Vara aceasta a fost plina nu numai de evenimente pentru noi, ci si de multe “momente” in care am realizat ca mai avem multe lucruri de schimbat pentru a ne fi si mai bine pe viitor.

Chiar daca lucrurile nu au iesit chiar asa cum ne-am planificat cu renovarea casei, pe care am pus-o in asteptare pana anul viitor, asta nu inseamna ca batem pasul pe loc si in celelalte zone, mai ales in cele in care schimbarile mici chiar pot genera economii mari.

Prima schimbare va fi inlocuirea clasicului aragaz cu o plita pe inductie. Astept de mult schimbarea asta, am gandit-o si analizat-o o gramada de timp, am pus intrebari in stanga si in dreapta (prieteni si chiar si specialisti in ale bucatariei, oameni care isi petrec zi lumina timpul folosind asemenea echipamente) si am ajuns la concluzia ca este cea mai buna, eficienta si practica alternativa pentru noi in acest moment.

Odata cu aceasta schimbare (mai mare, dar si aducatoare de economii) mi-am pus in plan sa folosesc numai vase de gatit din inox si fonta si sa renunt la clasicele tigai cu teflon. Deja am avem cateva vase cumparate si indraznesc sa afirm ca e o mare diferenta, in gust, mai ales. Am mers pe mana familiei de produse SENIOR, din care fac parte: cratita cu capac 3 litri, cratita cu capac 5 litri si tigaia cu diametrul de 28 cm. Sunt impecabil manufacturate, iar eu am redescoperit nuante noi in gustul mancarurilor de cand am inceput sa le folosesc. Merg folosite si pe plitele de ceramica si pe cele pe inductie si pe cele cu gaz, asa cum, incaaaa, am eu.

O alta descoperire a fost oala ANNONS de 10 L care e pur si simplu perfecta pentru familia noastra numeroasa. In ea reusesc nu numai sa fac supele/ciorbele pe care le mancam noi peste weekend, dar reusesc sa fac si mancarea cateilor si sa nu mai stau cu cate doua – trei oale in acelasi timp pe aragaz, asa cum o faceam inainte de ANNONS. La acest capitol chiar pot simtit o economie (si de timp, si de gaz consumat si nu mai zic de energie, ca fierbeam si eu in suc propriu alaturi de oalele cu pricina si inevitabil ajungeam sa dau drumul la aerul conditionat – o adevarata reactie in lant)

In afara de oala gigant, mai avem cateva produse din gama SENSUELL (simpatic nume) si as putea declara ca cel putin pe zona de gatit am bucataria utilata in proportie de 90% de la IKEA :).

Un alt lucru la care visez de ceva vreme este sa inlocuiesc pe cat posibil containerele si vasele din plastic pe care le mai am in casa. Un deziderat utopic ar spune sa renunt de tot (multumesc pentru inspiratie, Ana cu al tau #iuliefaraplastic, mi l-as dori replicat in milioane de exemplare), insa sunt constienta, cel putin in ceea ce ma priveste pe mine, de faptul ca ar fi un consum mult prea mare de resurse din partea mea si de fiecare data cand ajung in acest punct revin la ceea ce am mai spus in trecut: ca in aventura aceasta de schimbare a perceptiilor trebuie sa fim impacati cu deciziile noastre.

Ca trebuie ca lucrurile si schimbarile sa vina cu pasi mici, sa vina in mod firesc si natural si numai asa vor deveni parte din stilul nostru de viata. Nimic din ceea ce este fortat nu va avea efect pe termen lung, ba dimpotriva.

Revenind la plastic, am inlocuit o parte din caserolele noastre de plastic (le-am dat pe acestea, unei persoane pe care o ajutam noi cu diverse si care s-a bucurat foarte mult pentru cele primite), cu cele din sticla din gama FÖRTROLIG. Nu mai zic ca sunt mult mai aspectuoase si frigiderul meu arata senzational de cand caserolele astea au inceput sa il populeze. Caserola fara capac poate fi folosita si la cuptor, eu le-am facut copiilor o lasagna delicioasa in cea de 30 cm (am crezut ca le ajunge, se pare ca am nevoie data viitoare de o caserola mai mare, sau mai bine, de o tava!)

In loc de concluzie, lucrurile se pot schimba, totul este sa existe vointa si dorinta. Da, sunt niste costuri la inceput, insa in timp economiile (desi nu doar aspectul financiar e de luat in seama) vor compensa si ulterior depasi cu siguranta investitia initiala. Dincolo de toate acestea, sunt acele schimbari in bine pe care nu le resimtim la nivelul bugetului familial, dar care sunt mult mai valoroase, fiindca ne au in prim plan pe noi si locul in care traim.

Articolele mele anterioare, in care povestesc celelalte fatete ale schimbarilor prin care am trecut in ultimul an, impreuna experientele celorlalti bloggeri care s-au implicat in campanie odata cu mine sunt adunate toate pe platforma: Viata sustenabila – Inspiratie pentru acasa, si alaturi de ele gasiti si povestile angajatilor, dar si cele ale clientilor care au facut parte din proiect.