Suntem suma tuturor lucrurilor pe care le-am intreprins vreodata. A tuturor alegerilor facute de-a lungul vietii. In acelasi timp, insa, suntem suma tuturor mostenirilor lasate de ai nostri parinti. A tuturor tarelor, convingerilor, parerilor, fricilor, tabuurilor lor. Unii dintre noi nici macar nu ajung sa realizeze intr-o viata de om cata influenta au aceste lucruri asupra noastra. Altii le vad dar refuza sa le accepte. Sau le ignora. Altii se lupta cu ele. Incearca sa scape cu mai mult sau mai putin succes.

 

Pentru ca unii parinti nu pot, nu vor sa ne dea drumul. Mai mult, refuza sa accepte anumite realitati, evidente. Refuza sa accepte ca la randul lor, copiii lor au ajuns oameni maturi, care iau decizii, uneori mult mai dificile decat deciziile pe care le-au luat ei la varste asemanatoare, in momente similare.  Refuza sa inteleaga ca acum totul altfel decat era pe vremea lor, ca lucrurile se schimba, evolueaza chiar daca uneori nu in directia cea mai buna. Parintii uita cum era cand au fost ei copii, cum era cand erau ei in locul nostru si parintii se transforma odata cu trecerea timpului in niste copii rasfatati, carora nu li se poate spune nimic, pentru ca imediat le sunt lezate in mod iremediabil sentimentele. Si asa ajung proprii lor copii sa se incarce, de cele mai multe ori negativ, cu lucruri pe care ar vrea sa le spuna, lucruri care le stau pe limba, dar pe care nu le pot spune, pentru ca ranesc. In ochii parintilor devin nerecunoscatori, care nu isi dau seama ca parintii fac totul pentru copii, totul de dragul lor, pentru binele lor. Toti parintii sunt asa! Oare de ce?

 

Si oare suntem datori moral sa nu spunem absolut nimic niciodata de teama de a rani niste sentimente care nu sunt altceva decat orgolii uneori mai mici, alteori uriase? Suntem datori sa fim profund recunoscatori in fiecare clipa, dar nu in felul nostru ci in felul in care ne este cerut, chiar daca asta inseamna sa ne calcam pe linistea proprie, pe suflet, pe convingerile noastre? Suntem oare datori sa ne jucam pana la capat rolul de copilasi care nu sunt in stare niciodata sa ia decizii mature, care nu au nici un cuvant de spus pentru ca nu au experienta necesara, varsta necesara, pozitia necesara, etc? Nu avem dreptul de a creste? Si, mai rau, oare ii vom chinui la fel la randul nostru pe ai nostri copii?

 

Mi-e greu sa cred. Mi-e greu sa cred ca iubirea poate fi uneori atat de perversa, incat sa refuzi sa vezi niste realitati si sa le iei exact asa cum sunt, nu cu interpretari, scenarii rasucite exact asa cum ai tu chef ca sa iesi tu mereu victima, iar copiii mereu indatorati pentru sacrificiile facute mai mult sau mai putin in numele lor, desi acestia nici macar nu le-au cerut. Si sa ajungi sa iti ranesti copiii, pe care ii iubesti mai mult ca orice pe lume.