Prolog:

Mortalitatea cauzată de cancerul de san in Romania este de 36,5% mult peste media mondială de 26%, iar 83,7% dintre femeile din mediul rural nu au făcut niciodată un control preventiv.

La nivelul lui 2013 s-au inregistrat 7695 de cazuri din care pentru 2805 diagnosticarea si tratamentul au venit mult prea tarziu.


Saptamana trecuta a fost sarbatorita pe tot globul Ziua Internationala a Sanatatii si cel putin discutiile care s-au tot purtat in ziua respectiva s-au invartit in jurul unei singure idei: preventia.

Cu aceasta ocazie mi-am reamintit ca exact aceeasi discutie s-a purtat si in urma cu aproape trei saptamani, la o intalnire mai speciala, organizata de catre Clinica Affidea pe subiectul cancerului de san.

Spun ca a fost mai speciala, fiindca discutia a pornit intr-un mod metaforic care ne-a facut cumva mai lina si mai digerabila trecerea spre subiectul discutiei, subiect cu care nimeni nu e confortabil.

Evident ca nu e nimic digerabil in a discuta despre cancer si mai ales despre cancerul de san, care cumva ne atinge in cele mai ascunse hatisuri ale sufletului si feminitatii noastre. Evident ca am prefera sa nu discutam si sa mergem pe directia atat de caracteristica noua, romanilor “daca nu discutam despre, inseamna ca nu exista”. Cu toate astea, sau fix din cauza asta, in fiecare an aproape 2800 de femei ajung mult prea tarziu la doctor, dupa cum scriam mai sus. Si dupa spusele doamnei de la Centrul de Diagnostic si Tratament AFFIDEA, la ei la centru peste 80% din cazuri ajung in stadii avansate, cand deja tratamentul este nu numai extrem de invaziv ci este si mult mai dureros, mult mai costisitor si afecteaza nu numai la nivel fizic dar mai ales la nivel psihic. Mai mult decat atat, 94% din cazuri pot fi vindecate dacă diagnosticarea se face în primele 2 stadii.

Si totul ar putea fi altfel daca, periodic, ne-am face timp pentru noi, pentru sanii nostri si ne-am autoexamina. La fel cum ne facem periodic un tratament facial, la fel cum avem grija mereu sa ne facem de sarbatori manichiura si pedichiura, poate un acelasi nivel de atentie ar trebui sa le oferim si sanilor nostri.

Pentru ca, exact asa cum o spune si titlul, slogan creatie 100%  Liana Popa, sa ai grija de tine este sexi si cred ca la asta ar trebui sa ne raportam de fiecare data cand ne privim in oglinda.


Sa avem grija de noi si de sanatatea noastra este cel mai sexi lucru pe care il putem face.


Si ca totul sa fie si mai simplu, revin la metafora pe care am mentionat-o mai sus, la a ne privi sanii ca un aluat care trebuie framantat, masat si mangaiat pentru a putea face o paine perfecta.

Mai jos aveti cateva instructiuni care explica pas cu pas cum ar trebui sa procedati la autoexaminare (geniala metafora, draga clinica AFFIDEA!), dar si un material filmat de mine in timpul evenimentului, in care sunt si mai detaliate instructiunile, si mai aveti si niste informatii interesante pe langa.

 

 

 

 

Autoexaminarea, alaturi de un control regulat, o data pe an si o simpla ecografie daca aveti varsta pana in 40 de ani, va pot ajuta sa diagnosticati inca din fasa un cancer. Cu cat diagnosticarea are loc intr-un stadiu incipient cu atat mai mari sunt sansele ca boala sa fie vindecata cu tratamente minim invazive.

 

Daca totusi aveti peste 40 si ati descoperit anumite anomalii, cum ar fi o scurgere ciudata, dureri la nivelul sanului, schimbari vizibile sau umflaturi atunci un control la medic este foarte important si ulterior acesta decide ce fel de investigatii veti face mai departe, fie ca vorbim de ecografie, mamografie sau RMN. In ceea ce priveste mamografia, stiu cate retineri sunt cand vine vorba de acest aparat, stiu din experienta mamei mele cat de mare este disconfortul in timpul efectuarii mamografiei, insa acest timp de screening poate face diferenta in anumite cazuri.

 

Aparatura de la Clinica AFFIDEA Fundeni este de ultima generatie, si mai mult decat atat este unica in Romania si puteti afla mai multe informatii despre aceasta direct pe site.

Pe mine personal, descoperirea acelei bilute roz in aluatul de paine mi-a dat fiori. Realitatea mea imi spune ca as prefera la orice ora sa fac paine in loc sa ma duc imi fac niste analize. Realitatea copiilor mei si a omului care sta langa mine e ca si-ar dori sa ma stie mereu sanatoasa :).

 

 

 

 

 

Dincolo de gluma, haideti sa agreem faptul ca suntem primele care suntem responsabile pentru sanatatea noastra. Nu altii, nu statul, nu sistemul, nimeni. Noi suntem responsabile. Asa ca, un pic de grija nu strica. Un pic de autoexaminare, un pic de control, un pic din niste analize uzuale, cam astea ar fi cateva din ingredientele pentru o viata sanatoasa. Nu uitati, sa aveti grija de voi este sexi!

Sursa date statistice: Eurohealth

Sursa foto: Liana Popa