Alfie Kohn este unul dintre cei mai cunoscuți și mai controversați autori ai zilelor noaste pe teme legate de creşterea copiilor și educație. A fost numit de revista Time “poate cel mai vehement critic din ţară la adresa ideilor fixe din educaţie legate de note şi teste standard”. Alfie Kohn a criticat practicile folosite în educația tradițională, cum ar fi competiția, notele, temele pentru acasă, testele standard, sistemul de pedepse și recompense, disciplina convențională. Criticile aduse de el acestor aceste practici au schimbat perspectiva întregii lumi asupra educației și a motivațiilor reale folosite de copii în procesul de învățare.

Cam asa incepe prezentarea lui Alfie Kohn pe Totul despre mame, care in colaborare cu ANCV este organizatorul conferintei ce il are in prim plan pe Alfie. Nici nu cred ca era nevoie de mai multe cuvinte sau argumente pentru a ne convinge de faptul ca ar trebui sa mergem sa il auzim vorbind.

Cu un copil deja in clasa a IIa, trecuta prin experienta primului an si a dezamagirilor aferente, cu inca doi copii care cresc ca Fat Frumos si maine poimaine intra si ei in sistem, am nevoie de un Alfie Kohn. Am mare nevoie, sa imi confirme faptul ca nu sunt eu nebuna cand resping la nivel mental toata hipercompetitivitatea asta care este inoculata la scoala, standardizarea si uniformitatea care caracterizeaza sistemul de invatamant. Le resping nu pentru ca as fi vreo anarhista sau vreo revoltata din nascare, ci pentru ca am ajuns la concluzia ca nu aceasta este calea prin care copiii nostri pot invata. Recunosc ca nu prea stiu nici alternative, ca poate sunt cam lasa sa imi asum riscul de a face schimbari dramatice de genul home-schooling/un-schooling si sper ca poate Alfie imi va oferi un raspuns sau macar un hint legat de ce sau cum ar trebui sa fac mai departe.

Am ramas pe ganduri si dupa ce Michael Thompson a parafrazat un citat legat de democratie, aplicandu-l la actualul sistem de invatamant, care in linii mari spunea: „stiu ca este (sistemul de invatamant) plin de lipsuri si erori si probleme, insa este cel mai bun pe care l-am dezvoltat de-a lungul istoriei si pe care il avem in acest moment” si m-a lasat asa, cu un sentiment de resemnare.

Si da, as vrea sa schimb toate astea, insa ma simt neputicioasa, neajutorata, neinformata si repet, fara sa imi fac vreun titlu de mandrie din asta, ca nu am de ce, lasa. Pot incepe timid sa schimb starea de fapt, mergand la Alfie.

Detalii complete despre eveniment, inscriere, program si asa mai departe aveti aici.

PS: Este in curs de aparitie si cartea sa, Parenting neconditionat. Va tin la curent cu momentul lansarii.