Preambul: prejudecăți.

O femeie gravidă trebuie să fie mereu cu zâmbetul pe buze. O femeie gravidă trebuie mereu să accepte complimentele pe care le primește. O femeie gravidă trebuie mereu să discute doar despre sarcină. O femeie gravidă trebuie mereu protejată pentru că o femeie gravidă trebuie mereu să fie neajutorată. O femeie gravidă nu știe să discute despre altceva decât despre sarcină, de parcă creierul ei ar fi fost spălat.

De ce?

De ce trebuie să răspund cu plăcere și incântare la toate intrebarile stupide care mi se pun? Și care invariabil sunt:

„Ce mai faci? Cum te simți? – bine, asta m-ai intrebat și ultima dată când m-ai văzut, acum nici o săptămână.

„Cât mai ai? Deci, tu în ce lună ești” – păi scade și tu, sau fă și tu calculele, ca nu sunt birou de informații.

După care urmează:”Mamă, dar ce burtă mare ai! Sigur e doar unul?” – Da, dragă, sigur e doar unul ti-am mai spus-o și acum o săptămână!

„Și cum îți mai e? Grețuri, ceva?” – Bine, am mai spus-o acum cinci minute. Și nu, nu mai vomit (dar aș putea să îți spun că mai am puțin acum și vomit dacă mai răspund la atâtea întrebări).

„Și ai cumpărat tot pentru bebe? Sau ai și tu superstiții din alea și nu iei nimic înainte?” – Nu, nu am superstiții, și sincer nu vrei să știi toata lista mea de cumpărături!

Multiplicați întrebările cu numărul de persoane de la o întâlnire/reuniune/sau orice alt loc de socializare, minim zece de regulă, și veți avea un tablou al fericirii de a fi gravidă. Cel puțin o dată la doua zile. Toate astea cu un „smile” bine ancorat pe buze. Dinții la vedere constituie un avantaj.

Îndrăznind să spun că mai pot discuta și despre altceva, mi s-a replicat:

”Păi despre ce altceva să mai discuți?” – păi despre ce vrea suflețelul tău, de la analiza de risc și până la care film a meritat Oscarul in 2003, de la efectele crizei și până la ultima campanie Louis Vuitton, de la ecologie până la filosofie, de la ultimul model de Pavilion până la ultimul model de Mercedes motorizat de AMG șamd. Și da, pot oferi o opinie pertinentă în toate aceste domenii.

Viața mea este aceeași, doar că nu mai am 65 de cm in talie, am 109. În rest, fac cam aceleași lucruri. Așa că tu, dragul meu partener de conversație de ce ai face lucrurile in mod diferit? De ce la finalul interogatoriului pe tema copilului din burtă, dispare orice alt interes de a continua pe altă temă, de parcă creierul meu nu ar putea procesa și alte informații?

Și de ce, dacă indrăznesc să spun toate astea voi fi catalogată ca fiind răutăcioasă, și nerecunoscătoare că se interesează lumea de mine? Și eventual, privită cu condescendență: „Săraca, las-o, e gravidă… Nu-și dă seama ce a spus…”