Astăzi revin la etapa zero – șase luni și după cum am promis, #tatiraspunde așa că o să vă povestesc despre baia, plimbările și mâncarea bebelușilor și despre călătoriile noastre cu bebelușii pe care i-am avut în dotare :).

Am auzit multe povești despre faptul că spălatul bebelușilor este aproape exclusiv rolul mamei sau/și al bunicii (lor). Am stat de vorba cu tați care mi-au spus că ei “nu se bagă la baie pentru că le este frică”. 

Primul lucru pe care trebuie să îl aveți la îndemână este o cădiță adecvată. În zilele noastre oferta este mai mult decât bogată – cadite roz, albastre, cu floricele, tobogan, rate plutitoare incluse, cu termometru sau cu suport pentru duș. Nu aruncați cu banii, căutați o cădiță pe care să o folosiți și atunci când copilul vostru va crește (asta în mod normal se va întâmplă foarte repede în primul an), care să aibă un “suport” în care să așezați copilul și care să aibă dop de scurgere. Eventual puteți să luați în calcul și opțiunea de “termometru integrat”. O să aveți mare nevoie de el dar îl găsiți și separat. 

Alegeți șamponul potrivit pentru bebeluși, noi când copiii noștri erau mici aveam de ales între șamponul cu același nume ca vaccinul anti Covid din SUA și maxim încă doi producători. Aveți mare grijă la temperatura apei, cred că acesta este cel mai important aspect. Temperatura trebuie să fie undeva între 37 și 38 de grade. Măsurați temperatura abia după ce puneți toată apă de care aveți nevoie în cadă. Noi, pentru a ne fi mai ușor, am folosit și o bucată mai mare de lemn asemănătoare cu un tocător mai mare, pe care o fixam pe marginile căzii și pe ea puneam cadita.

Temperatura exterioară din baie am incercat mereu să o facem să fie la fel ca cea din cameră pentru a nu-i fi frig copilului când îl scoteam din apă. 

Nu trebuie să vă fie frică, cel puțin la nivel teoretic bebelușilor le place apa, ei cresc în “apă” în burta mamelor. Dacă apa este bună, mișcările voastre sunt line, copilul nu se va speria. 

De obicei baia se face înainte de culcare, dar nu cred că asta este neapărat o regulă. Încercați mereu să transformați baia de seară într-o rutină. Bebelușii se pot obișnui foarte repede cu rutinele. Pentru tati, sfatul meu este să participați mereu activ la spălarea copilului, mai mult, puteți să preluați voi această sarcină și asta cu siguranță va ajută la “consolidarea” relației dintre voi și copilul vostru.

Despre mâncarea bebelușilor, orele pentru mâncat, nu va voi spune prea multe și asta pentru că veți găsi cu siguranță o mulțime de informații utile în primul rând la medicii neonatologi, pediatrii și de familie. Copiii noștri au fost alăptați, Rebecca până la 10 luni, David până la 1 an și 4 luni și Radu până la aproape 2 ani și jumătate. Rebecca nu a mai mâncat de la sân după  o răceală puternică, pe David l-a înțărcat Bogdana pentru că era deja gravidă cu Radu și oricum începuse să mănânce bine și diversificat, iar Radu a renunțat (aproape)singur când și-a dorit să facă asta

Deși am încurajat și încurajăm alăptarea și eu și Bogdana, copiii noștri au mâncat și formulă, mai ales Rebecca și David. Radu cred că a gustat maxim de două ori și niciodată nu i-a plăcut. Eu am susținut-o pe Bogdana să alăpteze. Copiii noștri au fost alăptați în mașină sau avion, pe plajă sau pe munte, la restaurant sau terasă, în general pe principiul “mănâncă când îți este foame sau când vrei să te liniștești”.

Aș vrea să vă mai povestesc un singur lucru legat de alăptare. Când Radu avea un an și jumătate, copiii au făcut toți rotavirus (cred că și noi adulții am avut). Rotavirus după cum probabil știți presupune multe scaune moi, vomitat, uneori și febră și tot tacâmul care duce în final la deshidratare. Radu a făcut o formă foarte ușoară și am pus-o pe seama faptului că era alăptat. Așa i-a venit ideea Bogdanei și le-a dat și lui David și Rebeccăi câteva lingurițe din laptele matern. Lingurițele alea au făcut minuni în cazul ambilor copii care efectiv la câte ore nu au mai avut absolut nimic.

