitatea de a-și face curat în cameră sau chiar și la probleme de soiul „Mami, m-a părăsit Răzvan”.

Conține 11 Capitole, 305 episoade, având o durată totală de 31h și 24 min. Îți ia aproximativ 15 minute să vizualizezi câte un episod și o poți face foarte ușor, direct din aplicație.

În plus, pe lângă programul online, părintele primește unul dintre cele mai fabuloase instrumente, Agenda de Parenting, în care îți poți nota idei pe care să le reții sau poți face exerciții practice pornind de la provocările pe care le ai tu în relația cu copilul tău. 

Însă, deși pare copleșitor la prima vedere, felul în care am gândit acest program te ajută să faci pași mici, dar siguri către acea relație minunată pe care ți-o dorești cu al tău copil. Mai exact, vezi un episod pe zi, completezi exercițiile în Agendă și cauți contextul potrivit ca să aplici ce ai învățat. Iar informațiile încep să funcționeze imediat, deci nu trebuie să aștepți până la finalul programului ca să vezi cum se luminează familia ta. 

Tocmai de aceea am spus că 15 minute pe zi nu pare mult, dar la finalul călătoriei în program, relația cu copilul tău va arăta altfel, familia ta va fi în cu totul alt loc, fără măcar să-și dai seama. 

Asta nu înseamnă că nu poți parcurge mai multe episoade deodată… Fiecare are un ritm și un stil diferit de învățare, iar structura și faptul că totul e online, ușor de accesat la orice oră facilitează parcurgerea informației, fie că ești în mașină, în autobuz, în parc cât doarme cel mic la aer sau dimineața, cu o cafea caldă în mână…

Până acum (martie 2021), 15.100  de părinți au ales să învețe cu All About Parenting. Iar eu chiar cred că dacă din ce în ce mai mulți părinți aleg să învețe cum să facă lucrurile altfel, lumea de mâine va arăta diferit pentru copiii noștri și pentru noi. Mai ales că acum avem privilegiul de a avea informația la un click distanță…

Suntem țara în care aproape două treimi din populație consideră chiar și acum, în 2021, că o corecție fizică nu dăunează copilului, ci dimpotrivă. Noi, românii, suntem obișnuiți să dăm ordine, să nu ne arătăm sentimentele și nici vulnerabilitățile sau slăbiciunile. Cât de greu îi va fi unui părinte care a crescut în această paradigmă, într-un mediu în care fie a avut parte de violență fizică și verbală, fie orice slăbiciune i-a fost imediat taxată, să își schimbe atât perspectiva, cât și modul de a comunica, de a acționa în relația cu proprii copii? În acest context, cum crezi tu că va fi primit programul tău?


Într-adevăr, în România există o anomalie din punctul de vedere al felului în care facem parenting. Și înainte să spun care e această anomalie, aș vrea să mă refer strict la semnificația cuvântului „parenting”, pentru că și asta este confuzant pentru foarte mulți oameni.

„Parenting” este un cuvânt preluat, evident, din limba engleză și a ajuns să fie confundat cu o atitudine mai degrabă permisivă față de copil. Adică în a-l lăsa să facă ce vrea, în a nu te impune, în a nu pune limite, în a nu avea nici un pic de autoritate asupra copilului și a crește, în ultimă instanță, un copil lipsit de respect față de proprii părinți. 

Ori ”Parenting”, sau parentaj, este ceea ce facem în relație cu propriul copil din prima zi în care s-a născut. Relația cu propriul copil se numește ”parenting” și evident aici sunt mai multe stiluri în care putem face asta, sau mai multe modalități în care putem construi această relație. 

Putem fi Permisivi, putem fi Autoritari, putem fi Echilibrați, putem fi absenți sau putem – lucru pe care foarte mulți părinți îl fac – să sărim dintr-o extremă într-alta. Adică suntem cea mai mare parte a timpului ultra permisivi, îi satisfacem copilului toate dorințele, toate mofturile, jucându-ne cu ei, încercând să fim buni prieteni cu ei, asta până când nu ne mai iese cooperarea. Acest lucru ne încarcă de emoții negative și de frustrare, așa că ne enervam și sărim în cealaltă extremă. Devenim directivi, ridicăm tonul, lovim, pedepsim, ceea ce, de cele mai multe ori, ne creează un sentiment de vinovăție. 

