30 de secunde

atat este intervalul la care o femeie in Romania cade victima a violentei domestice. Maine are loc in cadrul Campaniei initiata de Fundatia SensiBlu o seara de veghe in memoria tuturor acelor femei care si-au pierdut viata in urma batailor primite de la partenerii lor. O seara de ruga pentru copiii pe care acele mame i-au lasat in urma fara cel mai pretios ajutor si suport moral.

Violenţa domestică este în creştere în România, anul trecut
înregistrându-se 12.461 de cazuri, faţă de 8.104 în 2008, potrivit
datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei. (Sursa)

In perioada 2004–2009 s-au inregistrat 59.795 de cazuri de violenta in familie, din care 778 au dus la decesul victimei,
asa cum indica un raport al Agentiei Nationale pentru Protectia
Familiei ANPF. Refuzul victimelor de a cere ajutor impiedica
specialistii sa ia masuri reale de combatere a fenomenului.
37% au cerut documente medico-legale doveditoare dar numai 30% au facut si plangere la politie. Pana la final, doar 2% au ajuns sa depuna actele de divort si nu se stie cu siguranta numarul celor care au si dus actiunea pana la final.(Sursa)

Fenomenul imi este mult mai cunoscut decat mi-as fi dorit vreodata, este un subiect mai dureros decat s-ar putea crede si chiar daca anii trec ranile nu se vindeca niciodata complet. Ne-am confruntat de curand si eu si Radu cu alte cazuri, in unul din ele ne-am implicat cu tot ce am putut si nu cred ca ar fi fost lucru pe care sa nu il fi facut pentru persoana respectiva. Din pacate insa, cel mai important este ca persoana in sine sa realizeze pericolele la care se expune, sa isi doreasca sa isi schimbe radical viata si sa aiba puterea de a se desprinde complet de partenerul violent, altfel orice ajutor extern este doar de moment, insa fara finalitate si cam inutil. De aceea este si atat de mic procentul acelor persoane care ajung sa faca pasul cel mare, iar in cele mai multe cazuri, cu toate eforturile, atat ale celor apropiati cat si ale celor de specialitate, victimele aleg sa se intoarca exact acolo unde nu ar trebui. Si ciclul se repeta cu periodicitate. Din pacate. 

Deci daca aveti timp, treceti pe acolo maine seara, daca nu indreptati macar un gand bun si ganditi-va cum ati putea ajuta pe viitor. Ati putea fi chiar voi una din statistici. Una din cele doua treimi din femeile din tara asta, care, conform unor statistici neoficiale, au fost abuzate fizic sau psihic intr-o forma sau alta cel putin o data de-a lungul vietii. 

7 Comments

 1. Buna!

  Am citit pe bolgul Doar in brate ca erai interesata de mei tai-ul subtire. Eu il luasem pe acela pentru o prietena, dar ea a ales un wrap.
  Daca inca te intereseaza scrie-mi te rog pe alexa.grigore@yahoo.com
  Multumesc,
  Alexandra

  Reply
 2. Iarta-ma, dar de la o ora la alta s-a razgandit.Nu-l mai vand.
  Scuze de incurcatura.
  Alexandra

  Reply
 3. ,,Si ciclul se repeta cu periodicitate. Din pacate.” Din pacate in Romania nu exista nici o forma de protectie sociala. Doar vorbesc si promit, nimic altceva.

  Reply
 4. Bogdana, cu regret observ ca postarea ta nu a atras nici un fel de comentarii :-(. Pentru mine, violenta domestica e o mare tragedie. Nu am experimentat, insa am avut vecini si am rude care urmeaza patternul asta. Am si scris mai demult un pic despre asta. E curemurator si ingrijorator cum lucrurile astea sunt voit ignorate de noi toti! Mentalitatea treneaza in ideea ca, na, barbatului mai tre’ sa-i treci una-alta cu vederea (doua palme, ceva adulter), ca „asa e barbatu’, deh”. Deunazi, am vazut o stire cu o femeie in varsta, peste 60 de ani, care si-a ucis barbatul, pentru ca nu mai suporta bataile si teroarea de ani de zile :-(. cat de tragica e situatia asta?! O femeie ajunge la inchisoare pentru ca isi doreste, in cele din urma, eliberarea! Inimaginabil, zau!
  Si noi stam si ne uitam cum femeile astea sufera fara sa spuna nimic.

  Reply
 5. Nuschu, nu este primul post de acest gen care nu atrage comentarii. prefer sa respect alegerea fiecaruia de a decide daca sa comenteze sau nu. la fel s-a intamplat de multe ori cu posturile despre Ioana si manuta ei, la posturile despre Victoras sau despre Stefanut.

  Chiar Maria(http://mariacoman.blogspot.com/) la posturile ei cu caracter umanitar a ajuns sa scoata comentariile dezamagita de faptul ca oricum nu comenta nimeni.

  e trista lipsa asta de reactie, sincer.

  Reply
 6. shaman, aici este vorba inclusiv despre societatea civila, care ia atitudine insa intr-un mod destul de timid si mai mult este vina noastra a tuturor ca nu oferim suport. majoritatea ne bagam capul in pamant, discutam pe susotite (ia uite ce o bate pe x sau y) si nu facem nimic.

  Reply
 7. eu ratasem postarea asta. Da, e un subiect tare dureros. Vreau sa adaug ca abuzul imbraca o multime de forme. Si asteptarea unora sa fie slugariti tot o forma de abuz mi se pare. Mentalitatea asta ca lor trebuie sa li se puna in fata e cea din care decurge restul, Poate noi vom avea copii mai responsabili.

  Reply

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *