Azi dimineata unul din primele articole citite de mine legate de tragedia de aseara din Boston a fost acesta. Si ma ingretoseaza la maxim, pentru ca m-am saturat sa vad peste tot presupuse dovezi ale sintagmei „asa sunt romanii”, toate cu conotatii negative.

Era chiar atat de greu sa lauzi gesturile impresionante de solidaritate ale americanilor? Si atat? Fara sa pui in opozitie „proverbiala” lipsa de implicarea romaneasca. Care este legatura dintre ele? Sincer, nu o vad. Si nu o vad cu atat mai putin cu cat, am dovezi peste dovezi, doar din ultimii trei ani de implicare personala in campanii umanitare, ca exista solidaritate, exista implicare, exista dorinta de a ajuta.

Sa ma apuc sa dau exemple? Linkuri? Le stiti deja daca ma cititi. Stiti cum s-au strans banii pentru Bibi. Stiti cum s-au strans bani pentru Matei. Pentru Alexandra Bibirig. Pentru Tudor. Pentru Ioana. Si numele copiilor pe care voi i-ati ajutat de-a lungul timpului, in diverse feluri, de la a spune povestea lor mai departe, de a dona bani, produse, de a face voluntariat, etc.

Stiti deja cum se fac campanii pentru Copii Suflete Sperante. Pentru Asociatia pentru Dravet. Sunt doar 2 exemple din cateva zeci.

Stiti cum s-au strans doua masini pline pentru Glodeanu. Cum Nicoleta Tintea a mutat muntii din loc pentru copiii de la Fundeni, pentru multe familii din atatea sate pe care nici nu le mai stiu. Cum se schimba zilnic vieti si destine prin eforturile unor anonimi, voluntari ale caror nume nu stiu daca le vom afla vreodata, prin ONG-uri de a caror existenta poate nici nu stim, dar care isi fac treaba, concentrati pe a face bine.

E usor sa aruncam cu noroi. E usor sa declaram din spatele unui ecran ca „asa sunt romanii”. E mai greu sa vezi, exact cum perfect zice Cristian, partea plina a paharului si sa pui osul la treaba sa il reumpli daca ti se pare ca s-a golit.

Eu nu pot decat sa ma inclin in fata celor care si-au pus vietile proprii on hold si au intins o mana de ajutor la Boston. Si nu pot decat sa incerc sa imi schimb gustul amar lasat de cuvintele lui Alex Mihaileanu si mai ales de faptul ca transformam totul intr-o problema romaneasca.

Si mai ales, nu pot sa sper decat ca nu vom fi vreodata pusi in situatia de a-i demonstra contrariul domnului Mihaileanu, printr-o tragedie similara celei de la Boston.

Draga domnule, termin cu doua citate, pe care le-am mai scris aici, insa care sunt perfecte in contextul de fata.

My life amounts to no more than one drop in a limitless ocean. Yet what is any ocean, but a multitude of drops?
Our lives are not our own. We are bound to others, past and present, and by each crime and every kindness, we birth our future.