Nu cred ca as fi putut sa gasesc o modalitate mai buna de a finaliza seria de postari dedicata Saptamanii Mondiale a Alaptarii. Ideea mi-a venit duminica, in timp ce Raducu isi facea somnul zilnic la san, moment de liniste si inspiratie pentru mine :)

Pe scurt, am conceput un chestionar scurt de cinci intrebari, pe care l-am trimis pe unde am reusit. Inca nu am primit toate raspunsurile, totul s-a intamplat foarte repede, si public ce am primit pana acum, urmand ca pe masura ce mai primesc raspunsuri sa actualizez postarea. La chestionar au raspuns doar barbati, fiind de altfel conceput doar pentru ei, pentru ca am vrut sa vad care este parerea lor vis-a-vis de actul alaptarii.

Intrebarile au fost acestea:

1. Ai fost alaptat? Daca da, mai ai amintiri din perioada aceea?
2. Care este parerea ta personala legata de alaptare? Dar de alaptarea in public?
3. Este actul alaptarii un act cu conotatii sexuale sau nu? De ce?
4. Avand in vedere faptul ca in Romania, doar 3% din femei mai alapteaza dincolo de primele sase luni, in timp ce OMS si UNICEF recomanda cu insistenta ca alaptarea sa fie pana la 2 ani si peste, ce masuri ar trebui luate ca acest procent sa creasca in urmatorii ani?
5. Cat de important e rolul tatalui in reusita alaptarii?



Si iata si primele raspunsuri:


Nu este tatic, are 33 ani, de meserie arhitect
1. Cred ca da. Evident, nu mai am amintiri.
2. Alaptarea e esentiala. Cu alaptarea in public e ca si cu alte subiecte de genul – e normal daca nu se poate altfel la momentul respectiv, dar sunt foarte rare acele situatii in care n-ai cum altfel. Pana la urma e ceva intim si nu e deloc ok sa fie facuta ca manifest.
3. Nu, nu e un act cu conotatii sexuale, e doar intim.
4. Educatie inca din scoala.
5. Nu cred ca are vreun rol in „reusita alaptarii”, e suficient sa nu influenteze negativ treaba, pentru ca in rest e ceva ce merge natural.



P.S 46 ani, studii superioare (sotia medic), casatorit fara copii
1. da. nu.
2. e bine ca un copil sa fie alaptat. e o necesitate.
3. nu. tine de mancare nu de sex.
4. campanii de educare a populatiei, cursuri pentru medici si      asistente medicale.
5. poate avea un rol major.

A.C. 43 ani, studii superioare, necasatorit, fara copii.



1. da. nu.



2. e ceva firesc. nu ma derajeaza.



3. nu. nu stiu …e altceva decat un act cu conotatii sexuale.



4. nu stiu, informare prin campanii


5. tatal joaca un rol important. poate incuraja mama daca este interesat si informat.

            RP, 38 de ani, project manager, 3 copii

1.     Alaptat maxim 2 luni si nu de mama ci de o alta persoana, o tiganca care avea prea mult lapte. Mama nu a putut, nu stiu motivele.
2. Ma bucur de faptul ca ai mei copii au fost si sunt alaptati perioade de timp lungi. Asociez alaptarea cu ideea de sanatate, imunitate si in acelasi timp, poate chiar mai mult decat toate celelalte, liniste, fericire si protectie pentru nou nascut si apoi pentru bebelus.Alaptatul in public cred ca este absolut normal. Sunt atat de multe alte lucruri anormale in jurul nostru, lucruri cu care ne-am obisnuit si pe care le acceptam toti, incat a spune ca alaptatul in public nu e ok mi se pare de o ipocrizie fara margini  :).
3.  Cu siguranta nu. Cel putin pentru mine nu. Alaptatul presupune existenta unei mame si a unui copil, drept urmare conotatiile sexuale nu au legatura cu acest act, poate doar pentru persoanele cu anumite deviatii pot exista conotatii sexuale in actul alaptarii. Actul alaptarii este ceva absolut normal si practic „anormalitatea” acestuia a inceput sa fie luata in discutie in momentul in care „civilizatia” si „consumismul” ne-au atins.
4. Informare despre beneficiile alaptatului si ce inseamna acesta pentru copii in primul rand. Pe de alta parte intr-o tara ca a noastra in care banul si consumul cat mai mult, cat mai usor, cat mai des sunt niste repere sociale atat de bine definite si promovate, cred ca in primul rand implicarea marilor companii producatoare de lapte praf si alte produse ce inlocuiesc laptele de mama este absolut necesara pentru a misca lucrurile din loc (sau macar niste reguli simple si clare prin care sa se incerce stoparea promovarii laptelui praf)
5. Tatal trebuie sa parcurga cativ pasi esentiali. In primul rand (poate chiar inainte de nasterea bebelusului) trebuie sa caute sa inteleaga rolul alaptarii, apoi trebuie sa sustina si sa incurajeze, apoi sa sustina, sa incurajeze si sa protejeze, apoi incurajeze, sa protejeze si chiar sa promoveze :)

