Am vrut sa scriu acest articol inainte de vacanta de o saptamana pe care au avut-o copiii din ciclul primar. Eram oarecum speriat de faptul ca Radu si David vor sta acasa zi de zi, mai multe ore decat in mod obisnuit si trebuia sa le umplem timpul liber cu diverse activitati care sa se desfasoare fie in casa fie in jurul casei.

Aceasta cred ca a fost prima oara cand pe perioada intregii vacante a celor mici, din diverse motive, dar mai ales din cauza faptului ca Rebecca nu a avut vacanta, nu am plecat nicaieri in afara Bucurestiului.

Saptamana de vacanta a trecut pana la urma cu bine, pot spune ca baietii nostri nu s-au plictisit aproape deloc si noi am reusit sa ne vedem in cea mai mare parte a timpului de programul normal din timpul unei saptamani de lucru. Cum am reusit acesta performanta pe care cel putin eu nu credeam ca o vom atinge? Pai, in primul rand, i-am lasat, i-am incurajat chiar sa petreaca mai mult timp afara, in curtea din spatele casei jucandu-se cu si printre Luna, Nor si Roy. S-au dat cu trotinetele, s-au alergat, s-au catarat, au jucat fotbal (la care au participat activ si Nor si Roy) si un fel de tenis, atat cat au fost lasati de Luna si mai ales de Roy sa loveasca mingiile de tenis de perete.

Au fost momente in care cineva, un adult, i-a supravegheat si destule momente in care s-au jucat singuri. Atunci cand reveneau in casa, stateau linistiti vreme de maxim 10 minute si apoi simteau nevoia de noi “provocari”.

Au fost zile in care timp de 1-2 ore s-au jucat cu Lego. Sute, poate mii de piese de Lego au stat intinse pe covorul nostru din sufragerie cateva zile. Si-au scos din locurile in care erau depozitate prin toata casa constructiile de Lego, au desfacut si varsat toate cutiile cu piese si s-au pus pe construit. La inceput au zis ca vor sa faca un oras mare apoi au abandonat ideea si au trecut la diverse scenarii de joaca ce au inclus roboti, dinozauri, vapoare, avioane, masini de curse, politisti si pompieri. Au avut nevoie de ajutorul meu doar pentru a le scoate si monta sinele si trenurile Lego.

Atunci cand cheful de Lego le-a disparut au profitat de faptul ca Rebecca era plecata la scoala si au dat buzna in camera ei cautand slime-urile facute de ea si ingredientele necesare pentru a face si ei slime. Bineinteles ca in momentele in care i-am lasat nesupravegheati au varsat din ingrediente si au murdarit mesele, gresia si covoarele dar oarecum spre surprinderea noastra au curat sau cel putin au incercat sa o faca singuri folosind aspiratorul si diverse lavete.

Vedetele saptamanii au fost insa doua activitati, jocuri la care nici eu, nici Bogdana nu ne-am gandit nu doar inainte de vacanta ci niciodata, ca vor avea atat de mult succes. Practic, de dupa saptamna de vacanta atunci cand le-au folosit intensiv, sahul si Monopoly Gamer, au devenit principalele lor activitati zilnice. Veneau si vin in continuare de la scoala sau de la inot, pictura, engleza, se dezbraca si se spala rapid dupa care se inchid amandoi in camera de joaca impreuna cu cele doua jocuri favorite. Ies de acolo doar daca le este foame si atunci cand vine ora de culcare. Tragedia maxima este atunci cand programul liber nu li se suprapune, fie unul dintre ei are teme mai multe decat celalalt, fie sunt plecati la engleza pe care o fac in zile si la ore diferite.

Povestea cu sahul si Monopoly Gamer a inceput in weekendul ce a precedat saptamana de vacanta. Sahul l-am mai abordat de-alungul timpului mai ales impreuna cu David care stia marea majoritate a regulilor si mutarilor. Radu era mai la inceput, stia sa aseze piesele dar nu avea abilitatea de a duce o partida de sah pana la final si nu stia toate regulile. Interesul le-a fost starnit de discutii pe care le-au avut impreuna cu colegii lor la scoala, acolo unde exista un club de sah la care ei din motive de program diferit, nu participa.

M-au rugat amandoi sa ii invat sa joace, sa le explic toate regulile, sa le arat diverse “scheme” si sa le cumpar o table mare de sah. Am petrecut impreuna cateva ore in care le-am explicat din nou regulile de baza din sah si apoi dupa ce mai intai am cautat online, am plecat impreuna spre mall pentru a cumpara o table de sah mai mare.

Odata ajunsi la mall, eu impreuna cu Radu si David am mers la Auchan iar Bogdana si Rebecca la Carturesti.  La Auchan am gasit foarte rapid tabla de sah pe care si-o doreau si in timp ce eu o puneam in cos, Radu a venit spre mine avand in brate jocul Monopoly Gamer. Am cedat rugamintilor dupa ce mi-a explicat ca il are un coleg de la scoala, ca s-au jucat intr-o Vineri si ca i-a placut foarte mult. David a confirmat si el si l-a ajutat pe fratele sau pentru a ma convinge.

Bogdana si Rebecca nu au plecat nici ele cu mana goala din Carturesti. Au gasit si cumparat o super carte care “m-a inlocuit” in rolul de profesor de sah. Cartea se cheama “Sahul pe intelesul copiilor” si este extraordinar de bine scrisa si gandita, putand fi folosita cu succes de orice copil care stie sa citeasca.

Dupa ce am ajuns acasa de la sesiunea de cumparaturi, dupa primele 10 minute pe care le-am petrecut impreuna cu Radu, David, table noua de sah si cartea cumparata de Bogdana, eu am fost trimis destul de direct si abrupt sa imi vad de ale mele iar baietii s-au retras singuri in camera de joaca.

Au trecut de atunci mai bine de doua saptamani si este pentru prima oara de cand copiii nostri se joaca zilnic cu aceleasi jocuri fara a se plictisi si fara a da nici cel mai mic semn ca vor sa renunte iar noi ne gandim extrem de serios sa incurajam pasiunea lor, mai ales cea pentru sah!

Sursa foto 1