Sa nu cumva sa credeti ca am luat-o razna si vorbesc despre Craciun cand afara sunt inca 19 grade, iar la noi pe strada a inflorit din nou liliacul :)

Nope, voi vorbi despre starea aceea de asteptare, care poate aparea chiar si cu o luna inainte, de nerabdarea aceea ce creste, creste cu fiecare zi ce ne duce mai aproape de Craciun. Am trait-o an de an de-a lungul copilariei mele si o retraiesc acum, din nou, prin ochii copiilor mei.

Atmosfera se schimba parca pe nesimtite, vedeam cum zi de zi, aerul devenea din ce in ce mai rece, mai puternic, cum apareau primii fulgi de zapada si stiam ca vine. Ca vine Craciunul, cu toata feeria lui, cu toate senzatiile, emotiile, cu gustul de turta dulce, cu mirosul de brad proaspat, cu noptile din ce in ce mai lungi, cu luminitele difuze din brad, cu tot ritualul impodobirii bradului, cu tot ce era obicei mostenit de la bunici si strabunici. Am fost o norocoasa, fiindca mi s-au transmis niste valori, niste traditii, care acum sunt parte din mine din ceea ce sunt si pe care le voi da mai departe catre copiii mei.

Imi amintesc vag de bunicul meu de la Cluj, de vocea lui guturala cantand colinde vechi, de bunica mea si mirosul de cozonac fierbinte care inunda toata casa, imi amintesc de mama mea, cand ma ducea in ajun la culcare si imi soptea sa dorm, sa nu il mai astept pe Mosu’, ca el va veni exact atunci cand ma voi astepta mai putin,  imi amintesc de tatal meu, si momentul decorarii bradului, de lumanarile spiralate pe care le prindea cu clipsuri, de somoioagele de vata pe care insistam sa le puna peste tot, fiindca eram fascinata de ele. Imi amintesc cum asteptam sa fie puse in brad bomboanele de pom, cum ma uitam la ele ca la fructul interzis si cu cata voluptate le mancam si ce miscari studiate aveam cand desfaceam ambalajul. Gustul il mai am si acum in memoria papilelor.

Ca sa schimb putin registrul, odata cu rememorarea aceasta, mi-a revenit in minte una din cele mai vechi amintiri ale mele (daca nu cumva cea mai indepartata, fiindca aveam putin peste trei ani), poveste cu happy end, dar destul de datatoare de emotii (mamei mai ales). E totul vag in mintea mea, motiv pentru care am sunat-o inclusiv pe mama in timp ce scriam introducerea la articolul acesta, ca sa ma conving ca a fost totusi realitate toata derularea evenimentelor si nu plasmuirea mintii mele. Well, povestea e legata de somoioagele acelea de vata si ne reintoarcem rapid rapid inapoi in timp, in decembrie 1980. Fara sa ne lungim, tatal meu, a facut el ce a facut in iarna aceea, si a reusit sa aprinda nu numai lumanarile, ci si tot bradul si odata cu bradul si pe el insusi.

A iesit un iures, mama m-a aruncat pe o canapea, in coltul opus al camerei, de unde am si urmarit toata desfasurarea ulterioara a evenimentelor, bunica mea a inceput sa tipe, ca orice muiere care se respecta, bunicul a fugit la brad, unde se chinuia impreuna cu tata sa il stinga, mama a fugit la baie sa aduca apa, intre timp, dupa cum ziceam mai sus, s-a aprins si tata, la propriu, bunicul l-a luat pe sus si l-a azvarlit direct in cada ca sa il stinga, globurile au inceput si ele sa pocneasca, iar eu nu ma puteam gandi decat la bomboanele mele. Am in nari si acum, rememorand, mirosul puternic de brad parlit si tot haosul acela, in care toata lumea alerga cuprinsa de dementa in toate directiile, iar eu stateam in coltisorul meu cuminte observand tot spectacolul cu pricina.

A fost cu happy end, caci tata nu a luat foc prea tare, nu s-a lasat cu ranire, doar cu niste parleli, insa la noi nu s-au mai folosit lumanari in setup-ul bradului in anii ce au urmat. Vata a mai ramas, insa dupa insistentele mele fierbinti. In anul acela nu am mai avut brad, si cred ca e singurul an in care el a lipsit din casa noastra.

Acum, va provoc si pe voi sa imi povestiti despre Craciunurile voastre (pre)istorice. Cu bune, cu rele, cu intamplari nebune, cu amintiri placute, cu arome de cozonac, cu calendare de Advent, cu ce or fi ele. Le vreau aici, si nu va pun la exercitii de forare mentala degeaba, fiindca voi premia cea mai cea povestire cu un pachet de la Disney. O bucatica din pachetul cadou cu pricina aveti mai jos. Nu stiu daca mai e nevoie sa va conving, insa, si mai jos aveti o fotografie cu cana din care imi beau eu zilnic cafeaua (guess what, tot de la Disney si ea) :)

Grumpy al meu, care ma dispune in fiecare dimineata de vreo cinci ani incoace :)

Ca sa fie si mai clar, exista un motiv bine intemeiat pentru povestea mea in miez de toamna-vara-primavara de noiembrie: provocarea si cadoul vin de la ING, sunt parte din campania pe care ING o deruleaza pana pe 22 noiembrie (deci mai e putin, putin!) si care va poate aduce o surpriza mare de tot: o excursie la Disneyland intre 13 si 15 decembrie, pentru 4 persoane (2 adulti si 2 copii), cu tot cu VIP Pass, cu cazare de cinci stele si bonus, posibilitatea de a aprinde bradul cel mare de la Disneyland (de a aprinde beculete, nu de a-i da foc, cum a facut tatal meu :)), cu alte cuvinte, de a va crea niste amintiri de neuitat! Detalii complete despre promotie aveti aici.

Pana una alta, va astept aici cu povestiri. Care sa starneasca emotii, sau lacrimi, sau poate dimpotriva hohote de ras. Oricum ar fi, presimt ca nu ne vom plictisi. Va astept povestile in comentarii, pana joia viitoare. Spor la (re)memorat!

PS: pentru a va spori sansele, va puteti inscrie si la Printesa pe blog, unde e in desfasurare un concurs similar :)