Despre cancerul de san s-au scris tomuri de materiale. Estimarile spun ca pe parcursul vietii una din opt femei risca sa dezvolte cancer mamar. Ce este si mai rau reiese o statistica autohtona, care spune ca doar in 10% din cazuri cancerul este depistat in faza incipienta, restul de 90% din cazuri fiind depistate cand deja este destul de tarziu.

Factorii de risc sunt numerosi, de la fumat, la folosirea contraceptivelor orale pe perioade indelungate de timp, consumul de alcool, obezitatea, consumul de produse bogate in grasimi si dulciuri rafinate, expunerea prelungita la soare si lista poate continua. Mai este si riscul asociat cu istoricul familial, mai ales daca este prezenta o mutatie a genelor BRCA-1 si BRCA-2, care cresc exponential riscul de a dezvolta cancer mamar sau ovarian. Este deja binecunoscut cazul Angelinei Jolie, care a ales o masura preventiva de-a dreptul drastica, dubla mastectomie, avand un risc estimat de 88% de a face cancer mamar.

Dincolo de faptul ca putem scadea acest risc, pur si simplu avand un stil de viata cat de cat mai sanatos, mai putem face ceva pentru sanatatea viitoare a sanilor nostri.

 Chiar daca ultima suta de ani a reusit sa transforme sanii in obiect pur sexual, ei din constructie au un alt rol. Unul primordial. Acela de a produce lapte. Si tot in ultima suta de ani, datorita multor alti factori (nu mai stau sa ii enumar aici, de la emanciparea femeilor, revolutia feminismului, schimbarea raportului de forte in campul muncii, etc, etc, etc) alaptatul a ajuns sa fie privit mai degraba ca o ciudatenie. In Romania doar 12,6 dintre femeile care nasc alapteaza pana la 3 luni. Procentul scade la 3% pana la un an. Paradoxal, stam mai prost decat alte tari la acest capitol, desi perioada stabilita prin lege pentru concediul de ingrijire a copilului este cea mai mare la nivel de UE.

Nu stau acum sa fac apologia alaptatului, deja se stie care este pozitia mea vis-a-vis de acest subiect, insa, lipsa alaptarii este unul din principalii factori care duce la cresterea riscului de a dezvolta cancer de san. Da, ati citit bine. La fel, lipsa unei nasteri, creste dramatic acest risc.

La fel cum fiecare organ din corp isi are rolul sau in dezvoltarea noastra armonioasa, la fel si sanii nostri sunt predispusi, genetic vorbind (si asta o spune evolutia speciei noastre, de mii de ani incoace), sa produca lapte. Daca ii blocam sa faca ceea ce ei stiu de atata amar de vreme sa faca (din alte „n” motive: nu vreau sa alaptez, mi-e mai usor cu lapte praf, nu pot sa alaptez, ma doare, nu am lapte, you name it) le transmitem mesajul: „you are no good”. Iar unii dintre sani il vor lua de bun.

Nu o spun eu, o spune un studiu, ce este in curs de realizare in Marea Britanie de vreo 15 ani incoace, realizat de University of Oxford, Million Women Study, ale carui rezultate, exclusiv pe tema nasterilor si a alaptarii vi le redau mai jos:

Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50302 women with breast cancer and 96973 women without the disease.

Summary
BACKGROUND: Although childbearing is known to protect against breast cancer, whether or not breastfeeding contributes to this protective effect is unclear.
METHODS: Individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries that included information on breastfeeding patterns and other aspects of childbearing were collected, checked, and analysed centrally, for 50302 women with invasive breast cancer and 96973 controls. Estimates of the relative risk for breast cancer associated with breastfeeding in parous women were obtained after stratification by fine divisions of age, parity, and women’s ages when their first child was born, as well as by study and menopausal status.
FINDINGS: Women with breast cancer had, on average, fewer births than did controls (2.2 vs 2.6). Furthermore, fewer parous women with cancer than parous controls had ever breastfed (71% vs 79%), and their average lifetime duration of breastfeeding was shorter (9.8 vs 15.6 months). The relative risk of breast cancer decreased by 4.3% (95% CI 2.9-5.8) for every 12 months of breastfeeding in addition to a decrease of 7.0% for each birth. The size of the decline in the relative risk of breast cancer associated with breastfeeding did not differ significantly for women in developed and developing countries, and did not vary significantly by age, menopausal status, ethnic origin, the number of births a woman had, her age when her first child was born, or any of nine other personal characteristics examined. It is estimated that the cumulative incidence of breast cancer in developed countries would be reduced by more than half, from 6.3 to 2.7 per 100 women by age 70, if women had the average number of births and lifetime duration of breastfeeding that had been prevalent in developing countries until recently. Breastfeeding could account for almost two-thirds of this estimated reduction in breast cancer incidence.
INTERPRETATION: The longer women breast feed the more they are protected against breast cancer. The lack of or short lifetime duration of breastfeeding typical of women in developed countries makes a major contribution to the high incidence of breast cancer in these countries.

Nu cred ca am stat vreodata sa ma gandesc cu cat mi-am scazut eu riscul de a dezvolta la un moment dat cancer la san. Nu asta a fost motivul pentru care am ales sa alaptez. Dupa trei copii si aproape cinci ani de alaptat, ma gandesc ca stau destul de bine. Cu toate astea, in continuare imi voi autoexamina sanii din cand in cand, si macar o data la doi ani imi voi face o echografie. Pentru ca imi iubesc sanii, ii pretuiesc la adevarata lor valoare, si asa ar trebui sa faceti si voi.

Si, pe cat puteti, sa aveti grija de femeile din viata voastra, fie ca sunt mame, surori si prietene, si sa le transmiteti faptul ca trebuie sa aiba grija de ele, sa aiba grija de sanii lor. Si ca preventia este cea mai importanta. Faceti si voi un gest de pretuire pentru cele dragi. Eu imi iau mama de mana sa o ducmacar la o echografie, daca nu la o mamografie, caci amana de mult prea mult timp sa mearga singura.

Ma bucur ca am avut ocazia sa scriu din nou pe aceasta tema, nu este prima data cand o fac, insa acum am avut un motiv in plus, am scris si la invitatia oamenilor frumosi de la Avon, cu atat mai mult cu cat se apropie luna octombrie, luna roz. Si puteti trimite si voi un mesaj de pretuire, prin platforma lor dedicata acestei cauze.

Iubiti-va sanii, apreciati-i la adevarata lor valoare, si mai presus de toate, respectati-i.