Am scris lucrurile pe care le veti citi in continuare (si inca cateva din aceeasi categorie) cu cateva zile in urma, mai exact dupa aflarea rezultatelor la alegerile parlamentare. Initial textul se numea “m-am saturat”.
Am vrut sa-l postez in aceeasi zi in care l-am terminat dar imi tot veneau in minte lucruri noi pe care credeam ca trebuie sa le scriu, sa le spun. Am vrut sa-l trimit catre toti prietenii, partenerii mei de business, catre media, catre cat mai multa lume. Apoi, la una din intalnirile mele business, am avut o scurta discutie despre lucrurile pe care eu le scrisesem. Discutia m-a facut sa reanalizez eficienta si utilitatea lucrurilor pe care vroiam sa le fac.

A doua zi am participat la o lunga discutie (tot business) cu un secretar de stat foarte cunoscut. Discutia purtata, ceea ce am vazut pe holurile si in birourile acelui minister, m-au facut sa renunt la intentia mea de a face publice gandurile si framantarile mele, ceea ce am vazut acolo mi-a alungat si ultima speranta ca pot schimba ceva.

Azi, m-am razgandit. Definitiv de aceasta data! “Domnul” presedinte Basescu, prin declaratiile dansului, m-a facut sa inteleg catre ce ne indreptam. A reusit sa alunge din mine si cea mai mica urma de indoiala referitoare la ceea ce am de facut incepand din acest moment! Da, incepand de azi eu am sa arat tuturor ca imi pasa de Romania si de viitorul ei si de viitorul copiilor mei! Eu, azi 14.06.2009 (data la care m-am hotarat sa finalizez acest document), declar razboi deschis nemerniciei, prostiei, minciunii, nepasarii, lipsei de educatie si tuturor celor ce sustin si promoveaza aceste “valori” ridicandu-le la rang de valori nationale!

De ce azi, de ce “papadie si Herodot”? Pentru cei care nu stiu, Basescu (fara domn si fara presedinte, pentru mine acum este un oportunist needucat si fara scrupule), a facut ieri urmatoarea declaratie: “avem nevoie de tinichigii, despre papadie si Herodot, copii pot afla de pe google”. Nu ma intereseaza si nici nu vreau sa presupun, sa interpretez, asa cum se intrec sa o faca toate posturile TV, ce se afla in spatele acestei declaratii dpv al mesajului politic. Pentru mine lucrurile sunt clare!
Se vrea ca Romania sa devina o tara de prosti, needucati si manelisti care sa inteleaga cat mai putin, sa le pese si mai putin de ceea ce se intampla in jurul lor, sa nu deranjeze si sa voteze acolo unde li se spune fara comentarii si fara intrebari.
Se vrea sa devenim o tara de “necalificati”, o tara populata doar de clasa muncitoare si de taranii “ascultatori”. O tara fara oameni educati, o tara fara cei ce inteleg lucrurile si pot pune intrebari.

Am scos sportul din scoli si l-am mutat Sambata, optional, azi scoatem istoria si stiintele naturii, oare ce urmeaza? Probabil ca urmatoarea miscare va fi introducerea de materii obligatorii de genul “manelele si istoria lor” sau “cum sa ajungi parlamentar European direct de pe terasele din Dorobanti”.
Apropos…credeti ca Eba stie ca Herodot nu este un club de fite sau un restaurant?

Ei bine, eu m-am saturat de toate aceste lucruri si vreau sa incerc sa schimb ceva. Stiu ca la fel ca si mine mai sunt multi altii. O sa incerc sa ii gasesc si poate ca impreuna (momentan nu stiu inca cum) vom reusi sa ne intoarcem la normalitate, la civilizatie, la o societate sanatoasa si educata. Va rog pe toti cei care cititi aceste randuri si credeti, simtiti aceleasi lucruri ca si mine, sa le trimiteti mai departe spre cat mai multi romani. Este un prim pas pe care il putem face, trebuie sa ne trezim, trebuie sa le aratam ca intelegem si ne pasa!

