Extrem de des in ultimul timp dau peste proaspete mamici, care chiar daca nu sunt inca pe buza prapastiei, sunt foarte aproape de ea. Si pentru ca si eu sunt o proaspata mamica (da, tot proaspata ma numesc) subiectul imi este nu numai familiar dar si foarte personal.

In primul rand este senzatia pe care eu am denumit-o „a trecut trenul peste mine”. Poate suna aberant, aiurea. Ce e extrem de adevarat este ca nici una din cele „n”-spe mii de carti despre sarcina, nastere, puericultura, la care se adauga cele 10000000 de cautari pe google, si tot atatea pagini de forumuri si bloguri nu te pregatesc pentru ceea ce urmeaza sa se intample. Pentru ca nimeni, dar nimeni nu o sa iti povesteasca cum trece prin cele mai negre cosmaruri, cele mai adanci psihoze dupa nastere. Doar cum sa faci asta, cand toata lumea propovaduieste sentimentul inaltator de maternitate care te copleseste. Cand toata lumea spune ca e normal sa fii „putin obosita” si ca trece. Dar tu nu esti doar putin obosita, tu simti ca trece trenul peste tine. Again and again. Si nu simti sentimentul ala inaltator ca e acoperit de o droaie de hormoni care dicteaza orice miscare si reactie de a ta.

Este greu sa fii pentru prima data mama. Este ceva incredibil de greu. Si iarasi nimeni nu te invata asta. Nimeni nu te pregateste. Si chiar daca te-ar pregati, degeaba ti se spune „dormi acum cat poti, ca dupa aia o sa vrei si nu o sa mai ai cum”, pentru ca mintea ta nu poate sa inteleaga ca poate sa existe cineva care nu numai ca te va trezi din ora in ora, dar ca acel cineva nu intelege de ratiune ci se ghideaza numai dupa instincte si este complet dependent de tine. Nu ai cum sa intelegi ca un copil iti schimba viata in totalitate, ca nasterea imparte totul in „inainte” si „dupa”. Si ca, depinde doar de tine, ca cele doua, in timp sa se impreuneze din nou. Pentru ca da, se poate.

Insa, ca sa ajungi acolo, trebuie mai intai sa inveti lectia despre renuntare. Trebuie sa inveti sa renunti la tine, cea de „dinainte” si sa inveti sa te accepti pe tine, cea de „dupa”. In timp vei vedea ca totusi, sunteti una si aceeasi, evident. Renuntarea se face mai greu sau mai usor, aici cred ca depinde foarte mult de fiecare persoana, de stilul de viata, sunt multe prea multe variabile in joc. La mine renuntarea a venit mai usor. Am fost extrem de decisa de fiecare data sa fiu doar mama si asta a contat enorm. Nu am avut carti (doar una), nu am avut prietene. Nu am avut facebook, blog, nici macar forumuri care sa ma ajute, de unde sa ma informez despre cum va fi dupa. Evident ca am fost „this close” sa clachez. Am avut un moment, un declic, intr-o noapte, dupa care m-am calmat. Evident ca nu a fost usor. Nici nu prea m-am plans in stanga sau in dreapta, ca nu aveam cui. Adica mama ar fi fost singura, dar pe post de encouragement as fi auzit „ufff, mama draga, si nu stii ce greu era pe vremea noastra”, moment in care, rusinata, mi-as fi retras orice afirmatie cum ca mie imi e greu. Si asa, am invatat frumos sa renunt. Sa renunt la mine, cea de dinainte, party girl si workoholica si sa ma reincarnez in mama lui Chiti. Si am luat-o de fiecare data de la capat. Acum o fac pentru a treia oara. Si da, it gets better, chiar daca obstacolele de fiecare data sunt diferite iar provocarile-urile sunt mult mai intense. Acum nu imi pun problema ca nu mai merg la teatru sau la film, sau ca nu mai ies la terasa la ora 11 daca am chef. Imi pun problema ca nu am timp pentru toti trei, desi as vrea. Imi pun problema ca nu reusesc sa avem activitati potrivite fiecarei varste cu ei si ca de multe ori cedam si ca sa ne calmam bagam la inaintare un „tangled” sau un „monsters” la proiector. Imi pare rau ca nu am timp de girl talk cu fii-mea si ca o reped de multe ori.

Cam astea sunt problemele mele. Si recunosc ca imi este un pic greu cand aud de x ca nu mai face fata, desi are doar un copil si se plange ca nu mai iese in oras cum o facea inainte. Si imi amintesc de mine acum cinci ani si surad un pic, ca si eu eram la fel. Si imi amintesc lungul drum spre renuntare si ma bucur pentru x, ca x daca vrea ma poate intreba pe mine cum a fost si ce am facut. Sau are o Alina din Downunder, care a invatat lectii mult mai grele despre renuntare si acceptare decat mine.

Un copil este extrem de usor de facut (nu deschid aici nici un subiect pe tema asta, luati-o asa cum am spus-o in contextul de fata) si extrem de greu de crescut. Nu e ca si cum te muti cu barbatul in casa si „tacit” va stabiliti niste reguli de convietuire. Un copil nu stie asta. Un copil nu stie decat de insticte, foame, durere, somn, frig, cald, afectiune. Si nu are decat o mama, care este toata lumea lui. O mama, care, inainte sa nasca era o persoana sociala si sociabila. Si care acum nu mai este. Sau poate doar hiberneaza.

Cu cat va agatati mai mult de persoana voastra de dinainte, cu atat va va fi mai greu sa reveniti pe linia de plutire. Mai mult, nostalgiile de genul „uff, cate faceam inainte…” sunt singurele generatoare de frustrari pe termen lung, si veti pierde esentialul, care e chiar sub ochii vostri. Copiii vostri cresc, si nici o clipa nu se mai intoarce inapoi.

stiu, abia am zgariat suprafata pe tema asta. Asta e una din frustrarile mele, ca nu mai scriu aici cum o faceam candva, peste care nu prea pot sa trec :). Astept sa povestiti si voi cum a trecut trenul peste voi. Astept de la voi povestile voastre despre renuntare.