O data pe an, sau dupa caz de mai multe ori pe an, romanii (re)descopera religia, puterea ei salvatoare si pasiunea pentru cele sfinte. Asa se intampla anual de fiecare data cand sunt scoase diverse moaste de ziua respectivilor sfinti. Moastele acelea sunt in fiecare zi in biserica, dar atunci, musai atunci, trebuie tot romanul sa se duca, sa stea la coada, sa se buluceasca, sa se impinga, inghesuie impreuna cu alte cateva zeci de mii. Numai asa efectul este cel scontat, romanul nostru isi indeplineste telul si simte ca i se va indeplini rugaciunea. Numai asa rugaciunea prinde contur si capata valoare in ochii romanului nostru. Si odata cu scoaterea moastelor sfintite se pune in miscare o intreaga industrie, care vinde de la tamaie, carti de rugaciuni, acatiste, matanii pana la flori, busuioc si muzica spirituala. Toate „sfintite”. Ingramadeala atinge apogeul la oala cu sarmale. Si acolo atinge apogeul si degradarea umana la care se pot expune unii din compatriotii nostri, pentru o farfurie, pentru o umplere de moment a stomacului infometat. Si dupa, multumiti si satisfacuti ca au stat cinci-opt ore la o coada ca sa isi atinga scopul, acela de a fi piosi si smeriti pentru o clipa, romanii nostri se intorc la propriile razboaie, limbaje suburbane, la ingroparea caprei vecinului, la barfirea lui x si a lui y, la berica si semintele scuipate pe maidan, la batatorirea pielii nevestei samd. Pana la urmatoarele moaste. Cand ciclul se reia.

Textul ar fi fost mult mai acid, dar ceva, ceva m-a oprit. Motivul este ca ieri ne-am nimerit la Sfantul Mina, noi avand alt motiv de a merge acolo. Ieri a fost si ziua de nastere a preotului Ispas, un om mare, un preot cu har, cum rar intalnesti in ziua de azi. Preotul Ispas este preotul care slujeste in biserica Sfantul Mina, acolo unde l-am botezat pe David si unde il vom boteza si pe Raducu. Nu pot povesti balamucul si buluceala ce era acolo, nebunia, sutele de batrane amestecate cu zeci de neica-nimeni si tristetea care ma incerca privind tot spectacolul ala grotesc. Amaraciunea care ma incearca se datoreaza cel mai mult faptului ca toata fervoarea asta religioasa este la multi dintre noi numai de fatada, pentru ca cei mai multi uita sa fie oameni, uita de invataminte, uita de valori,  uita de absolut tot ce inseamna buna crestere, credinta, iubire, umilinta, smerenie, respect, incredere, samd, in 365 de zile pe an, si cred ca o cruce facuta in fata unor moaste le spala toate pacatele, fara sa traga vreo invatatura din povestea care sta in spatele acelor moaste macar.

Suntem fara Dumnezeu in cea mai mare parte a timpului, si de cele mai multe ori cei care Il invoca sunt si mai rai. Dar bine ca mai exista zile ca cea de ieri, cand ne mai spalam pacatele dupa trei ore de stat la coada, alaturi de ceilalti membri ai turmei care se poarta la fel.

PS: Trecand peste tot, va recomand din inima sa mergeti la Biserica Sfantul Mina, in zilele in care e liniste si daca il prindeti sa stati de vorba cu preotul Ispas. Veti descoperi un om plin de har, plin de invataminte, fara a cadea in patima habotniciei (tipica unei parti a preotimii ortodoxe), extrem de lucid si de ancorat in realitatea imediata si, da, plin de umor.