Chiar și aceia care sunt convinși că pedeapsa fizică este una potrivită, la un moment dat sau altul, chiar și aceia se simt vinovați. Pentru că niciun părinte nu-și dorește să provoace suferință propriului copil, doar că nu știe să facă lucrurile altfel. Acesta este și motivul pentru care ei cred că dacă îl „altoiești”, reușești să obții comportamentele dorite. Dar evident că asta nu funcționează, cel puțin nu pe termen lung, pentru că se distruge relația. Și din experiența mea de peste 10 ani, chiar și părinții convinși că o palmă nu e atât de dăunătoare, sunt dispuși să renunțe la acest tip de comportament atunci când învață alte modalități prin care obtin cooperarea copilului. 

Acum, revenind la anomalia culturii noastre, da, pe de o parte suntem foarte autoritari, cerem foarte mult de la copii, ne enervam ușor și pedepsim, inclusiv fizic. Pe de altă parte, ne concentrăm viețile în jurul copiilor noștri și facem prea mult pentru ei și chiar în locul lor. Nu este izolată situația în care părinții cumpără mașini copiilor sau își ipotechează casa ori chiar dau propria locuință pentru a cumpăra o locuință copilului. Ori asta nu se întâmplă în cele mai multe țări din lumea asta în care copiii sunt învățați să fie responsabili pentru propriile decizii și propriile alegeri. De ce?

Pentru că scopul părintelui e acela de a crește oameni independenți, autonomi, care să știe să se descurce în cele mai multe situații și să fie pregătiți pentru viața reală. Să fie pregătiți pentru a păși în propria lor viață, luând propriile decizii și făcând propriile alegeri. 

Deci, pe de o parte facem totul pentru copii și le rezolvăm problemele și îi facem scopul unic pentru care trăim. Pe de altă parte, nu-i învățăm abilitățile necesare, nu le predăm cunoștințele necesare pentru a se putea descurca singuri și a-și trăi viața pe propriile picioare. 

Mă întorc la întrebare. Cât de greu va fi unui părinte care a crescut în această paradigmă, într-un mediu în care a avut parte de violență fizică și verbală, să-și schimbe atât perspectiva, cât și modul de a comunica? 

Părinții care au suferit în propria lor copilărie de comportamente agresive din partea părinților nu își doresc neapărat să dea mai departe aceste comportamente. 

Am avut recent o experiență cu o familie cu cinci copii, părinți tineri, în contextul proiectului la care lucrez acum, „Supernanny”, și ambii părinți au avut parte de acest tratament în copilărie și l-au aplicat asupra propriilor copii până în punctul în care și-au dat seama că asta nu are cum să funcționeze. Și-au dat seama că nu știu cum să facă altfel lucrurile și au cerut ajutor. Și pe mine asta mă bucură enorm. Sunt foarte mulți părinți care ajung în acest punct în care nu se mai înțeleg cu copiii lor, în care nu știu cum să facă altfel. 

Nu am întâlnit până acum un părinte care să nu își dorească să renunțe la aceste modalități pline de coerciție și să le susțină în continuare, după ce a văzut că tehnicile bazate pe cooperare funcționează. Deci am mari speranțe că putem schimba modul în care ne creștem copiii, chiar dacă asta va dura încă o generație. 

Cui i se adresează programul? Poate fi util și pentru părinții cu bebeluși sau copii micuți, dar și pentru părinții cu copii adolescenți, în egală măsură?


Răspunsul este „da”. 

Programul All About Parenting se adresează părinților de copii nenăscuți încă, care acum se pregătesc să devină părinți și înțeleg ce înseamnă primii ani din viața unui copil, mai exact, primii trei, în care cele mai multe comportamente sunt dobândite. Este perioada în care copilul asimilează extraordinar de multă informație și înțelege cum funcționează lumea din jurul lui, cum reacționează părinții și ceilalți oameni din jur. Tocmai de aceea, tot ce facem în primii 3 ani în relație cu copilul este de o importanță covârșitoare. 

