Sunt ochelaristă de peste 20 de ani. Totul a început în momentul în care m-am înscris la școala de șoferi și am realizat că la distanță mai mare vedeam un pic în ceață. Nu știu de când mi se instalase acea ceață, cert este că la prima vizită la oftalmolog am primit și diagnosticul de miopie, un -0,5 la ambii ochi și evident, rețeta pentru ochelari. Mi s-a mai spus că sufăr și de o formă nu foarte gravă de fotofobie, din care mama, cu care am mers la control, a reținut doar “nu foarte gravă”, așa că recomandarea doctorului de a alege lentile fotocromatice atunci când am dat comanda a fost ignorată cu succes, în ciuda protestelor mele, care au fost catalogate drept figuri si mofturi.

De atunci și până în ziua de azi am avut mai bine de douăsprezece perechi de ochelari. Cele mai multe au fost schimbate de când am copiii, fiindcă săracii ochelari nu au avut viață lungă, fiind aruncați, călcați, rupți și crăpați în nenumărate rânduri. Am si am avut mereu câte două perechi, una de interior și una heliomată de exterior, sau mai bine zis una de zi cu zi și una de rezervă, fiindcă în timp am evoluat până la un -1,75 care mă pune în situația de a arăta ca o cârtiță dacă nu am ochelari pe nas. Am testat cam tot ce există pe piață, am văzut cum a evoluat tehnică în acest domeniu al opticii, și aici nu mă refer numai la lentilele și ramele pentru ochelari, ci și la lentilele de contact.

Cele mai recente lentile de ochelari care mi-au intrat în portofoliul personal sunt cele de la Essilor și după aproape două săptămâni de purtare aș putea afirma cu ușurință faptul că sunt printre cele mai bune lentile prin care am privit lumea până acum.

Unul din principalele motive este acela că mi se par cele mai deștepte lentile fotocromatice. Se adaptează foarte ușor la nivelul de lumina de afară și la fel de ușor și de rapid revin la transparența inițială atunci când intri în spațiu închis. Am avut destule perechi de ochelari cu lentile fotocromatice înainte, că să îmi pot da seama de diferență și știu câte minute stăteam în unele zile cu ochelarii în mână după ce intram undeva, fiindcă efectiv refuzau să se deschidă înapoi la culoare. De asemenea, lentilele cumva fac diferența între vreme închisă (nori) și cer senin, spre deosebire de lentilele vechi, care de multe ori mi se închideau la maxim când era înnorat afară și rămâneau intr-o poziție semi închisă când era soare orbitor.

Conform statisticilor Essilor, 82% din strălucirile luminoase de afară deranjează pe timp de zi,73% dintre persoane au ochii sensibili la lumină și 60% dintre persoane acuză o oboseală a vederii la sfârșitul zilei. Drept urmare, acestea pot avea migrene, dar se pot confrunta și cuefectul de squinting, descris că fiind o iritare a vederii simțită de conducătorul auto. Aceasta poate provoca adaptări comportamentale că înclinarea, închiderea ochilor pentru perioade scurte de timp și mișcări bruște ale capului, ceea ce pune în pericol și siguranța în trafic.

Și cred că am zis totul în acest moment, și am tranșat dilema „moft sau necesitate” :)

Ca o paranteza: Mama mea încă nu este convinsă că așa este, însă pe de altă parte, mama nu a fost șofer în viața ei și nici nu îmi amintesc să se fi plâns vreodată de soare prea puternic. Inchidem paranteza :)

O altă chestie faină la ele este că au protecție UV cu un factor de protecție E-SPF de 25, aspect care e deosebit de important nu neapărat pentru mine, ci pentru copii, care au cristalinul mult mai sensibil decât cel al adulților. Mai mult, lentilele beneficiază de tratamentul Eye Protect System™, care este primul sistem de protecţie inserat în lentilă, ce absoarbe lumina dăunătoare albastră-violet și este imperceptibil datorită moleculelor care neutralizează culoarea galbenă. În plus, lentile protejează ochii și de radiații UV, strălucire și sunt rezistente la zgârieturi, pete, praf și apă.

Mai puteți citi la Essilor pe site despre toate tehnologiile care sunt înglobate în aceste lentile, Crizal Transitions, de la tratamente anti-aburire și până la tratamentele pentru ecrane, fiecare merită toată atenția, fiindcă, până la urmă protejează unul din cele mai prețioase organe umane: ochii.

Dincolo de toate acestea, va mai spun că până la finalul lunii acesteia, mai puteți să va descărcați un voucher în valoare de 100 de lei de aici: www.essilortransitions.ro. Voucherul poate fi descărcat până pe 31 mai 2018, însă poate fi folosit până pe 30 septembrie 2018, deci puteți să îl descărcați acum și să îl folosiți mai târziu.