Cred ca am inceput acest post de peste zece ori. Am scris trei randuri, am sters. Mai intai mental, acum si din tastatura. Nu stiu cum sa incep, si nu stiu cum sa continui si nu stiu cum sa spun in asa fel incat sa nu ajung si eu intr-o pozitie similara. Aceea de a fi aproape linsata „virtual”.

Nu stiu cu ce sa incep acum. Cu textele care vorbesc despre mame bune si mame rele? Cine stie ce e aia mama buna si cine stie ce e aia „mama rea”? Cine are curajul sa judece o alta persoana, prin prisma propriilor experiente. Din punctul meu de vedere, o „mama rea” este cea care si-a lasat fata sa moara de foame si de dor. Insa nici asa, nimeni nu imi da dreptul sa o judec, sa ii judec actiunile, de ce a  ales aceasta cale.

Ma doare enorm cand vad cum ne asmutim una pe cealalta, noi, „mame bune”, ne judecam imediat, ne umflam in pene, care este mai dedicata, mai prezenta, mai „mama”, mai atasata, mai purtatoare, mai bio. Incercam sa aratam tuturor cat de minunate, perfecte, extraordinare, fantastice si sfinte suntem noi. Si de ce oare? Cand singurul are dreptul si care ne va judeca peste o perioada de timp este propriul nostru copii/sunt proprii nostri copii. Ce incercam sa dovedim? Ca suntem mai buni decat parintii nostri? Ca suntem parinti acum si pentru copiii nostri si pentru copiii din noi? Compensam? Umplem goluri? Cui incercam sa dovedim?

De unde atata inversunare? De a face lucrurile bine pentru noi, da, mi se pare perfect normal si natural. Dar de a impune acel „bine al nostru” in absolut orice situatie care nu este similara cu cea personala? Oare cat bine face? Oare cineva mai vede acea liniuta fina, fina, aproape invizibila intre a oferi ajutor si a-ti impune propria viziune despre „mai bine”?

Expresia din titlu poate parea usor dramatica, insa garantez ca persoanei careia i s-a intamplat numai exagerata nu i s-a parut. Persoana, care a fost injurata, jignita, amenintata, facuta in toate felurile, pentru simplul motiv ca a impartasit o experienta, si inca una cu care alte persoane nu au fost de acord. Pe blogul ei, propriu si personal. Nu a atacat pe nimeni, nu a spus nici macar „asa sa faceti de acum inainte”. Nu a spus nici o secunda „my way, the only way”. Nu intru in detalii. NU stau sa judec aici ce face persoana respectiva cu propriul copil, cum il creste. Il creste cum crede de cuviinta. O vad, o stiu, este o persoana echilibrata, cu o educatie, cu niste valori, cu un bagaj frumos, si nu ma refer doar la cel emotional, sunt mandra ca am cunoscut-o si ca ma numar printre prietenii ei. Este mama. Mama pentru copilul ei. Nu pentru copilul meu sau al altuia. De aceea, daca mie imi cere ajutorul, eu ii povestesc propria mea experienta si atat. E treaba ei cum foloseste asta mai departe. Dar nu o judec, pentru ca eu fac lucrurile in felul meu, ea in ale ei, iar eu printr-un act demiurgic dar complet inexistent, ii sunt ei superioara, si felul in care fac eu lucrurile este singurul fel viabil si universal valabil.

M-a durut toata fervoarea asta aproape religioasa aparuta prin blogosfera si Facebook, abundenta asta de mesaje rautacioase si acuzatoare, si chiar daca mesajul nu era direct, era atat de bine exprimat, si cu subinteles, incat cu greu m-am abtinut sa nu intervin.

