In timp ce azi se fora cu pasiune in gura mea pentru a tzshpea oara in ultimii doi ani, iar eu eram pe jumatate anesteziata (am niste zone amortite si acum, la mai bine de doua ore, inclusiv la ureche, iar de situatia limbii ma cam intristez, ca am senzatia ca am cam muscat-o fara sa vreau) am realizat ca incepem sa platim pentru nesabuintele tineretii, dar mai ales pentru, hai sa le spun, „iresponsabilitatile” parintilor.

Ca intr-un fel asa se numesc. Asa numesc eu, la varsta asta a mea avansata,  faptul ca la unsprezece ani, cand mi-au facut primul aparat dentar, iar eu nu am vrut sa il port (era o monstruozitate care desi nu era vizibila in mod evident, imi facea praf orice incercare de a vorbi cat de cat decent), ai mei mi-au zis calmi „Bine, daca nu vrei sa il porti e treaba ta. Tu platesti mai tarziu”. Evident ca platesc acum, asta e clar. Doar am ajuns pana la urma tot sa imi pun aparat, insa la 32 de ani, mi l-am si scos intre timp, si acum repar (in fine stomatoloaga repara, eu doar tin gura cascata) tot ce s-a stricat de la toti dintii incalecati, lipiti si strambati. Evident ca am ajuns la vorba lor, si ca acum platesc. Eu, cu mintea mea de 11 ani, nu aveam cum sa fac un zbor in timp si sa ma vad la 34 de ani cautandu-ma prin toate ungherele gurii. Insa ei aveau posibilitatea asta, cu toate astea, au aruncat pisica moarta in gradina mea.

Daaaar, ca un parinte responsabil ce se presupune ca esti, nu ar trebui sa iti bati copilul (la cap, la fund, la ce vrei tu) pana ti se apleaca, in asa fel incat sa poarte nenorocitul de aparat, in ciuda tuturor caterincilor apropo de „ssss-iala” aparuta peste „rrrrr-iala” de care oricum se facea misto la greu si peste vreo zece ani sa iti multumeasca, nu sa te vorbeasca pe blog ?

Asa, nici aparatul de tortura nu l-am purtat, dar nici fericita nu am fost. Nu s-a mai facut caterinca de mine pe tema modului de a vorbi. Nu foarte tare, ca „rrrr-ita” oricum am ramas. In schimb, dintii mei strambi au fost la baza multor stresuri personale pentru mine de-a lungul timpului, pana am invatat sa ma accept eu pe mine asa cum sunt. Si nu a fost usor, ca nici acum nu sunt in stare sa ma detasez complet si sa zambet natural si cu toata gura intr-o poza.

Well, eu pe fii-mea o bag la aparat. Si pe fii-miu al mijlociu, si pe al mic, daca or avea nevoie la vremea lor (si bag mana in foc ca or sa aiba nevoie la greu). Si le spun de pe acuma:  „Dragilor, puteti sa ma injurati, sa ma blestemati, sa ma faceti de comanda. Aparatul tot o sa il purtati orice mi-ati zice. Veti vedea mai tarziu, o sa imi multumiti pentru asta.”

Deci, parinti din generatia mea, care am eu un feeling ca sunteti la fel de varza ca si mine (hai,macar ridicati-mi si mie moralul nitelus!) puneti-va copiii sa poarte aparat. Ca sa nu ajunga la nenea dentistu si la albinuta bazaitoare. Sunt lucruri mult mai bune de facut cu banii.