De vreo doua saptamani circula o viroza foarte misterioasa prin scoli, iar copiii ii cad victime pe capete. Spun ca e misterioasa fiindca in afara de niste stari febrile ce se invart in jurul lui 39,0, asezonate cu dureri de cap intense si eventual, niste muci, altfel transparenti, alte simptome nu mai exista. Insa durerile de cap sunt atat de puternice, incat ne dau si noua, parintilor dureri de cap la randul nostru.

Este extrem de frustrant sa iti vezi copilul intr-o stare deloc ok, plangandu-se din cinci in cinci minute cat il doare atat de tare capul incat abia si-l poate tine ridicat. Cine a trecut macar o data printr-o migrena cred ca stie ce spun. Si noi suntem totusi adulti, capabili sa gestionam altfel acest proces, insa ei, indiferent ca au o luna, un an sau noua verbalizeaza mult mai mult decat o facem noi. Daca mai adaug si doi frati mai mici extrem de vioi si galagiosi, deja contextul este cu potential exploziv.

A fost cat de cat ok pana l-a luat si pe mijlociu viroza misterioasa. Mezinul a ratat-o de aceasta data, desi el fusese pacientul zero asta vara in expeditia noastra in Delta (remember, Roxana, copil cu 39,6 plin de viata? ). Ca si atunci am tratat totul cu niste Nurofen pentru copii si multa, multa blandete, rabdare, calm si empatie. Combinatia numai buna pentru a pune pe fuga si cea mai cea durere de cap.

Poate parea ca spun toate astea in gluma, insa nu e chiar atat de usor. Realitatea este ca au fost zile care mi-au pus la incercare capacitatile mele mamicesti, mai ales ca functionam cu un om in minus in echipa (Radu mare, care batea drumurile tarii), insa atata timp cat le iei pe toate cu atitudinea potrivita, fara sa iti generezi nervi suplimentari de frustrare, totul pare mult mai suportabil. Da, e frustrant, da, iti faci un milion de scenarii in cap, de la cine a pornit, de unde a luat-o, de ce nu au grija oamenii, multi alti de “de ce”, daca sa te duci la un consult, la ce consult sa te duci, insa toate astea nu rezolva cu nimic situatia de moment, ba chiar mai mult iti abat atentia de la ceea ce este important la momentul respectiv. Scenarita nu prea are vindecare, indiferent cati copii ai, ar fi bine sa existe un Nurofen si pentru ea, la cat de eficient e acesta pentru febra, cred ca ar avea efecte immediate si pentru scenarita, insa cred ca o putem cat de cat controla, atata timp cat reusim sa ne controlam pe noi insine si sa ne concentram pe ceea ce arde la momentul respectiv.

Deci, daca va intalniti cu durerea asta nasoala de cap si cu niscaiva febra, fara alte semne, nu va impacientati. Nu e nimic serios, e o noua viroza, foarte contagioasa (repet, la Rebecca in clasa au cazut ca mustele!) dar care trece cu niste antitermic, multa dragoste si rabdare.