Azi as fi vrut sa scriu alta postare dedicata Saptamanii Alaptarii. Insa a aparut postarea asta si mi s-a parut interesant sa creez un fel de dialog intre mine si Ada, pentru ca mereu am considerat ca e important sa spunem both sides of the story. Ale alaptarii.

Si acum stiu ca ea o sa ma impuste, insa o sa va povestesc o istorioara, de pe vremea cand Lia avea cateva luni. M-a sunat Ada, pur si simplu sa isi verse amarul, pentru ca fusese la pediatra, Lia nu lua in greutate, si evident pediatra a zis „Neaparat completare”. Si ea, Ada, femeia pe care o stim cu totii cat este de sigura pe ea, si mereu pe pozitii, era, asa, un pic indoita si nesigura. Si i-am zis atunci: „Bai, tu iti dai seama? Daca tu care stii clar ca asta nu e un motiv viabil sa bagi completare, ca fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, ca alaptatul este cel mai bun pentru bebelus, esti indoita, iti dai seama ca toate mamele alea nesigure exact asta fac cand ajung acasa?” In fine, repet, discutia a fost una de delufare din partea ei si totusi, cred ca la momentul respectiv a simtit nevoia de o incurajare din partea mea, ca face ceea ce trebuie neintroducand completarea. Am apreciat enorm gestul facut de ea, si increderea pe care mi-a aratat-o.

Trecand peste moment, si generalizand, pentru mine a fost o lectie. Faptul ca nesiguranta care insoteste orice mama pe parcursul primelor luni de mamicie, mai ales cele care sunt pentru prima data mame, este atat de usor amplificata si amplificabila de tot anturajul, fie ca vorbim de o bunica, o ruda, sau mai rau de o persoana avizata, cum este un pediatru.

Si ca proaspata mama, pe langa faptul ca se lupta cu proprii ei demoni, cauzati de schimbarile hormonale prin care trece, oboseala, nesiguranta, epuizare, stress, you name it, trebuie sa faca fata si mediului ambiant, care de multe ori nu e cel mai prielnic. Asta de la tatii care se muta pe canapeaua din sufragerie, ca sa poate dormi linistit, ca, nu-i asa, a doua zi se duc la servici (imi pare rau, dar in majoritatea familiilor din Romania ASTA este realitatea!!!) si pana la pediatri care trebuie musai sa incadreze la perfectie toti copiii in niste standarde de crestere, unele aberante si complet nenaturale.

Astea fiind zise, incepem dialogul inter-bloguri, iar maine voi veni cu cateva puncte in plus, fata de ce a enumerat Ada la ea pe blog. Ada spune asa (si eu raspund cu bold :)):

1. Alăptatul este dificil, cel puţin la început. 

Da, poate fi. Am simtit-o pe pielea mea, de doua ori. Dar aici iar depinde foarte mult de la persoana la persoana, si mai ales depinde de sustinerea de care are parte in familie!!!

2. Doare, dacă poziţia bebeluşului la sân e defectuoasă.

Adevarat, este modul cel mai usor in care se fac ragadele.

3. Pentru a fi confortabil pentru mamă presupune o logistică destul de scumpă (pernă de alăptat, pompă, recipienţi de stocare, sterilizator, încălzitor, biberoane, tetine, tampoane de sân.)

Aici nu sunt de acord. Nu este neaparat obligatoriu. Stiu mame carora sanii nu li s-au umflat nici macar o secunda,  productia nu a fost vreodata in exces si nu au avut nevoie de nici unul din accesoriile de mai sus. Personal am avut nevoie de tampoane de sani pana dincolo de opt luni. Si chiar si acum, la un an si sapte luni, mai am parte de surprize si ma trezesc cu bluza patata. Ah, si eu inca nu stiu care e treaba cu perna de alaptat. Dar, nu mai imi exprim opinia, pentru ca s-au creat atatea gadgeturi din astea, marketing pur si toata lumea incearca sa ne convinga ca avem neaparata nevoie de ele, iar realitatea este cu totul alta. 

4. Sânii se lasă, iremediabil pe altă cale decât chirurgicală. (Ok, nu toţi, mi se strigă din sală, desigur, există chirurgie plastică, există săli de sport şi alte artificii, în cazul meu şi al multor cunoştinţe aşa a fost, jur.)

Sanii NU se lasa de la alaptat. Da, trec prin niste schimbari majore de dimensiuni, unii fac vergeturi, altii sar si peste patru cupe, dar NU alaptatul este motivul pentru care se lasa sanii. E ca si cum ai da la o parte noua luni de sarcina in care TU te ingrasi de la 16 kilograme in sus, si sanii tai raman prin farmec la fel de fermi dupa nastere, insa, bata-i vina, fix la alaptat o iau razna. NU. Si o s-o repet la nesfarsit. Sanii se lasa de la fluctuatiile de greutate si mai ales se lasa iremediabil atunci cand genetica cu care natura te-a inzestrat este potrivnica. Stiu persoane cu sanii mici si lasati, stiu persoane care la 20 de ani aveau sanii lasati, stiu persoane care au alaptat ani de zile, cu sani mari si mici si care nu au coborat nici macar un milimetru. 

5. Sfârcurile se transformă for ever after. Nu mereu în bine. (idem paranteza de mai sus)

Aici nu pot discuta, pentru ca nu am stat sa analizez sfarcurile, ca alea nu-s mereu vizibile :). Dar ideea e ca mie mi s-au transformat, schimbarea imi place asa ca poate-s eu cazul ala etern fericit…

6. Durează până când bebeluşul îşi formează o rutină suportabilă pentru restul familiei.

Rutina trebuie facuta in jurul copilului nu invers. Nevoile copilului primeaza, iar despre o rutina apropiata unor adulti poti vorbi abia dupa varsta de trei ani. DECI, nu copilul trebuie sa se muleze pe nevoile si rutina familiei si invers. Mi se pare aberant sa pui un nou nascut sa iti preia programul, pentru ca tu, adult de 30+, nu esti in stare sa te adaptezi schimbarii pricinuite de venirea unui copil in viata ta.

7. Febra laptelui este neplăcută, dureroasă, terifiantă.

Nu pot sa ma pronunt, desi am fost aproape de una. Insa, iar vin si zic, este important mediul ambiant si informarea foarte corecta. La fel de important este sa ceri ajutorul, ajutor specializat, care sa iti ofere solutii si nu raspunsuri de genul „Dar de ce naiba te chinui, cand e mai usor sa dai lapte praf. Si poftim, si tie ti-am dat si uite ce bine ai crescut”

8. Alăptatul nu este o metodă contraceptivă eficientă.

Depinde. Alaptatul ofera contraceptie atata timp cat menstruatia nu a aparut inca, si mai ales ofera contraceptie in primele sase luni de la nastere (in conditiile in care se alapteaza!)

9. Generază multe momente de îndoială, oboseală, neputinţă, durere, lipsa stimei de sine şi autoblamare eternă.

NU. Astea sunt generate de schimbarile hormonale prin care TOATE femeile trec dupa nastere. Sunt generate de schimbarile efective care se petrec in fiecare familie odata cu venirea unui copil. Sunt generate de discrepantele existente intre realitate versus asteptari. pentru ca noua luni de zile, pana la nastere, nimeni nu le spune viitoarelor mame ca este al naibii de greu dupa nastere. 

10. Nu este nici pe departe unica metodă de stabili o legătură solidă, reală, intimă, indestructibilă cu copilul.

Aici nu ma pot pronunta. Si nici nu vreau sa o fac. 

Cam asta este. Declar deschisa sesiunea de discutii.