Am vrut să finalizez acest articol la începutul săptămânii trecute. De fapt chiar am pregătit draft-ul dar apoi lucrurile s-au precipitat și am ales să las ideile să se așeze, să se sedimenteze. Până la urmă nu am schimbat multe lucruri din cele pe care deja le așternusem pe hârtie.

Unii dintre voi știu acest lucru, pentru destul de mulți ani eu, pe lângă project manager, am fost și consultant specializat în optimizarea afacerilor, procedurare, îmbunătățirea și eficientizarea fluxurilor din cadrul companiilor. Am lucrat împreună cu și pentru companii mari și foarte mari atât private cât și de stat. În toate companiile cărora le-am oferit serviciile mele, am căutat la început să înțeleg cât mai exact felul în care se întâmplau lucrurile. Asta presupunea un “audit” care începea cu discuțiile cu proprietarii, acționarii sau directorii generali, înțelegerea structurii și obiectivelor companiei, continua cu întâlniri cu key user-ii din companiile respective și cu scheme logice care duceau la înțelegerea fluxurile existente și uneori se finaliza și cu studii ale culturii organizaționale. 

După aceste etape, construiam o echipă pentru proiectul respectiv, echipa care includea consultanți specializați pentru fiecare zonă din companie care necesita intervenții și de asemenea și angajați ai companiilor respective, nu neapărat manageri, angajați ce aveau un rol bine definit în procesele de business (key useri). Pe scurt, după ce agream condițiile colaborării împreună cu proprietarii afacerilor respective, analizam ce există și apoi optimizam tot ceea ce era de optimizat. Fără să mă laud absolut toate companiile care au beneficiat de serviciile mele și ale echipelor pe care le construiam, au crescut, au ajuns departe sau foarte departe .

În toate proiectele de acest fel din care am făcut parte constanta principala a fost rezistența la schimbare. Angajații din partea inferioară a organigramei, managerii, directorii de departamente și uneori chiar și acționarii, după o anumită vreme manifestau o rezistență viscerală atunci când era vorba de schimbare, de obiective, de măsurarea performanțelor pe baza unor indicatori, de proceduri clare și simple de lucru. În timp mi-am dat seama că de fapt una din cele mai importante părți din ceea ce noi făceam era legată de schimbarea de mentalități. De foarte multe ori a fost mai mult decât greu, au existat situații în care aveam discuții și ședințe care durau ore întregi împreună cu proprietarii și acționarii  business-urilor, au existat chiar și momente tensionate și de vreo două ori chiar s-a încheiat proiectul mai devreme decât era stabilit. 

Nu am inventat apa caldă, am aplicat peste tot metode și tehnici de optimizare pe care le-am învățat în companiile în care am fost angajat înainte de a deveni consultant independent sau în cursurile de formare si perfecționare pe care le-am urmat.

Sunt convins de faptul că Vlad Voiculescu a încercat să facă în Ministerul Sănătății exact ceea ce am făcut și eu în calitate de consultant și project manager. A încercat să reorganizeze ministerul, să introducă indicatori de performanță pentru angajați, a încercat să optimizeze, să creeze proceduri și reguli de lucru pentru o funcționare corectă. Pentru asta și-a construit o echipă și a adus lângă el specialiști pe diverse zone care să înțeleagă cât mai bine fluxurile de lucru, felul în care circulă informația. 

Acum, vă rog, gândiți-vă cu ce fel de oameni și probleme au interacționat Vlad Voiculescu și echipa lui. Gândiți-vă cam care a fost și este rezistența la schimbare a acelor oameni. Gândiți-vă, spun asta într-un mod foarte direct, care este, pe lângă lipsa dorinței, capacitatea acelor oameni de a înțelege de ce este nevoie de schimbare. 

Ca să fie totul clar, știu că Vlad Voiculescu a făcut și face cât de mult bine poate el asumându-și multe riscuri și ajâutnd foarte mulți oameni dar nu am fost și nu sunt un mare fan al omului politic Vlad Voiculescu mai ales după discuțiile și felul în care a interacționat cu actualul primar înainte de alegerile pentru Primăria București. Atunci mi-am dat seama că Vlad Voiculescu, deși are intenții foarte bune, nu știe să le comunice și nu este conștient de regulile jocului în care a intrat, de felul în care funcționează sistemul administrativ și politic din România.

Mi-a plăcut însă de domnul Cîțu, mi s-a părut la început un politician “altfel”, un politician care înțelege că doar schimbarea sistemului poate aduce progres pentru noi și pentru România. Mi s-a părut un politician care se folosea de partid doar pentru a-și pune în aplicare ideile și dorința de schimbare. 

Din păcate m-am înșelat. Oricâte greșeli ar fi făcut Vlad Voiculescu, atunci când intri într-o polemică copilărească pentru o hârtie care nu are absolut nicio valoare în poza mare a sistemului și a situației în care ne aflăm, atunci când vin să te “apere” cu argumente tip RTV niște oameni că Rareș Bogdan, Gheorghe Falcă sau Beni Ardelean, atunci când vine domnul Orban în conferința de presă ca “să te susțină” precum făcea Dragnea cu Viorica, eu cred că nu este deloc ok. 

Campania de vaccinare merge cum merge, din luna mai nu o să mai avem pe cine vaccina dar am aflat aseară de la domnul Cîțu că totul se va rezolva rapid după ce se vaccineaza angajații Horeca. Nu ascultăm parerea specialiștilor și marginalizăm informațiile oferite de aceștia. E greu sa accepti logica inaintea demagogiei si a senzationalului.

Ce  mi se pare mie cu mult mai grav este ceea ce i s-a întâmplat Andreei Moldovan atunci când a plecat din minister, mai grav decât orice hârtie sau comisie care există sau nu există. L-ați văzut sau auzit pe domnul Cîțu să comenteze pe acest subiect? L-ați auzit cumva să-l întrebe pe domnul ministru Bode, unde era poliția atunci când doamna Moldovan era agresată, jignită, umilită? 

Mai am câteva întrebări simple pentru voi, v-ați gândit dacă domnul Bode sau domnul Cîmpeanu și-ar dori vreodată să schimbe, să optimizeze, să procedureze ceva în ministerele pe care le conduc? I-ați auzit vreodată pe vreunul dintre ei să vorbească despre proceduri, indicatori de performanță, optimizare?

Știți că în ministerul Educației există foarte mulți angajați care folosesc pentru corespondența oficială în anul 2021, adrese de email Yahoo? Știți care sunt procedurile după care sunt gândite programele școlare și cine sunt oamenii care se ocupă de crearea acestora pentru copiii noștri? 

V-ați gândit dacă există vreo procedură sau vreun ordin clar cu norme de aplicare, semnat de domnul Bode, ordin prin care poliția să pună în aplicare și să urmărească respectarea măsurilor anti Covid și hotărârile CNSU?

Mă opresc aici, mă duc să mai “procedurez” ceva, dar să știți că aștept răspunsurile voastre.

Fotografia din articol este de aici.