Si acum iata de ce “m-am saturat” (puteti, va rog adaugati si apoi trimite mai departe). Trebuie mentionat ca toate cele de mai jos sunt intamplari traite, lucruri vazute de mine si impresii personale.

M-am saturat de un presedinte demagog, mincinos si plin de sine care pe vremea cand era primar general chema la el birou toti potentialii furnizori sau ofertanti in cadrul licitatiilor pentru a “evalua oportunitatea investititei si optimiza oferta”.

M-am saturat de “fata lui tata”, Eba, care a fost o studenta “eminenta” ce ruga anumiti profesori din facultate sa o ajute si pe ea la niste examene. Acum, deh…e mare parlamentar European cu multa experienta in viata, job si politica! M-am saturat si de toti cei care au votat-o si ma intreb….oare acesti oameni chiar nu inteleg ce se intampla, oare ei nu se uita la TV, nu au acces la ziare sau e vorba de nivelul de inteligenta (nu vreau sa jignesc pe nimeni dar am ajuns la capatul rabdarii)?

M-am saturat de doamna ministru de la MTS. Pe langa faptul ca nu are nici cea mai mica legatura cu sportul (asta daca nu or fi adevarate povestile ce spun ca in tinerete a fost dansatoare profesionista prin barurile din Valea Jiului) doamna ministru in timpul ore de program isi sustine partidul in campanie (si pe Eba). Doamna ministru nu are timp sa citeasca, sa discute cu presedintii de federatii sportive pentru a intelege problemele lor (decat daca nu cumva sunt sustinatori ai partidului) dar are timp sa apara la TV zilnic si sa explice ca avem un super presedinte care are o super fata, care fata nu si-a facut campania electorala pe banii partidului, etc…
La minister dansa este reprezentata de un secretar de stat, fost mare antrenor, actual prieten cu presedintele Romaniei. Domnul in cauza, este secretar de stat dar va rog sa ma credeti ca nu stie ce este un bilant, ce cuprinde si cand se depune. Nu stie legile acestei tari dar stie sa ameninte ca daca cumva se mai scrie in presa despre problemele ministerului va avea grija sa retraga finantarea acelor federatii care “divulga informatii din casa”!

Apropos de MTS, acolo nu cred ca s-a auzit ca in Romania, la fel ca in UE, fumatul este interzis in locurile publice. Se fumeaza pe hol, se fumeaza chiar si in biroul secretarei domnului de mai sus!

In categoria de mai sus intra si “blonda” de la Turism. Acelasi partid, acelasi presedinte, poate doar relatia cu marinarul sa fie mai apropiata. M-am saturat de plimbarile ei pe litoral cu toate televiziunile dupa ea si de campaniile de promovare a turismului romanesc lansate in Paris (!?!?!?)…

M-am saturat de primul pupincurist al Romaniei (pardon, am vrut sa scriu ministru ). Mic la stat, mic si la integritate, moralitate si verticalitate. Ma intreb daca nu cumva o fi asa mic de inaltime pt. ca sta aproape toata ziua aplecat la cel putin 90 grade in fata “sefului”. Nu intru in detalii in legatura cu gafele facute de acest personaj, multe le stiti si voi, le-ati simtit pe propria piele probabil. Oare ce pacate sa avem de ispasit de ne-am “procopsit” cu un asemenea prim ministru?

M-am saturat de Berceanu si de predecesorul sau Orban acum mare vicepresedinte la PNL. Nici unul nu a reusit sa construiasca vreun km de autostrada in schimb, in ministerul lor este ca in jungla. Credeti-ma am trait-o pe pielea mea, acolo functioneaza doar regula “cine da mai mult” de la portar si pana la ministru. Berceanu acum nu face nimic altceva decat da vina pe Orban. Orban….nu cred ca stia unde e sediul ministerului in ultimul lui an in care a fost in functie. Avea alte treburi printre care si Campania electorala pentru PMB. Mi-a aduc aminte ca dupa ce a pierdut a iesit in media cu un discurs de genul: “cetatenii din Bucuresti au anumite probleme daca nu m-au votat pe mine, nu pot intelege valoarea….” Bine ca nu te-au votat ca altfel luai acasa si sediul ala cu bulina rosie al PMB!

