Daca ar fi sa exprim totul intr-o fraza dupa acest weekend prelungit la Paltinis, aceasta ar suna cam asa: „este primul loc din Romania in care m-am simtit ca in Austria”.

Pastrand proportiile, fiindca in Austria vorbim de domenii schiabile uriase si de un mod integrat de a face turism si business din sporturile de iarna ce include un intreg lant, insa pe care il vad, in sfarsit, replicat si aici.

Tin sa scriu cat mai repede, fiindca nu mai este mult din acest sezon, si ar fi pacat sa nu profitati de ceea ce Arena Platos are sa va ofere. Asta pentru ca in cele trei zile petrecute acolo am vazut cei mai fericiti copii, cei mai energici si cei mai rosii obraji. Si i-am vazut de la 9 dimineata si pana la zece seara. Copii plesnind de sanatate, cu claparii pana la genunchi, coborand partiile cu o dezinvoltura incredibila. I-am vazut cazand si apoi ridicandu-se singurei, singurei. NU am vazut nici macar un copil plangand, si credeti-ma am senzori speciali pentru acest tip de sunet.

harta-arena-platos-2014-2015La Arena exista si o gradinita de schi, si bineinteles exista scoala de schi, dar si de snowboard, insa despre astea va va povesti Radu mai multe, fiindca el este expertul familiei si l-am delegat pe el sa dezvolte subiectul :)

Partiile sunt senzationale, chiar daca sunt scurte si este mai complicat sa tot urci de „n” ori, mai ales daca esti pe placa (si mai esti si incepator, ca mine). Tot ce pot sa sper este ca vor creste in urmatorii ani si ca domeniul se va extinde si mai mult decat este acum.

Se poate manca pe partie, mancarea e in sistem de bufet cu autoservire, dar e excelenta, supele sunt facute asa cum trebuie, dese si gustoase, fara gust de vegete si alte chimicale. Au niste legume cu usturoi din care ar fi mancat pana mi s-ar fi facut rau si niste nebunii de muraturi. Nu este un meniu cu zeci de itemuri in el, insa indeajuns de variat incat sa satisfaca toate gusturile.

Revenind la partea cu schiatul, este primul loc in care lumea era in proportie covarsitoare venita sa faca treaba, nu sa pozeze sau sa admire peisajul (desi sus de tot e o panorama de vis – apropos, se pot inchiria sezlonguri :)). Au existat si cateva exceptii, insa atmosfera asta de oameni care iubesc sportul, sunt decisi sa faca ceea ce adora mi-a placut mult, mult, mult. De altfel este o diferenta totala fata de partiile de pe Valea Prahovei, unde este un haos generalizat, iar pe o partie gasesti o panoplie intreaga de personaje si totul devine extrem de periculos, fiindca nu exista reguli, sau daca ele exista mai nimeni nu le respecta. Aici regulile sunt, este o partie speciala pentru saniute, lunga de peste 800 de metri, care nu are legatura cu niciuna din partiile de schi, exista partiile pentru incepatori, exista partia pentru cei care sunt la scoala si care, in felul acesta se si concentreaza mai bine pe ceea ce au de invatat si nici nu incurca restul schiorilor. Spun asta fiindca in primele doua zile am fost si eu la scoala :)

Sunt primii care au reusit sa convinga cabanierii si proprietarii de pensiuni din zona sa ofere niste pachete integrate, care pornesc de la 99 de euro de persoana pentru cinci nopti de cazare. Pachetele complete le gasiti aici, pretul cel mai mare este la Hohe Rinne Hotel si ajunge la 249 euro/persoana si tot nu mi se pare mult, in conditiile in care in pret este inclus si skipass-ul pentru cinci zile si 3 ore/zi de instructor.

Sezonul se incheie oficial pe 15 martie, pe 8 martie este Miss Bikini, iar pe 15 e Slide & Freeze, evenimentul cel mai asteptat al sezonului (sau ala o fi de fapt Miss Bikini? :))

Nu stiu ce sa mai spun. V-as face o pledoarie pasionala despre cat de minunat s-ar simti copiii vostri acolo (si voi, la fel!), ce experienta faina ar fi pentru ei, chiar daca ar fi un pic dincolo de zona voastra de confort, insa am certitudinea ca stiti toate astea fara sa vi le mai spun si eu.

Revin si cu poze mai multe :)