C, studii superioare, 38 ani nu are copii
1. Da si se pare ca mi-a placut mult. Nu-mi aduc aminte, dar mama spune ca am fost hranit la san doi ani. Am insa un prieten  bun caruia i-a placut si mai mult: 4 ani. El isi aduce aminte ca-si lua singur taburetul, se urca pe el si sugea singur.
2. Nu m-am gindit la asta prea mult. Dar cred ca-s multe prejudecati legate de alaptare. Gindeste-te ca multa vreme a fost interzis costumul de baie in doua piese, iar Germania a fost ultima tara care a eliminat aceasta interdictie.
3. Nu-mi dau seama exact. Poate sa fie. Freud stie mai multe, sa-l intrebam pe el
4. Nici un guvern din Romania ultimilor 22 de ani nu a facut nimic pentru  a indrepta curba descendenta a demografiei. Eu i-as numi pe toti ori niste iresponsabili, ori niste cretini. O sa fim in curind o natie de tigani.
5. Nu stiu, nu ma pricep

Le multumesc celor care au ales sa raspunda, intrebarile nu cred ca au fost printre cele mai comode. Revenim cu noi raspunsuri, pe masura ce le primesc :)


LE: incep sa ne vina raspunsuri :)


Tata de 6 ani, 38 ani, IT manager.
1. Da. Nu.
2. Este obligatorie pt a creste un copil sanatos, cu sistem imunitar dezvoltat (observatie personala). In public … doar in cazuri de maxima urgenta (de preferinta a fi evitat; seamana prea mult cu practicile si obiceiurile tiganesti)
3. Depinde de perspectiva fiecaruia.

Banc: – ce e cel mai bun la laptele de mama?
– ambalajul !
4. Nu sunt de acord cu alaptarea peste 2 ani.
Ca sa vedem ce masuri ar putea fi cele mai eficiente, ar trebui sa plecam de la cauze: de ce nu mai alapteaza femeile?
– criterii socio-demografice? economice?
– le afecteaza/impiedica cariera? (daca isi incheie post-natalul inainte de 2 ani, cum ar mai putea alapta)
– le e frica de estetica (sani lasati dupa alaptare) ?
 – marturii de la mamele care alapteaza
5. destul de important. pornind de la ‘desfundarea canalelelor’ si pana la constientizarea acestei activitati benefice atat pt copil cat si pt mama; intelegere si sprijin pt mama…


Nu este tata, 36 de ani, absolvent Bioinginerie Medicala
1. Am fost alaptat. Nu mai am amintiri din perioada respectiva
2. Parerea mea este ca mama natura e mai desteapta decat noi. Alaptarea in public ar trebui sa fie un drept inalienabil.
3. Nu are conotatii sexuale dar poate fi perceput ca fiind ceva intim (diferit de sexualitate).
4. Singura masura ar fi o campanie de awareness.
5. Pai tatal ar trebui sa sustina partenera de viata in alegerile pe care ea le face.



D, tata, 43 ani, coach

1. Da. Nu
2. Ok. Ok
3. 10%. Fiindca vezi sanul unei femei necunoscute.
4. Educatie prin mass-media. Eroine din telenovela de succes sa alapteze. Vedetele la fel ca de ele vrea sa stie lumea de rand.
5. 33%, suport emotional ptr mama.


