Aseara pe la ora 18:00 mi s-a pus pata, ca altfel nu pot spune, sa fac paine. Despre experientele mele cu painea am mai povestit, cred. Nu am incercat pana acum decat sa fac paine cu o masina de paine, si toate incercarile mele, cu masurat la miligram fiecare ingredient, exact asa cum spune manualul de instructiuni, au esuat lamentabil. Ultima data chiar am prelungit programul de coacere cu vreo doua ore jumate, peste ce era programat initial, iar la final painea tot nu era coapta cum trebuie, desi si eu, si masina de paine eram amandoua epuizate si stoarse de puteri.

Dupa momentul „tz” mi-am zis ca sunt lucruri pe care eu nu le voi face in bucatarie. But never say never. Asa ca intr-un moment de inconstienta, aseara, mi-am zis foarte neaos „WTF, trebuie macar sa incerc”. Nu cu masina de paine, pe aia nici nu mai vreau sa o vad la fata (apropos, vrea cineva o masina de paine Moulinex?!? Lasand gluma la o parte, dati-mi un semn aici). Nu. Lucrul manual e sfant.

Asa ca am luat ce imi era mai la indemana, adica reteta de paine de baza a lui Jamie, si m-am pus pe amestecat, framantat, dospit, iar framantat, iar dospit si intr-un final, copt.

La ora 8 si jumatate din cuptorul meu au iesit doua paini rumene si frumoase foc. Si dupa cum aveam sa constatam nitel mai tarziu, super gustoase. Deci, never say never, Bogdana!

Acum, din lectiile invatate de mine: Nici macar la paine nu va luati ad literram dupa masurile lui Jamie. Da, suna ciudat, insa de exemplu la capitolul sare, Jamie zicea 30 de grame. Eu m-am uitat chioras si am pus undeva in jur de 20 (poate 19). A iesit nitel cam sarata. Nu vreau sa imi imaginez cum ar fi iesit daca puneam 30.

Cu drojdia, alta incurcatura. Jamie zicea 25 de grame drojdie proaspata sau 3 pliculete x 7 gr drojdie uscata. Cum eu aveam doar doua pliculete in casa, l-am trimis pe Radu sa mai cumpere. Radu s-a executat regulamentar, insa mi-a venit cu mana goala, Nic-ul nostru cel de toate zilele fiind inchis tocmai atunci pentru inventar. Mi-am zis ok, punem proportional si restul de ingrediente. Cand eram in mijlocul framantatului imi pica ochii pe pliculetul de drojdie. Care zicea asa: un plic este echivalentul a 25 de grame de drojdie proaspata. Zic „hait, ceva nu imi da bine la calcule”. Si nitel panicata, am mai luat o mana zdravana de faina si am aruncat-o in compozitie. Si evident putina apa.

Pare-se ca din tot haosul a rezultat ceva bun, pentru ca jumatate din prima paine s-a dus imediat dupa ce s-a racit. Iar eu am prins curaj sa fac paine. Cu mainile, nu cu masina, caci framantatul acela are un farmec asa aparte, incat m-am indragostit. La prima framantare.

Ce mai vroiam sa spun este ca odata cu painea, i-am pus si pe copii la treaba. E drept ca am praduit vreo 500 de grame de faina, am facut o mizerie crunta, insa cat au stat painicile mele la dospit, ei nu s-au dezlipit de la masa, ci aproape doua ore, au stat si au framantat si ei, au intins aluatul (aluat facut special pentru ei, sa nu credeti ca i-am lasat sa se apropie de aluatul meu de paine!) cu sucitorul, l-au taiat, l-au tras in forme, iar si iar. Toti trei.

David oricum are inclinatie spre gatit, ne zapaceste in fiecare zi ca el este „Mater – cef” (Master Chef), ne bate la cap non stop ca vrea pe Paprika TV (Disney Junior este deja „fumat”). Si el a fost cel care si-a adus toata trusa de bucatarie, cu sucitor, tocator, cutit de pizza, forme de tarte, forme de prajituri si ce mai au ei pe acolo, prin mini-bucataria lor ultra-dotata. Raducu a rezistat si el eroic, cu toate ca spre final mi-a luat bolurile de plastic si le-a vaduvit de piciorusele ventuza.

Declar faina amestecata cu apa cea mai tare plastilina. Si cea mai la indemana. Si e homemade, daca o baga in gura, nu imi fac griji,  Dap, stiu, redescopar roata.

Revenind la painea noastra cea de toate zilele, odata pornita, nu ma mai opresc, asa ca scopul meu, teoretic cel putin este ca in timp sa elimin painea din comert si sa le dau copiilor paine facuta de mine in casa. Astept cuminte cursul din 9 februarie organizat de  fetele de la „De-a brutaria” , care bate la usa acum.

Si va recomand sa le urmariti oricum, si cand mai vin pe la vreun targ sa cumparati painea pe care o fac, este facuta dupa metodele traditionale, vechi, cu maia. Eu am plecat de la ultimul talcioc cu doua paini de la ele si cu doua felii din ceea ce pot spune ca e cel mai gustos tort din ultima vreme (tort de morcovi!) si copiii s-au batut pe painile respective.