Am intrat in ultima saptamana de program intensiv Beautyferia. Mai am doua sedinte din cele zece, si la fel cum in ultimele zile dintr-o vacanta frumoasa incep sa te incerce regretele ca totul se termina in curand, si ai vrea sa mai ramai, putin, doar putin, acelasi lucru mi se intampla si mie acum.

Se apropie de final una din cele mai placute experiente din ultima vreme, care chiar daca nu a fost o relaxare similara vacantelor, si a fost in portii mititele, cate doua ore la patru zile, totusi a contat enorm. A contat enorm pentru corp, iar schimbarile sunt mai mult decat vizibile cu ochiul liber, insa dincolo de asta, si-a pus enorm amprenta asupra psihicului. Am reinvatat sa ma destind, sa pun „on hold” ganduri, probleme, situatii de rezolvat, le-am lasat undeva la usa gri din cladirea verde, sa stea cuminti, cat m-am reincarcat eu cu energie pozitiva. Si mi-a iesit. Acolo, in incaperile micute, dar perfect dimensionate, intime, cu semi intunericul ce ma inconjura, am reusit inclusiv sa uit de telefon, obiectul care uneori pare ca este lipit de persoana mea. M-a ajutat si faptul ca semnalul nu ajunge mereu acolo, insa wireless-ul pus la dispozitie ajunge (si inca este la maxim), cu toate astea, de cele mai multe ori telefonul a ramas uitat undeva pe prosop, amintindu-mi de existenta sa doar daca mai dadeam accidental peste el.

M-am relaxat, mi-am atins mare parte din scopurile pentru care am intrat in acest program de la bun inceput. S-a schimbat aspectul fizic al pielii, in mod dramatic, si ce e cel putin la fel de bine, s-a schimbat dramatic situatia in interior. Si, mai presus de toate, am invatat enorm de multe. Deoarece Nicoleta, in afara de faptul ca are niste maini de aur, este un dictionar ambulant. Si are raspunsuri la orice intrebare sau nelamurire ai putea avea pe teme de dieta, functionarea organelor, circulatie, efecte ale felului in care ne hranim si ale stilului de viata pe care il ducem asupra aspectului nostru. Ai putea sa o asculti vorbind ore in sir, nu te-ai plictisi vreo secunda, pentru ca explica extrem de amanuntit, documentat si in acelasi timp foarte clar si logic, fara sa te incarce prea mult cu termeni medicali. Si asta o vad ca o calitate de baza, pentru ca in orice moment, nu numai ca stii ceea ce ti se intampla ca si proceduri, insa afli si mersul lucrurilor, evolutia de asteptat a fi urmata, si dincolo de asta ai parte si de o abordare holistica, si poti afla ce ar trebui sa faci ca sa mentii in timp „remodelarea” corpului, distrugerea tesuturilor adipoase, a granulelor de celulita si asa mai departe.

Am mai zis-o, nu exista aparat minune, care sa iti transforme corpul in unul de model Victoria’s Secret, fara ca tu sa nu iti faci partea ta. Aparatele, fie ca sunt cu radiofrecventa, cu vacuum, ultrasunete, mezoterapie sau alte denumiri ce iti ridica o spranceana a intrebare, nu pot sa ofere rezultate, daca nu exista un minim de efort si din partea noastra. Adica:

  • Un strop de dieta. Sau nu, nu dieta, si chiar vreau sa eliminam cuvantul acesta din discutie, pentru ca eu nu il suport. Nu am fost in stare sa tin o dieta cap coada. Singura incercata vreodata, de doua ori in viata mea, a fost „faimoasa” dieta cu supa de varza. Aia tine, teoretic, o saptamana-zece zile maxim. Nici pe aia nu am reusit sa o duc la bun sfarsit. Deci, nu dieta. Un stil de mancare mai sanatos, suna mult mai bine. Mai clar, fara bauturi acidulate, fara mancaruri tipic romanesti, grele si cu prajeala multa, fara fast food si junk food. De exemplu exista o sumedenie de alternative la uleiul de floarea soarelui. Nu zic ca e rau, insa sunt o gramada de variante cel putin la fel de gustoase, daca nu unele chiar mai gustoase si mai intense ca experiente gustative: uleiul de susan, uleiul de canepa sunt doar doua dintre ele. Uleiul de seminte de dovleac este o nebunie, si nici nu mai mentionez uleiul de masline. Apropos de uleiul de masline, vara trecuta am venit cu zece litri din Grecia, de la gazda noastra, care avea ditamai livada de maslini. I-am terminat pe toti. Si ma gandesc serios sa vorbesc cu Iannis, sa ne mai trimita, caci este o diferenta fenomenala intre uleiul facut de el si uleiul de masline care se gaseste la noi in rafturile magazinelor, oricat de extravirgin si bla bla bla ar fi acela. ca sa nu mai zic ca pe cei 10 litri am dat 38 de euro, si poate daca am fi luat mai mult ne-ar mai fi redus la pret…

  • Un strop de miscare. Macar 20 de minute zilnic. Fie ca este o plimbare, niste scari urcate in locul liftului, niste abdomene (rade ciob de oala sparta, ca inca incerc sa ma montez sa ma apuc de abdomenele astea). Sau daca timpul si banii va permit, inotul este sfant. Nu zic sa va transformati in fitness freaks (desi eu inainte de copii promiteam sa devin asa ceva – la ora 6:30 semnam condica la sala – insa, paranteza in paranteza, a contat enorm aspectul asta in sarcini!!!!) insa putin cate putin se aduna. Nu puteti face nimic din toate astea? Ok, atunci ce ziceti de stransul jucariilor de prin toata casa? Tot miscare se numeste. Sau cand va este prea lene sa va ridicati de pe canapea si va rugati sotul sa va aduca ceva de la bucatarie, faceti voi asta. Tot miscare se numeste. Repet, putin cate putin, se aduna. Si se va vedea in timp. La partea cu scarile, recunosc ca nevoia te invata. Stam la etajul doi, intr-o cladire care nu are lift, asa ca miscarea este inevitabila. Fie ca se intampla cu un copil sau doi in brate, fie ca in locul copiilor sunt multe plase de cumparaturi. Dar e bine. 

  • Un strop de grija fata de propria persoana. Nu vorbesc de ritualuri complicate si costisitoare. Insa, aspectul pielii se poate imbunatati dramatic cu cateva ingrediente simple. O exfoliere macar o data pe saptamana, cu un banal scrub, poate face minuni. Nu trebuie sa cumparati nimic, decat sa aveti in casa trei produse alimentare: malai, miere si ulei de masline. Este cel mai eficient scrub cu putinta, curata fantastic de bine pielea, si o lasa moale si catifelata. Daca malaiul vi se pare prea dur, puteti adauga niste tarate de grau sau pesmet. Iar in zilele in care nu faceti exfolierea, tot uleiul de masline, in niste cantitati mici va poate asigura tot nivelul de hidratare de care pielea voastra are nevoie. Dupa cum se observa, fac ce fac si tot la uleiul de masline ajung. 

Ar mai fi si altele, insa nu pot sa predic pe tema lor, atata timp cat nici eu nu le fac, insa daca voi aveti cum sa le bifati, atunci cu atat mai bine pentru voi si pielea voastra: somn zdravan si apa plata atat cat corpul vostru are nevoie (nu musai doi litri pe zi).

Cam atat pentru azi, eu pornesc catre Beautyferia, spre penultima sedinta de relaxare si remodelare din program.