Nu sunt inca tata, 31 ani, arhitect
1. Da, dar nu mai tin minte nimic din acea perioada.
2. Alaptarea este imperios necesara si nu cred ca poate fi inlocuita cu nici un fel de lapte artificial sau de animal. Alaptarea in public nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni.
3. Alaptarea capata conotatii sexuale daca bebelusul are peste 12 ani. :)
4. Campanii de constientizare propagate prin medici catre mamici.
5. Tatal este important pentru buna dezvoltare a copilului, dar nu vad o legatura intre alaptat si tata. Nu neg ca ar exista, dar momentan nu ma pot gandi la niciuna.



nu este tata, 30 ani,economist

1. Da, nu mai am amintiri.
2. Nu am nici o parere, fie ea pro sau contra
3. Nu
4. Prezentarea avantajelor de catre asociatii si institutii guvernamentale
5. Nu stiu



nu este tata, 28 ani,arhitect

1.Da.Nu am.
2.Este imperativ necesara.Este normal, dar tinand cont si de contextul in care te afli.
3.Freud zice ca da, are conotatii sexuale:)
4.Probabil o educatie a mamelor in directia alapatarii , data pe perioada sarcinii si imediat dupa nastere in spital ( IN CAZUL IN CARE ALEGE SA NASCA IN SPITAL!)
5.Sa o sustina moral.



MS,36,inginer, casatorit,fara copii
1. Da.Nu.
2. Sunt de acord cu alaptarea, o incurajez, dar nu in public.
3. Nu. Este normal, logic, este un gest firesc, toti am fost alaptati, pana si animalele alapteaza, este vorba despre hrana,nimic altceva.
4. Depinde, insa, de alegerea si constiinta fiecarei mame.
Din pacate, insa, procentul femeilor cu o educatie in acest sens este foarte mic. Ar fi utile campanii in media (TV, reviste de gen),dar, cel mai important cursuri organizate in spitale, conferinte.
Femeile din mediul rural au nevoie sa invete ca cel mai bun nu inseamna „cel mai scump lapte praf”.
5. Este important atat timp cat o incurajeaza pe mama in acest demers si intelege „schimbarile” ce decurg din nevoia de a fi langa bebelus la cerere.
Cred, totusi, ca parerea si rolul tatalui nu ar trebui sa conteze atunci cand el nu intelege sau nu sustine alaptarea.Pana la urma, mama este cea care hraneste si stie , la nivel instinctiv, care sunt nevoile copilului ,iar aceasta ar trebui sa aiba curaj sa faca astfel de alegeri chiar si atunci cand nu e sustinuta de familie.

Si ultimul raspuns venit:
Eu din cate stiu am fost alaptat,nu mai tin minte detalii din perioada aceea.E posibil totusi sa nu fi fost satisfacut 100% de alaptat atata timp cat acum am o fascinatie deosebita pt sanii femeilor.Simt o fericire deosebita cand ii zaresc liberi de sutiene si alte hamuri fie ei mere sau bretele.La noi cam are conotatii sexuale alaptatul in public din simplul motiv ca barbatii nesatisfacuti de modul cum au fost alaptati in pruncie ,vor vrea si ei…:) happy. In Romania se alapteaza foarte putin  pt ca sanii, organul alaptarii sunt scosi in afara legii, considerati de multi porno,iar majoriratea femeilor si-i privesc doar la dus,si atunci cu frustrari ca nu sunt top model (90-60-90)As propune eliminarea hamurilor si push-upurilor pt ca sanii sa redevina liberi ,vii,capabili sa materializeze energia vitala sub forma laptelui.Facand masaje am observat diferenta intre femeile care pana pe la 35-40 ani nu prea au purtat sutiene si celelalte.Legea vitalitatii e foarte simpla:Organul prin care energia nu mai curge liber se atrofiaza.Rolul tatalui mi se pare foarte important.Dragostea cu care el priveste mama si si sanii ei ca organ al feminitatii si maternitatii se transmite prin intermediul laptelui catre copil.Inca nu sunt tata, am 31 ani,si fac masaje.


Inca o data, la final, le multumesc tuturor celor care si-au facut timp sa raspunda!