Și ofer foarte multe exemple în programul All About Parenting despre această perioadă de timp, dar îi ajut pe părinții cu copii de toate vârstele să pună diferit problema relației cu copiii. 

Sunt înscriși în programul All About Parenting, sau l-au parcurs deja, părinți de copii adolescenți, mari, unii dintre ei cu probleme majore, copii care furau din casă, care mințeau așa cum respirau, care aveau o relație rece cu părinții, și o serie de comportamente de care cei mai mulți părinți se tem. 

Și toate aceste probleme s-au rezolvat cu ajutorul părinților care au pus în practică toate tehnicile pe care le-au învățat. 

Dacă e ușor? Evident că nu este ușor. 

Cu cât un copil este mai mare, cu atât comportamentul lui se schimbă mai greu. Dar asta nu înseamnă că este imposibil. 

De aceea încurajez părinții cu copii de orice vârstă să parcurgă acest program pentru că este cu adevărat vorba despre relația care nu se va încheia niciodată. 

Atâta vreme cât suntem încă în viață vom fi în continuare părinții copiilor noștri și ei vor fi copiii noștri. Chiar dacă ajung la vârsta adultă, relația se păstrează, evoluează, se schimbă, și se poate îmbunătăți. 

Cum crezi ca s-a schimbat dinamica relațiilor părinți – copii in ultimul an, din cauza pandemiei? Ti-ai adaptat in vreun fel programul la noua realitate?


Ce s-a schimbat? 

S-a schimbat cantitatea și poate calitatea timpului petrecut în familia restrânsă. 

Mai exact, ne-am petrecut mult mai mult timp în sânul familiilor noastre, lucru care a dus la evidențierea realității în aceste relații. Pentru că nu am mai avut unde să ne ascundem, pentru că nu au mai existat activități alături de alte persoane din afară, colegi, prieteni sau familie extinsă, am scos la iveală starea, de fapt, a familiilor noastre. 

Rezultatul este că în familiile în care dinamica relațiilor era una echilibrată, această perioadă a adus și mai mult echilibru. În familiile în care existau deja probleme, acestea au ieșit la iveală și ne-au întins la maxim abilitățile de comunicare, de gestionare a emoțiilor, de comunicare, de rezolvare a conflictelor. 

Și din nou, aceia care au avut aceste abilități au reușit, iar ceilalți și-au dat seama că au de lucrat la cele mai importante relații din viața lor: relația de cuplu, relația cu copiii, relația cu prietenii intimi sau cu alți membri ai familiei. 

A fost o perioadă în care a ieșit tot ce e mai rău și tot ce e mai bun din noi, în egală măsură. 

Și a fost o perioadă în care au apărut victime, și nu mă refer la cele făcute de virus, ci la oamenii pe care NOUL, Neprevăzutul, șocul i-a luat prin surprindere și i-a blocat. 

Iar aceste persoane ne-au învățat, poate, cea mai importantă lecție a acestei perioade: că e nevoie să creștem copii echilibrați, puternici, adaptabili, flexibili, creativi și rezilienți. Copii care caută plusurile în orice situație și care, atunci când apare o problemă, caută mai degrabă soluția și nu lamentarea. Viitori adolescenți și adulți care se întreabă: ”Cum fac să accept ce nu pot controla și să fac ce e mai bine pentru mine, pentru familia mea și cum pot fi de folos societății?”

Pentru că nu e suficient să ne ascundem și să ne rugăm să treacă, ci trebuie să ne întrebăm cum ”înotăm”  prin valul acesta de schimbări, cum ne adaptăm și cum facem față, fără să clacăm, la tot ce vine către noi și peste noi. Pentru că, până la urmă, nimic nu trece, ci doar capătă o altă formă care parcă ne strigă: ”Adaptează-te! Caută soluții! Fii creativ!” 

Cât despre adaptarea programului meu… a fost poate cea mai faină lecție de adaptare pe care am trăit-o alături de echipa mea, echipa All About Parenting. 

