Am ajuns la etapa de dezvoltare a copiilor de la 6 la 12 luni. În această etapă se produc multe schimbări pentru care mulți părinți nu sunt pregătiți.

În primul rând bebelușii vor începe să-și folosească mușchii din ce în ce mai mult. Vor învăța să-și folosească mâinile și degetele, vor apuca cu mâna, vor pune multe lucruri în gură și vor încerca să le mestece. Prin mestecare copiii își dezvoltă mușchii de care vor avea nevoie pentru vorbit și mâncat.

În această etapă este foarte important că părinții să fie atenți și să înlăture de lângă copil orice lucru care ar putea să îl rănească sau să îi facă rău dacă acesta îl va atinge sau îl va băga în gură. Copiii nu înțeleg pericolul, ei își folosesc doar instinctul și vor băga în gură orice pot apuca. Simțul tactil este la cote maxime in aceasta perioadă, de aceea ei vor căuta să atingă și să testeze tot ceea ce le intră în raza vizuală. Tot în această perioadă va începe și mâncatul pumnului și/sau suptul degetelor. 

Există multe variante de jucării care pot satisface curiozitatea copiilor și dorința lor de a mesteca în această perioada. În general încercați să le oferiți jucării care să aibă mai multe texturi, care să nu se dezintegreze ușor și bineînțeles să fie recomandate pentru vârsta lor. Dacă aveți copii mai mari încercați să îi supravegheați mereu când se află în preajma bebelușilor. Este foarte posibil că ei să încerce, fără a ști că nu e bine și fără a vrea să facă ceva rău, să le ofere bebelușilor lucruri mici pe care aceștia să le bage în gură și să le înghită.

În cazul nostru, am trecut prin mâncatul mâinilor, suptul degetelor și al diferitelor “cârpite” dar piesă de rezistență a fost girafa Sophie pe care v-o recomand cu încredere. Apoi pentru mașină și David și Radu au avut un elefant care cânta și care a stat legat de mânerul de sus a ușii din dreapta spate câțiva ani buni.

Tot în această perioadă, copiii vor începe să plângă mai puțin și să zâmbească mai mult. În general bebelușii plâng în momentele în care le este frică. Ei nu înțeleg, de exemplu, faptul că atunci când dispăreți din raza lor vizuală, de fapt nu ați plecat și vă veți întoarce.

Un lucru foarte important în această perioada este acela de a-l face pe copil să aibă încredere în voi – și în mamă și în tată. Astfel cu siguranță va plânge mai puțin. Vorbiți cu copiii chiar dacă vi se pare că nu va înțeleg. Nivelul lor de înțelegere este limitat în acest moment, dar comunicarea permanentă cu ei îi va ajuta să se dezvolte!

Un alt motiv pentru care copiii pot plânge la această vârstă este legat de apariția dinților care poate provoca disconfort și durere. Copiii nu vor ști să va spună ce îi doare, ei mereu vor plânge pentru a va atrage atenția că ceva nu este în regulă.

Creierul copiilor se dezvoltă la acest moment într-un ritm alert și începe să înțeleagă rutinele și organizarea. De aceea copiii pot plânge seară sau noaptea la aceeași oră fără a-și da seama de ce fac acest lucru. Plânsul este o bucățică din procesul de dezvoltare al creierului.

Bebelușii vor începe să și vorbească. Dacă voi veți vorbi cu ei și le veți răspunde “pe limba lor”, o să observați de multe ori că ei vor învăța sunetele pe care le pronunță, iar mai târziu le vor transforma în cuvinte. 

Nu cred că există o regulă dar eu vă pot spune din experiența copiilor mei și ai prietenilor mei că acest “schimb de interjecții” este mult mai productiv și eficient dacă el se întâmplă cât mai des și împreună cu tații. Cu cât vorbiți mai mult cu bebelușii, cu atât ei vor înțelege și învăța și faptul că îi ascultați și le răspundeți, acesta fiind un principiu de bază al comunicării.

Ascultați-vă bebelușii, faceți-i să aibă încredere în voi, comunicați cu ei, arătați-le că îi înțelegeți. Toate aceste lucruri sunt pietre de temelie pentru relația dintre voi și copiii voștri, cu cât le așezați corect mai devreme, cu atât vă va fi mai ușor să construiți în viitor.