Pe Oana o cunosc de niste ani buni. Am cunoscut-o prima data chiar la ea in curte, era o zi calda, si avea loc Garage Sale. Era, daca nu primul, printre primele facute de Oana. Inca le mai face, desi au trecut, hmmm, sa tot fie mai bine de trei ani jumate. Au devenit un reper in comunitatile de mame si de amatori de chilipiruri. De fapt, cam tot ce face sau initiaza Oana devine in timp un reper.

Daca o intalniti, este un nod de femeie. Micuta de statura, atletica (Oana a facut gimnastica in copilarie) nu ai putea crede ca in atata amar de om zace atata energie.

Oana are o fiica, Sonia. Sonia s-a nascut in iunie 2007, si primii doi ani si i-a petrecut exclusiv in spitale. Asta pentru ca desi Oana isi facuse zeci de ecografii si morfologii in timpul sarcinii, niciuna nu ii spusese ca inima Soniei nu e la locul ei, asa cum stau toate inimile.

Pe langa pozitionarea inimii in dreapta, la cateva zile dupa nastere s-a descoperit ca nu are nici artera pulmonara. si de aici a inceput un maraton din care fetele astea doua nu s-au oprit nici acum.

„În termeni medicali, diagnosticul Soniei era „dextrocardie, trunchi arterial grad IV, atrezie artera pulmonară, DSV, DSA şi canal arterial permeabil atipic”. Traducere: inima în partea dreaptă şi artera pulmonară lipsă. Viaţa de nou-născut a Soniei a însemnat zile la rând de perfuzii şi aparate, plus o branulă înfiptă în căpşorul mic, prin care-i curgeau medicamentele.

În România, Sonia ar fi murit, asemeni altor sute de copii care se nasc cu malformaţii cardiace grave, dacă nu ar fi existat şansa unor intervenţii medicale în Germania şi Statele Unite. La München i-a fost montat Soniei, şi mai apoi înlocuit cu un altul, un tub care ajută sângele să treacă de la inimă la plămâni ca să îi oxigeneze, iar in SUA, la Boston, i-a fost corectată malformaţia cardiacă cu care se născuse.

27.000 de euro a costat primul tub, 36.000 de euro al doilea, 15.000 de dolari o analiză numită cateterism şi 217.000 de dolari operaţia de la Boston. „În nota finală n-a intrat onorariul medicilor”, spune Oana. „Profesorul Pedro Del Nido şi echipa lui au operat pro bono”.

Citatul de mai sus este din aprilie 2009, dintr-un articol din Gandul.

Si este rezumatul rezumatului. Fiindca in primele zile de viata Sonia a trecut prin trei stopuri cardiorespiratorii, a fost resuscitata, ventilata si intubata. A fost si in coma indusa, a fost hranita o buna perioada de timp printr-un tub, i s-au administrat medicamente extrem de toxice care ulterior i-au afectat auzul, fiind diagnosticata ulterior si cu hipoacuzie, ceea ce a dus la o noua serie de necesitati, de la logopedie la implant cochlear. Si astea sunt rezumatul rezumatului, fiindca incercati sa va imaginati ce inseamna toti acesti ani petrecuti prin spitale, unele romanesti, traumatizante pana in ultima celula din fiinta ta, altele straine. ce inseamna toti acesti ani, costurile uriase, lupta cu sistemul medical. Si peste toate astea sa fii tare, sa fii acolo, sa zambesti pentru copilul tau, sa faci in asa fel incat sa existe o picatura de normalitate in viata sa.

V-am mai rugat sa donati de nu stiu cate ori. V-am batut la cap, v-am zapacit, v-am plictisit, v-am agasat. o sa o mai fac, fiindca stiu ca la doi-trei agasati am avut destui care au si donat. O sa o mai fac fiindca de cele mai multe ori s-au realizat niste mici miracole. Nu numai ca s-au strans banii, insa multi dintre cei pentru care ati donat s-au facut si bine.

Va rog si acum.

Sonia are nevoie urgenta de o noua operatie. Artera pulmonara trebuie inlocuita, fiindca Sonia creste, insa artera implantata nu creste odata cu ea. Si costurile se ridica iar la vreo 90000 de dolari. Fara onorariile medicilor, ei au mai operat-o pe Sonia probono si o vor mai opera gratuit. totusi, sunt 90000 de euro.

Va amintiti, picatura cu picatura se face un ocean. Haideti sa mai facem un ocean.

Detalii complete despre modul in care puteti dona aveti aici: Asociatia Sonia Maria

Fiindca uitasem sa va spun, Oana a infiintat o Asociatie. Si datorita asociatiei acesteia, multi copii diagnosticati cu hipoacuzie au primit o noua sansa, le puteti citi povestile pe site. Fiindca asta este Oana, un bulgare de energie, care creeaza avalanse.

Si acum are nevoie de noi.

Asociatia Sonia Maria
CIF: 31388396
Adresa: bd. Ion Mihalache 166, bloc 2, scara A, etaj 2, apartament 12, sector 1, Bucuresti, cod postal 011214
Cont BCR: RO66RNCB0484131725750001 RON
Banca BCR, sucursala Piata Romana
SWIFT: RNCBROBU
PayPal: oana.geambasu@gmail.com

Persoana de contact: Oana Geambasu – 0040743012346, oana.geambasu[at]gmail.com

Pana ma organizez cu o pagina de licitatii va rog mult sa donati. 10, 20, 50, 100 de lei oricat de mult sau de putin e la fel de binevenit. Va multumesc.