V-am promis că o să încerc să scriu nu doar despre copii, ci și despre familie, despre relația dintre parteneri și cum evoluează aceasta de-a lungul timpului după ce ei devin părinți.
Fiecare familie, indiferent că vorbim de un mariaj oficial sau de un parteneriat, funcționează precum un sistem. Acest sistem este mereu compus dintr-o serie de tipare de interacțiune, rutine și obiceiuri, guvernate de reguli sau norme. Sistemul relațional este compus la rândul lui din mai multe subsisteme, care interacționează între ele. Este important ca partenerii să fie conștienți, să încerce să descopere și să înțeleagă sistemul familial și cum funcționează acesta.
Realitatea ne arată că atunci când se naște primul copil, după nașterea acestuia, în ciuda bucuriei pe care o simt majoritatea părinților, satisfacția în cadrul cuplului scade semnificativ. Conflictele și ostilitatea partenerilor se pot intensifica și pot deveni din ce în ce mai vizibile.
Intimitatea fizică și chiar și cea emoțională a partenerilor, se degradează, partenerii pot deveni obosiți, iritați, epuizați și poate confuzi, uneori pare că pasiunea nu mai există și partenerii se ceartă din ce în ce mai des.
Toate acestea sunt evidențe ale vieții de cuplu despre care studiile de specialitate spun că pot afecta inclusiv dezvoltarea emoțională a copilului. Copiii au nevoie de cât mai multă atenție și prezența din partea părinților, au nevoie să fie liniștiți, au nevoie de interacțiune, au nevoie de afecțiune. Atunci când părinții sunt însă bulversați de schimbările apărute în viață și relația lor, șansele că nevoile de baza ale copilului să fie asigurate scad semnificativ, iar nevoile copilul devin apăsătoare pentru părinți. Energia părinților se pierde în disputele din relația de cuplu, părinții sunt epuizați, secătuiți în primul rând emoțional și încercările copiilor de a se adapta și de a înțelege lucruri noi sunt privite de părinți ca niște corvoade pentru ei.
Nașterea copiilor transformă întotdeauna structura familiei. Este absolut normal ca cei doi părinți să aibă modele diferite de asumare a angajamentului față de copil. Angajamentul unei femei pornește încă din momentul sarcinii, iar în general bărbații se identifică cu rolul patern abia după ce se naște copilul. Uneori, bărbații încep să-și accepte rolul de tată abia atunci când copilul începe să răspundă părinților.
Viața mamelor se schimbă foarte mult comparativ cu cea a unui bărbat. Mamele necesită mai mult suport din partea partenerului pentru că pentru ele schimbările sunt mult mai intense. Aș vrea să mai punctez încă odată aici aprecierea mea pentru tații care aleg să își petreacă cât mai mult timp împreună cu familia lor și lângă bebeluși încă din momentul în care aceștia se nasc.
Și în cazul nostru au existat schimbări în sistemul relațional. Odată cu apariția fiecărui copil, a apărut un nou subsistem care a afectat și a schimbat funcționarea celor existente. Am învătat împreună cum să gestionam schimbările, ne-am adaptat acestora și am încercat tot împreuna, chiar dacă de multe ori nu a fost ușor, să devenim constienți de acestea. Eu cred că noi am reușit. Nu am făcut totul perfect și nici nu vă pot da o rețetă exactă pentru ceea ce trebuie făcut dar dacă vă doriți cu adevărat și dacă faceți multe lucruri împreună, cu siguranță veți găsi soluții!
Toate familiile se confruntă mereu cu diverse provocări. Ceea ce diferențiază o familie sănătoasă nu este lipsa problemelor, ci felul prin care această își gestionează problemele și modalitatea prin care partenerii se adaptează schimbărilor, se susțin și se ajută.
Există dovezi științifice care arată faptul că atunci când sunt crescuți de părinți nefericiți, chiar din primele lor zile și săptămâni, copiii pot avea deficiențe în dezvoltare. Din punct de vedere al abilităților emoționale, dar și al celor cognitive și mai apoi din perspectiva rezultatelor școlare, copiii crescuți de cupluri nefericite și nemulțumite de relația lor, pot rămâne în urma copiilor cu părinți mulțumiți.
Astfel, mesajul multor terapeuți relaționali și experți în parenting este acesta: Cel mai mare dar pe care un cuplu îl poate face bebelușului, este o relație plină de iubire, fiindcă această va favoriza mereu dezvoltarea copilului. O relație sănătoasă între părinți va crește un copil sănătos atât emoțional cât și intelectual.
Pentru voi care au fost cele mai mari provocări la momentul in care ați devenit părinți, ce s-a schimbat in relația voastră, cum ați ales să gestionați aceste schimbări?