M-am saturat de Tariceanu, primul prim ministru care nu a avut altceva de facut decat sa isi apere partidul si sa se contreze cu presedintele. Mereu cand se intampla ceva grav de care era raspunzator guvernul, Tariceanu disparea. Sunt dezamagit profund si de actualul presedinte al PNL-ului. La inceput chiar am crezut ca poate se va schimba ceva….acum incep sa inteleg ca nu e altceva decat o “domnisoara” in ale politicii sau o noua incercare de a duce PNL-ul acolo unde a fost trimis PNTCD-ul (mult sub pragul minim electoral).

M-am saturat de Mitrea care din sofer a ajuns parlamentar si vicepresedinte PDSR. Stiti cum se mergea la Mitrea pe vremea cand era lider sindical? Cu sacosa…va pot spune eu!

M-am saturat de dna Macovei, aparator al dreptatii si printre altele ministru si presedinte al asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului. Oare isi mai adduce aminte dna Macovei de cea mai mare investitie in IT facuta de vreun minister din Romania? Isi mai aduce aminte de licitatia anulata de vreo 6 ori pt. ca nu castiga cine trebuia sa castige? Isi mai aduce aminte doamna de hartia care consemna adjudecarea licitatiei pe care a semnat-o cu doar vreo 3 zile inainte ca banii alocati informatizarii justitiei sa se intoarca la UE? Bineinteles ca de castigat a castigat tot cine trebuia, chiar daca era pe locul 6 din 7 participanti dupa calcularea punctajului. Chiar daca termenul de implementare si instalare era practic imposibil de respectat (pana la urma s-a terminat totul dupa vreo 3-4 luni de la termenul din oferta!). Vreo 3 participanti au fost descalificati pe motiv ca “afara ploua si voi nu aveti…brichete” (a se citi plicuri albe in loc de galbene!!!). Am lucrat la acea licitatie….a fost vorba de multe milioane de EURO. Acum doamna Macovei cred ca este si dansa parlamentar European….

M-am saturat de oameni bolnavi de genul Vadim sau de analfabeti ajunsi primari de genul Vanghelie. Oare cei care ii sustin si ii voteaza isi dau seama cat rau fac acestei tari, copiilor lor, familiei lor….?

M-am saturat de Becali (asta si din perspective de abonat al clubului Steaua ) si de grandomania lui.

M-am saturat de ministrul IMM-urilor si de cel al Economiei (Videanu). Amandoi nu au nici o legatura cu postul lor. Amandoi tergiverseaza aprobarea documentatiei pentru fondurile structurale si guvernamentale pe care le gestioneaza. Suntem deja in Iunie si nu s-au deschis nici jumatate din “axele” pentru care sunt alocati bani de la UE. De ce? Pentru ca suntem incompetenti 200%! Pentru ca nu ne pasa (pardon de proiectele strategice, alea de la 1 milion in sus ne pasa si acolo ne miscam repede ca trebuie sa se intoarca banii la partid) de cei care au nevoie si pot folosi inteligent acesti bani, nu ne pasa ca suntem ultima tara din Europa la nivelul absortiei de capital venit de la fondurile structurale. Regulile de aplicare sunt facute in asa fel incat nimeni sa nu le inteleaga, informatia nu exista si da….banii se vor intoarce inapoi! Nu pentru ca noi nu ii vrem asa cum spun unii la TV ci pentru ca domnii politicieni nu vor sa faca nimic altceva decat sa-si ajute partidele.

