Din ce in ce mai des aud zvonuri (neonfirmate inca in totalitate) ca s-ar reincepe vaccinarea anti HPV in scoli si mai mult, ca ar deveni obligatorie pentru fetitele de 12 ani. Vad ca pe pagina de Facebook este agitatie mare, ca s-a pornit si o campanie pe bloguri si imi cam da fiori orice discutie pe tema asta.

Ca sa ne reamintim putin, in 2008 s-a demarat o campanie ampla la nivel national, de vaccinare. S-au achizitionat 330000 de doze de vaccinuri (110000×3 – momentul zero, rapelul de doua luni si rapelul de sase luni) care au costat nu mai putin de 24,8 milioane de euro. Din aceste doze, au fost folosite in prima transa 2600. S-a dus o campanie super agresiva, blindata bine cu vedete si personalitati TV si nu numai, insa reactia romanilor a fost mult sub asteptarile celor doua companii de farma care au incheiat contractele cu statul.

Vaccinul este in acest moment eficient pentru patru tulpini de HPV, cele raspunzatoare de marea majoritate a cazurilor de cancer de col (aproximativ 70%). Documentate sunt insa peste 100 de tipuri de tulpini de HPV din care aproximativ 30 sunt direct responsabile de aparitia cancerului de col (restul sunt responsabile pentru alte „minuni” gen veruci, negi, alte leziuni cervicale sau uterine, etc. )

In timpul vietii peste 70% din femei sunt infectate cu cel putin o tulpina de HPV insa organismul elimina in mod natural prin actiunea sistemului imunitar, virusul, in maxim sase luni de la infectare. Ce mai trebuie stiut?

Faptul ca pot trece si 15 ani de la infectare pana la instalarea cancerului. Faptul ca incidenta maxima de cancer este intre 30 si 40 de ani si ca cele mai agresive tipuri de cancer de col apar dupa 40 de ani.

Faptul ca testul Babes Papanicolau facut anual previne peste 80% din cazurile de cancer de col. Este cea mai simpla metoda de prevenire, fara riscuri asociate, fara dureri si disconfort. Un cancer de col depistat in prima faza este vindecabil in proportie de 100%.

Vaccinul anti HPV are in acest moment o eficienta declarata pe durata a cinci ani de la prima vaccinare, conform FDA, dupa care se recomanda inca un rapel (acum nu se spune daca iar trebuie sa faci trei rapeluri la 0, 2 si 6 luni sau doar unul).

Studii privind riscurile pe termen lung nu exista, deoarece vaccinul nu are o vechime mai mare de sapte ani de cand a fost pus pe piata. Au fost facute studii clinice pe fetite de 12 ani, insa au fost oprite din motive etice.

Avand in vedere toate astea, explicati-mi si mie, unde este ratiunea (in afara de cea financiara, ca nu-s nascuta ieri) pentru care se promoveaza un vaccin ca metoda ideala de preventie impotriva HPV la fetite de 12 ani?!?

Ca la 17 ani sa mai faca inca un rapel? Si dupa aceea la 22 inca unul si tot asa? Pentru un virus pe care poate sau poate NU il va contracta? Si pe care l-ar putea depista in faza incipienta printr-un simplu Paps facut anual, la fel ca orice alta analiza de rutina ? Si ca in tot acest timp de „eficienta” a vaccinului ar putea contracta oricare din celelalte 26 de tulpini pentru care vaccinul nu este eficient si tot ar putea exista o posibilitate sa dezvolte un cancer.

Realizati cati de „poate”?

Ce ar trebui sa facem noi? Sa ne educam copilele. Sa lasam la o parte pudibonderia si cand va fi cazul sa vorbim frumos, echilibrat despre viata sexuala si toate aspectele ei, cu bune si cu rele. Sa le educam sa aiba grija de ele, din toate punctele de vedere, nu doar in privinta aspectului fizic si al igienei, cat mai ales in privinta respectarii unui set de reguli in ceea ce priveste sanatatea lor. De la o vizita la stomatolog, sau analize de rutina de sange, pana la vizita la ginecolog. Ar fi chiar atat de greu?

Eu nu sunt pregatita si nici nu cred ca voi fi vreodata pregatita sa imi vaccinez copila cu un vaccin de acest gen. Prea multi de poate, prea multe semne de intrebare, prea multa incertitudine, prea la inceput si prea multa aroganta in toate materialele de promovare a acestui vaccin ca „vaccinul impotriva cancerului de col”. O dezinformare crasa.

Ah, si nici macar nu am vorbit de efectele adverse. Oh, dar stati un pic, ca acestea pot aparea si peste 5, 10 sau 30 de ani. Isi aminteste cineva de cazul acesta: Distilbene?!?

Surse:
http://www.cdt-babes.ro/articole/cancerul_de_col_uterin_prevenire_vaccinare.php
http://www.exploremedicinetv.ro/boli/boli-oncologice/cancerul-de-col-uterin.html
http://www.sfatulmedicului.ro/HPV-si-cancerul-de-col-uterin/cancerul-de-col-uterin-este-curabil-daca-este-detectat-devreme_750
http://www.csid.ro/health/cancerul-de-col-uterin-o-boala-frecventa-4604608/ – unde m-am lamurit o data in plus ca este DOAR o platforma de vanzare pentru companii, a se vedea ultima fraza din material
Este important sa va ajutati fiica sa se protejeze inca de acum, inainte de a fi expusa la posibilitatea infectarii cu HPV.” 
http://www.sfatulmedicului.ro/hpv
http://www.contraboli.ro/hpv-virusul-papilloma-uman/
http://www.antena3.ro/romania/isteria-provocata-de-vaccinarea-elevelor-contra-hpv-revine-ms-vrea-sa-reia-imunizarea-190565.html