Se stie deja din multele mele postari din trecut ca sunt o fana infocata a alaptarii. Se mai stie faptul ca in tara noastra doar 12% din bebelusi mai sunt alaptati dincolo de primele trei luni de viata. Nu mai insist asupra motivelor care fac ca aceasta statistica sa fie o trista realitate, stiu insa ca pot face multe informand, povestindu-mi experienta si impartasind la randul meu materiale ce vin in sprijinirea ideii de alaptare. In sinea mea recunosc ca NU inteleg cum de trebuie sau de ce nevoie sa sustin naturalul, normalul si firescul, dar asta este o alta problema, a mea personala.

Tocmai am „implinit” ieri 41 de luni de alaptat, si departe de mine gandul sa ma opresc aici. E un drum lung parcurs, nu a fost mereu usor, ba chiar uneori a fost insuportabil de greu, in continuare sunt momente in care totul este extrem de dificil, insa trecand peste toate, tragand linie la final, e atat de extraordinar ce fac incat nici prin gand nu imi trece sa ma opresc.

Azi m-am gandit sa abordez un subiect foarte interesant, si anume stimularea lactatiei, insa dintr-un alt unghi. Despre mijloace de a stimula lactatia am mai vorbit, aveti povestea aici, merita recitite sfaturile mele de acolo.

Intre timp, de cand am aflat de Canah, am aflat si ca planta de canepa este una din cele mai eficiente plante galactagoge existente. Informatiile pe aceasta tema sunt putine, spre zero mai exact. Asta pentru ca, din nou, atat cultivarea plantei cat si utilizarea semintelor de canepa in alimentatie au caracter de noutate absoluta in tara noastra, chiar daca planta si-a dovedit calitatile nutritive de mai bine de 2000 de ani.

Revenind la subiect, atat consumarea uleiului de canepa, sub forma sa lichida sau sub forma de capsule cat si consumarea semintelor decorticate cresc lactatia in mod sensibil, atunci cand este nevoie de asa ceva. Eu personal am facut un test de o saptamana, iar rezultatele au fost de-a dreptul surprinzatoare. Nu au trecut 24 de ore iar cantitatea de lapte a crescut simtitor. Recunosc ca un rezultat similar am avut de fiecare data cu Galactogil, insa dupa ce inghiteam jumatate de cutie de fulgi de Galactogil, care nu au cel mai fericit gust, plus ca diferenta de pret este complet in defavoarea Galactogilului. Cat am mancat? Undeva in jur de 6 lingurite de seminte decorticate pe zi, pe care nici nu le-am simtit, pentru ca e o placere sa le mananci (dovada sunt ai mei copii, care se bat efectiv pe punga de seminte, cum intra in raza lor vizuala. Ai mei copii, adica toti trei). Nu am incercat sa mananc direct ulei, nici nu ma prindeti voi prea curand sa incerc, am totusi niste limite :). Insa, o varianta acceptabila si „inghitibila” sunt capsulele de ulei, asa ca daca va simititi mai confortabil cu ele decat cu semintele, go ahead.

Altfel, cu titlu de informatie care vine sa intareasca cele spuse mai sus, va spun ca o mare parte din srotul care ramane din prelucrarea semintelor de canepa pleaca de la Salonta, de fabrica Canah si ajunge prin mai multe tari europene pana in indepartata Franta, la cativa fermieri, care cresc capre si care de-a lungul timpului au subliniat faptul ca datorita canepii din alimentatia animalelor aceastea dau un randament mult mai mare la productia de lapte cand planta este inclusa in meniu.

Iata mai jos cateva materiale (in engleza, ce-i drept, pentru ca dupa cum ziceam mai sus in romana nu exista materiale ce vin in sprijinul acestei idei)

Hempseed is a galactagogue, meaning that it helps to increase production of a nursing mother’s milk. Infant formulas are now required to be fortified with EFAs, which are essential for the development of the pre-natal and post-natal baby. When omega-3 and omega-6 are deficient in an infant’s or child’s diet, growth is slowed, especially that of the nervous system, brain, and eyes. In addition, skin problems may occur, learning slowed, and colic and diarrhea more common.
 Pregnant and nursing mothers should include fresh hempseed oil in their diets, since the fetus and nursing baby drain the mother’s body of EFAs. One study found that the babies of mothers who ate more EFAs had a lower incidence of cerebral palsy. Another study found that it took only 6 hours after the consumption of EFAs for them to appear in breast milk, and they remained for 10-24 hours, and in some cases up to 3 days. The mothers’ high omega-3 levels decreased the incidence of infants born prematurely; increased average birth weight by 8 ounces; increased placenta weight, birth length, and head circumference; and improved the intelligence of 18-month-old babies. The diet of the culture with the highest average birth weights in the world is fish-based. Clearly, a mother’s consumption of EFAs during and after pregnancy gives the new baby a head start on life.
 Sursa: http://www.innvista.com/health/foods/hemp/seedmedi.htm
 Alta sursa: http://www.organicfoodee.com/herbs/hempseedoil/
Si un testimonial, preluat de pe un site de parenting: http://www.minti.com/parenting-advice/410/Increasing-Your-Milk-Supply/# Eating Hemp Seeds aka Hemp Hearts helps to increase breast milk…

I’m writing from Calgary, Alberta CANADA. I have found that by adding 4 tablespoons of shelled hemp seeds to my protein shake in the morning aids in breast milk production. I noticed a difference when I stopped for a week. You can also just eat the seeds raw, right from the package – they are that tasty! Many health care professionals have tried Hemp Hearts and are having success with their patients. Most of these professionals attribute their success to the superior balance of proteins and essential fats in Hemp Hearts and to the relative absence of sugar, carbohydrates and saturated fats.