La plimbare i-am scos pe copii la câteva zile după naștere. Indiferent de anotimp (Radu și Rebecca sunt născuți în Ianuarie iar David în Aprilie) îi punem în căruț și ne plimbam ore bune cu ei. Cam pe la 1 luna și jumătate am folosit și manduca pentru plimbare. Eu unul am încercat să îmi fac cât mai mult timp pentru a mă plimbă împreună cu copiii. Ieșeam și împreună cu Bogdana dar am încercat cât am putut să nu o las singură și mai mult decât atât, de fiecare dată când aveam ocazie ieșeam singur cu ei la plimbare. Acest lucru mă liniștea foarte mult, mă plimbam ore întregi, ei dormeau iar eu mă gândeam la foarte multe lucruri. În toată aceea perioada am găsit foarte multe soluții la diverse probleme pe care le aveam la birou, ajunsesem să îmi iau cu mine hârtie și pix și să notez ideeile care îmi veneau.

Una peste altă, va recomand din toată inima, tuturor taților să încercați să aveți cât mai multe momente petrecute doar împreună cu bebelușîi voștri iar plimbările sunt o oportunitate. Aceste momente vor conta foarte mult în dezvoltarea și evoluția relației pe care o veți avea cu copiii voștri în viitor. Se creează niște conexiuni care reprezintă baza dezvoltării acestei relații.

De călătorit împreună cu copiii, noi am făcut-o mereu. Am și povestit aici pe blog de foarte multe ori și o să mai povestim despre călătoriile noastre. Nu a fost ușor dar am găsit mereu soluții pentru toate problemele pe care le-am avut. 

Am fost la Neptun când David avea 2 luni, am fost în Bruxelless împreună cu toți trei copiii când Radu avea 3 luni, am fost în Turcia când Radu avea 6 luni, am fost în Thassos cu mașina cu trei scaune de copii montate pe bancheta din spate a Avensisului. Am fost la munte de mai multe ori, am fost la Praid la salina, am călătorit foarte mult.

Despre călătoria de la Bruxelless îmi aduc aminte că le-am cam dat șah celor de la îmbarcarea în avion când am apărut cu două cărucioare după noi :). La primul drum în Thassos, ne-am rătăcit prin Bulgaria și apoi, după ce am intrat în Grecia, Radu nu a mai vrut să stea liniștit, am mutat scaunul de copil lângă mine, iar Bogdana a mers câteva ore bune, în spate lângă David și Rebecca, cu Radu la sânul ei.

Nu ezitați să călătoriți dacă (și când, având în vedere zilele de acum) puteți face asta. Nu e deloc simplu dar amintirile cu care veți rămâne sunt de neprețuit. Noi pe lângă amintiri am învățat și să fim extrem de eficienți în privința bagajelor, a impachetarii acestora. În plus eu am descoperit și modalități despre care nu credeam să existe, de introducere cât mai eficient a bagajelor de diverse forme și volume în portbagajul mașinii și ulterior în cutia de pe mașină.

Despre muzică și entertainment pentru copii, atenție Alex, #tatiraspunde, la noi totul a funcționat raportat la dorințele copiilor dar și în funcție de moment. Nu am ascultat foarte multă muzică pentru copii, deși albumul “Salvați-va Îngerii” compus de Cornel Ilie (Vunk) a fost cu noi în mașină câțiva ani buni pentru că acolo exista o melodie “Luna” care avea efect de somnifer pentru toți copiii noștri aproape în orice moment. Altfel de la Subcarpați sau U2 la Mika sau Imagine Dragons, toti ne-au fost parteneri de drum și copiii noștri au fost fericiți cu ceea ce au ascultat. Mai târziu când au crescut, au început să și cânte după melodiile celor de la Subcarpați și Șuie Paparude :).

Un singur moment, o singură vacanță în Thassos a fost cumva oarecum “altfel”. Intrasem în posesia unui CD cu muzică turcească , copiii l-au ascultat prima oară acasă și apoi cât timp am stat în Thassos, CD-ul ăla a fost în heavy rotation, Putumayo Turkish Groove.

Aștept în comentarii intrebările voastre. Sunt foarte multe de povestit și vă promit că #tatirăspunde!