Aceeasi situatie ca mai sus este si la Agricultura. Suntem una din putinele tari din Europa in care fermierii si taranii nu beneficiaza de subventii decat in foarte mici, minuscule procente. Bani de la UE? Deja o parte s-au si intors inapoi pt. ca noi nu am fost in stare sa-i cheltuim (a se citi am uitat de ei….da, da, ati citit bine…si nu am facut reguli pentru aplicare).

La Economie il avem pe Videanu sau domnul “bordura”. Cat a fost primar asta a stiut sa faca…sa schimbe bordurile. Apropos stiti cine a fost administratorul uneia (unora) din firmele lui Videanu cat el a fost primar? Pogea! Da….acum ministru la finante. Cred ca cei ce traiesc in Romania il cunosc bine pe dl. Pogea si au aflat demult de ideile sale “nastrusnice”. Din pacate unele din ele le-a si pus in aplicare… Stiti ce a fost inainte de minister dl. ministru de la Comunicatie si Tehnologie? Economist la Relaxa Mizil . Sunt absolut sigur ca acolo a invatat despre sisteme si infrastructuri IT si de comunicatie, despre aplicatii software….M-am saturat de ministrii alocati doar pe criteria politice ministerelor lor. Nu mai exista competenta, exista doar servitute si loialitate aratata partidului si presedintelui!

M-am saturat de dna ministru de la Educatie. De fapt cred ca dansa este doar ministrul “inovarii” apropos de titulatura intreaga a ministerului – Educatie, Cercetare si Inovare. Atat de multe inovatii a facut…sport nu mai facem, admitere dam pe baza mediilor de la gradinita, la examele de capacitate si bacalaureat subiectele sunt gresite unul dupa altul….etc.

M-am saturat de functionari corupti si incompetenti (a se citi povestea noastra cu Protectia Copilului sector 5). M-am saturat de politia romana care lipseste de acolo unde ar trebui sa fie prezenta dar e foarte activa acolo unde “iese ceva” cat mai usor. Spuneti-mi si mie, va rog, cati politisti ati vazut voi pana acum, de ex., in intersectia Dorobanti cu Stefan cel Mare? Eu trec pe acolo zilnic de cativa ani buni si nu am vazut mai mult de 5…dimineata cand vin dinspre piata Victoriei stau uneori si cate 40 min ca sa reusesc sa trec de aceasta intersectie…

M-am saturat de jurnalistii din Romania, de televiziunile si de ziarele din Romania. De ce? Pai in primul rand pentru marea lor majoritate promoveaza “manelizarea” nationala, incultura si lipsa de educatie si apoi ….va intreb pe voi: cate asa zise “bombe jurnalistice” ati vazut voi duse pana la capat, finalizate? Era o vreme cand urmaream emisiunea dlui Mihai Gadea, acum nu o mai fac. Mi-am dat seama ca unele emisiuni sunt “comandate” si am inteles ca rolul celor ce realizeaza aceste emisiuni este doar acela de a “arunca bomba”. Multumesc, success dar pe mine nu ma intereseaza!

As putea continua la nesfarsit dar este ora 03.30 si in maxim 90 min se trezeste David . Promit insa ca o sa adaug permanent informatii si o sa incerc sa le raspund si sa corespondez cu toti cei carora le pasa, cu toti cei care vad si simt lucrurile la fel ca si mine.

Stiu ca suntem multi si tocmai de acea va rog sa promovati / trimiteti si voi mai departe aceste randuri, sa adaugati informatiile, experientele si parerile voastre. Am spus-o la inceput, inca nu stiu cum putem face ceva concret pentru a schimba cele de mai sus dar cred si vreau ca acesta sa fie un prim pas spre normalitate. Haideti sa le aratam ca noi inteleg, stim, citim si gandim si nu vom cauta papadia si pe Herodot pe google!

Astept comentariile si sugestiile voastre pe blog si pe e-mail.

Radu