Aceasta stire m-a cutremurat, cu atat mai mult cu cat Radu (Ubi) a fost salvat in copilarie de Dl. Vlad Ciurea. In acelasi timp in care Radu mi-a dat stirea, eu ma apucam sa scriu aceasta postare, despre cursul de prim ajutor la care am fost in urma cu doua zile.

Si care, cu toata sinceritatea, mi-a ridicat un val de ignoranta de pe ochi. Si mi-e groaza ca aceeasi ignoranta este in ochii marei mase de romani si ca din aceste motive, necunoasterea unor manevre esentiale, cunoasterea lor insuficienta sau cunoasterea lor gresita, se ajunge la tragedii cumplite ca cea de mai sus.

Ce am invatat? In primul rand am invatat cum sa execut manevre de resuscitare corecte si cum sa execut manevra Heimlich. Dar pana la aceste manevre, am aflat ca sunt niste pasi care sunt extrem de importanti in salvarea unei victime.

In primul si in primul rand, trebuie sa ma asigur ca eu, ca si salvator nu ma aflu in pericol. Asta inseamna evaluarea mediului in care se afla victima si eliminarea oricaror factori cu potential vatamator pentru mine. Cel mai important este ca eu, salvatorul sa nu ma transform la randul meu in victima.

In al doilea rand, sa chem ajutoare. Chiar daca nu vor sti sa faca manevre de resuscitare, vor oferi suport si ajutor.

In al treilea rand sa evaluez victima. Daca este constienta sau nu, daca are leziuni ale coloanei sau nu. Victima trebuie pusa pe spate, in pozitia de evaluare si ulterior se verifica daca exista respiratie sau nu. In cazul in care NU exista, se trece la eliminarea posibilelor cauze ale stopului respirator si aici exista o intreaga serie de motive pentru care respiratia poate fi obstructionata. Inainte de a se trece la manevrele de resuscitare (pasul urmator firesc) se suna la 112. NU se suna imediat, pentru persoana de la capatul celalalt al firului va va pune intrebari legate de victima si nu veti putea raspunde daca nu treceti prin pasii mentionati mai sus (evaluarea initiala) si NU se suna dupa manevrele de resuscitare, cand poate fi prea tarziu pentru victima. Manevrele de resuscitare incep abia dupa ce ati efectuat apelul la 112 si se continua pana vine ambulanta.

Manevrele de resuscitare nu sunt usoare. E nevoie de presiune, dar de presiune extrem de precis localizata, este nevoie de viteza si de ritm. Ca idee, 100 de compresii pe minut. Trei reprize a cate treizeci, intercalate de 2 respiratii gura la gura. 100 de compresii este mult, in conditiile in care trebuie ca la fiecare compresie, cutia toracica sa intre in interior cu cinci centimetri (aproximativ o treime din distanta stern-coloana) pentru ca manevra sa fie eficienta. Nu e usor, am incercat si eu, e de-a dreptul epuizant.

Pozitia corecta pentru manevra de resuscitare

 Pozitia pentru respiratia gura la gura

Detalii inclusiv cu reprezentari grafice aveti pe Lectia de prim ajutor.

Suport filmat aveti la dispozitie pe aceasta pagina.

In cazul in care se restabileste respiratia, victima este trecuta in pozitia de siguranta, pe lateral, un genunchi usor flexat si mana sub cap, pentru a preveni situatia in care aceasta poate vomita.

In ceea ce priveste manevra Heimlich, cel mai important lucru care ni s-a spus este ca in cazul in care o persoana se ineaca cu un obiect, atata timp cat exista reflexul de a tusi, sa NU se intervina sub nici o forma, pentru ca mai mult rau facem Abia dupa ce persoana nu mai tuseste, abia atunci se trece la manevra Heimlich. Asa ca, va rog, nu vreau sa mai vad pe nimeni sarind cu palma pe spate cand cineva se ineaca, chiar si cu o gura de apa!!!

Acest gen de cursuri sunt esentiale. Atat pentru noi ca si parinti, dar mai ales pentru persoanele in mana carora ne lasam copiii in fiecare zi. As vrea ca aceasta initiativa minunata a celor de la Fundatia pentru SMURD si a celor de la Fundatia Mai Mult Verde sa se extinda, si sa devina un curs basic, pe care toti sa il urmam, indiferent de varsta, sex, ocupatie sau categorie sociala.

Este incredibil cat de ignoranta am fost pana la acest curs, cat de mult credeam ca stiu si cat de putin stiam in realitate, si nu vreau nici macar sa ma gandesc ca restul populatiei nu stie aproape nimic.

Pe Lectia de prim ajutor puteti afla mai multe despre tot ceea ce v-am povestit eu mai sus, si am primit promisiunea ca se vor organiza cat mai curand sesiuni speciale lectii de prim ajutor pentru salvarea copiilor (la acest curs nu am avut si manechin-copil si tare mi-as fi dorit sa fie).

Multumesc SMURD. Multumesc Mai Mult Verde.