Am trecut pe nerăsuflate de la seminarii offline, fizice, la seminarii și platforme online. Am creat de la o săptămână la alta webinarii gratuite care să răspundă la provocările pe care le au părinții și am început să facem asta chiar din luna martie a anului 2020. Am dat glas fricilor lor, provocărilor și întrebărilor lor și le-am transformat în evenimente zilnice la care i-am invitat pe părinți să ni se alăture. Colegii mei, și eu, deopotrivă, ne-am trezit cu copiii acasă, cu școala de acasă, cu serviciu de acasă și ne-am adaptat, am comunicat poate mai strâns ca niciodată, ne-am susținut și ne-am înțeles. Și, iată, până azi (Martie 2021), am organizat în total 356 de webinarii gratuite, la care au participat peste 230.000 de părinți și participă în continuare. 

Numărul mare de părinți care ne-a solicitat ajutorul și sfaturile ne-a arătat că există deschidere și există oameni care vor să facă viața copiilor lor mai caldă, mai bună în tot noianul ăsta de schimbări. Tocmai de aceea, eu și echipa mea am demarat o campanie pentru părinți cu copii de toate vârstele, ”Educă azi, ca să nu vindeci mâine”. E o campanie de comunicare prin care ne propunem să ajungem în casele cât mai multor părinți prin intermediul webinariilor gratuite și a altor materiale pe care le punem zilnic la dispoziția părinților. 

Atât eu, cât și colegii mei, susținem zilnic aceste evenimente pe teme variate, teme care răspund unei palete mari de provocări pe care le au părinții.

La aceste webinarii accesul e gratuit și e suficient să dai click pe link-ul de mai jos ca să rezervi un loc gratuit: https://tinyurl.com/yhdw6835 

Am citit că până acum ai avut aproximativ 130000 de părinți prezenți la seminariile tale. Mi se pare fabuloasa cifra si sunt curioasa cum ai reușit sa convingi atât de mulți părinți sa participe la seminarii. Un mic orășel al schimbării dacă putem spune așa. Cam cât crezi că ar mai fi necesar pentru a crea acea masă critică responsabilă pentru o schimbare reală, palpabilă în modul de a face parenting în țara noastră?


Cum am reușit?

Întrebându-ne în fiecare zi, atât eu cât și întreaga echipă All About Parenting, cum putem să fim relevanți în acest context, cum putem să ajutăm cât mai mulți părinți. 

Apoi întrebându-i pe ei, părinții, care sunt provocările și problemele lor și răspunzând acestora cât de pertinent putem cu tehnici, soluții, sfaturi pe care le pot pune în practică imediat. În așa fel încât să fie echilibrați, mai echilibrați cu ei înșiși, și mai echilibrați în relația cu cei dragi. 

”Cam cât crezi că ar mai fi necesar pentru a crea această masă critică responsabilă pentru o schimbare reală, palpabilă în modul de a face din țara noastră”?

Cred că se întâmplă deja, încet, încet această masă critică și nu este doar în țara noastră, pentru că sunt români care ne urmăresc programele online din toată lumea. Avem părinți din Qatar, Israel, Statele Unite, Dubai, Italia și așa mai departe. 

Cred că din ce în ce mai mulți părinți înțeleg că nu mai este doar o modă să înveți despre relația cu copilul tău, ci este o necesitate. 

Și că ceea ce eu predau prin această metodologie nu este fizică cuantică, ci sunt principii care funcționează, bazate pe știință. Aceste principii, odată îmbrățișate și demonstrate prin comportamente de către părinte, produc schimbări majore, atât în propria persoană, pentru că este un program de dezvoltare personală, cât și în relațiile cu cei din jur. 

Cel puțin asta ne spun părinții. 

Sunt părinți care revin la webinariile noastre de mai multe ori și au spus că este cel mai bine investit timp, cele mai valoroase ore. Părinți care țin legătura cu noi și ne vorbesc despre progresele grozave pe care le fac în relația cu copiii, după intrarea în All About Parenting. 

Mame care și-au susținut soții să parcurgă programul, prietenii sau chiar bunicii care îi ajută la creșterea celor mici, în așa fel încât întreaga familie să vorbească aceeași limbă și să se îndrepte spre echilibru. 

Și, iată, familie cu familie, ajungem din ce în ce mai aproape de a vedea acea schimbare pe care ne-o dorim ca societate, per ansamblu.