Despre canepa stim toti cate ceva. Well, stim despre canepa care nu trebuie, pentru ca acum vreo cinci luni de zile am aflat si eu pentru prima data ca mai exista o canepa. Si inca una buna de tot. Despre care voi scrie acum. La fel cum am scris despre multe alte lucruri, pentru ca am crezut in fiecare din ele. 


Pornesc asadar azi o calatorie legata de cei care produc din semintele de canepa unele din cele mai interesante produse. Cand spun ca o pornesc spun ca ma declar, din convingere, din acest moment ambasador al brandului Canah in blogosfera.


Noi avem in tara asta una din primele trei fabrici existente la nivel mondial. Mai e una in State si una in Canada. Si a noastra. Este 100% romaneasca, a fost construita printr-un proiect Sapard, la Salonta, in judetul Bihor. Are o echipa de oameni extraordinara, stiti, exact genul tipic de ardeleni, muncitori si mucaliti, si foarte, foarte mandri de ceea ce fac ei acolo. Eh, acolo, samanta de canepa este luata la bani marunti, si din ea nu se arunca nimic. Totul se prelucreaza si pana si resturile ajung sa aiba o utilitate. 

Ok, ok, o sa imi ziceti, deci care este treaba cu canepa? 

Pe scurt (pe lung puteti merge direct la sursa sa cititi articolul): 


Canepa este poate singura planta care nu lasa reziduuri, ceea ce o face una din cele mai eficiente plante existente si evident una din cele mai ecologice. Practic, orice parte a canepei poate fi utilizata intr-un scop, de la productia de materiale textile (unele din cele mai cunoscute branduri din lume o utilizeaza ca materie prima fibra de canepa – de la Calvin Klein la Giorgio Armani) la productia de produse cosmetice (Body Shop are o intreaga linie de cosmetice realizata cu ulei din seminte de canepa), la productia de materiale de constructii sau ca materie prima pentru incalzirea locuintei sub forma de peleti( studii recente au aratat ca produsele din puzderie de canepa au o putere calorica foarte mare si implicit o eficienta in incalzire mult mai mare decat alte produse similare traditionale) si evident in industria alimentara. Ca si produs alimentar, situatia sta la fel, tot ceea ce iese din semintele decorticate de canepa avand o utilizare alimentara.


Dar nu despre asta vreau eu sa vorbesc. Ce m-a impresionat pe mine cu a fost valoarea ei nutritionala. In nici o alta planta/samanta nu mai gasesti atatea proteine si acizi grasi esentiali intr-o proportie atat de potrivita ca in samanta de canepa. Ei bine, ca sa fiu complet sincera, ce m-a convins de fapt a fost gustul. Pentru ca nu ma convingi nici prin tortura, de exemplu, sa mananc soia. Oricate chestii bune ar avea in ea, mai bine nu mananc decat sa ii simt gustul. 

Cu semintele si uleiul de canepa treaba sta exact invers. Au un gust asemanator cu al nucilor, iar semintele sunt atat de bune incat cei doi copii carora le-am dat (David a refuzat sa manance, si nici pana in ziua de azi nu am reusit sa il conving sa le guste) vor din nou si din nou, si imi cer in mod regulat. 

Asa am ajuns noi sa punem ulei de canepa in loc de ulei de masline la aproape toate salatele pe care le fac in casa, si am inlocuit uleiul de masline inclusiv in hummus-ul meu, homemade si handmade. Nu zic ca am inlocuit complet uleiul de masline. Sau ca nu mai pun gura pe alt ulei vreodata. Sunt fana uleiuri, si am in casa de la ulei de in pana la ulei din seminte de dovleac. Toate sunt cel putin la fel de gustoase, chiar daca cel mai aromat si mai plin de personalitate cel de canepa mi se pare.

Ma gandesc acum, pentru ca sigur vor fi intrebari, sa fac o comparatie candva intre aceste uleiuri, ce ziceti?

Nu ma mai lungesc, da, sunt fana declarata Canah, pornind de la concept, la oamenii de acolo si pana la produsele pe care le fac. Si pentru ca nu puteam sa incep cu povestile fara sa ofer si ceva la schimb, am un cos. Asta. 


De fapt, doua cosuri, similare celui pe care cei de la Canah l-au oferit pentru Bibi in decembrie, in campania de strangere a fondurilor pentru transplant. Valoarea unui cos este de 55 de RON.

Cosul include esentialul. Tot ce va trebuie ca sa deveniti dependenti de Canah, si asta in sensul bun! 





Ce trebuie sa faceti voi pentru el?

  • Pai in primul rand, Canah are o pagina de Facebook. Careia, va rog mult sa ii dati Like. Si sa ii dati si un Share pe wall-ul/timeline-ul vostru.
  • In al doilea rand, sa luati site-ul lor la puricat, sa va alegeti unul din produsele Canah si sa imi spuneti de ce l-ati ales. Sa imi motivati intr-un mod cat mai original si mai creativ, intr-o postare pe blogul vostru. Puteti de exemplu sa propuneti o reteta. Orice va trece prin cap. Daca nu aveti blog, intr-o nota postata pe contul vostru de Facebook.

Concursul dureaza o saptamana, pana miercurea viitoare. In afara de cos, care va fi atribuit cu random.org, vin si eu, si plusez (contributia mea), iar cel mai interesant articol (dupa parerea mea subiectiva, dar cred ca aveti incredere in mine, nu?) va primi drept premiu exact produsul despre care a vorbit. 

Validarea inscrierii sa va face prin postarea unui comentariu la articolul acesta. Va rog, vreau o adresa de mail valida la pagina de contact. Nu aveti nici o adresa, nu iau in considerare comentariul. In comentariu vreau sa apara linkul de la share si linkul de la postare.

Cam atat. Despre ce sa vorbesc data viitoare? Despre produse? Pun niste retete? Sau vreti sa aflati mai multe despre fabrica? Si despre faptul ca inca se fac lucruri frumoase, constructive in tara asta? Let me know!