Intervin acum, de aici, din locsorul meu caldut, asa cum am mai facut-o de mai multe ori, si aproape de fiecare data am starnit la randul meu o mica furtuna, si tot aproape de fiecare data am iesit sifonata din punct de vedere emotional. Si spun asa:

NU, nu sunt o fana a modului in care a gestionat prietena mea situatia. Nu cred ca da rezultate. I-am spus si ei personal. Si o spun  pentru ca si eu am facut acelasi lucru in urma cu cinci ani. Mi-am lasat copila sa planga. Doua seri la rand. O seara 25 de minute, a doua seara 15. A treia seara am avut liniste. Dupa care am obtinut timp de o saptamana linistea mult dorita. Dupa care am luat-o de la capat, insa nu am mai avut puterea de a mai repeta lucrul respectiv. Pentru ca am realizat ca obtin un rezultat pe termen scurt si in esenta nu rezolv nimic. Haideti, linsati-ma si pe mine, doamnelor care credeti ca stiti mai bine ca oricine cum se creste un copil. Dar faptul ca nu sunt de acord, nu imi da mie nici macar o picatura de autoritate sau dreptul de a o judeca si de a o eticheta in vreun fel. Nu este nici cu 0,0000000000001% mai putin mama, sau mama mai putin buna decat era.

La fel cum eu sunt mama perfecta pentru copiii mei, la fel ea este mama perfecta pentru copilul ei. Si prin generalizare (ca, of Doamne, tare ne place sa generalizam), fiecare mama este perfecta pentru copilul ei. Atentie, nu discut aici despre cazurile extreme, cum a fost cel de saptamana trecuta.

NU, nu sunt de acord cum voi, restul mamelor, voi care va autointitulati cu superioritate „mame bune” si categorisiti din spatele tastaturii cu apelativul de „mama rea” orice persoana nu are exact aceleasi credinte si principii ca si voi in ceea ce priveste cresterea copiilor ati gestionat aceasta situatie. V-ati aruncat ca niste animale de prada, pe cel mai sensibil animal din haita. Si ati sfasiat-o si rupt-o in bucati. Si, nici macar nu imi doresc sa va vad intr-o situatie similara.

NU inteleg cum persoane care propovaduiesc „attachment parentingul” si principii sanatoase, se pot deda la asemenea amenintari, jignirii, injurii. Nu inteleg cum o minte care este antrenata sa gandeasca frumos, poate sa emita atatea cuvinte urate, la adresa unei alte persoane. Nu inteleg de unde spiritul asta de haita, de a te arunca pe prada. Nu inteleg de unde aroganta, superioritatea si infailibilitatea lui „my way, the only way”.

Nu inteleg cum, in loc sa fim unite, maternitatea mai rau ne dezbina. NU inteleg cum ajung si citesc „de cand sunt mama sunt mai buna, mai empatica, mai aproape de cei din jurul meu” dar realitatea este exact invers. Nu inteleg cum reusim sa ne dezbinam pe aproape orice subiect tine de cresterea copiilor nostri in loc sa fim unite si sa ne sustinem una pe cealalta. Nu inteleg cum putem sa declaram din spatele tastaturilor ca o persoana „isi nenoroceste copilul” cand nu am stat nici macar cinci secunde in compania acelei persoane.

In loc sa fim mamele bune care ne credem, suntem niste fiinte rautacioase, acre, lase. Care se cred demiurgi ai tastaturii. E trist, patetic si jalnic. Si ne dam singure foc la valiza. Si zau de nu sunt de acord cu toti misoginii care ne zugravesc in niste culori putin atragatoare. Suntem bune la a da din gura si la a da lectii.  Despre care alapteaza mai mult si mai bine, despre care diversifica mai mult si mai bine, despre care mananca mai sanatos, face cosleeping mai bine, attachment parenting mai bine. Dar doar atat. Din pacate.

Si mi-as dori, ca macar 1% din toata fervoarea asta virtuala din ultimele zile sa se duca spre adevaratele cazuri de abuz. Cate dintre voi ati facut asa ceva?

Si mi-as dori ca macar 1% din energia depusa in lapidarea virtuala de saptamana trecuta sa fie pusa in slujba lui Bibi. Mama, mama, cate s-ar mai face!

Hmmm, v-ati pus o secunda problema asta? Sa va canalizati energia asta distructiva spre ceva constructiv? Cate lucruri nu s-ar schimba….

Dar cine sunt eu sa judec? Doar vorbesc si eu din spatele tastaturii….