Duminica trecuta o cunostinta de-a mea a nascut la Giulesti. Sarcina gemelara obtinuta dupa ani intregi de incercari si esecuri, dupa multe proceduri FIV chinuitoare. Sarcina dusa extrem de greu, cu probleme, cu stat la pat, cu risc ridicat. A nascut la 32 de saptamani, fetele sunt bine, insa au trecut prin ceva emotii. Una din fete s-a nascut cu o greutate de 1,4 kg, insa cealalta s-a nascut cu numai 900 de grame. In mod paradoxal, cea mica a dovedit inca de la venirea pe lume ca este mai bataioasa, si chiar daca a fost si ea intubata initial, a fost prima care a scapat de intubare, la trei zile dupa nastere.

Povestea lor nu e singulara. In Romania unul din zece copii se naste prematur. Asta vine la pachet cu dificultatea de adaptare la noua viata, vine la pachet cu probleme neuromotorii in unele cazuri, cu riscuri majore de sanatate in alte cazuri si cu sechele pe termen lung. De la deficiente ale functiei respiratorii (detresa respiratorie, hipoxie, etc) pana la retinopatia de prematuritate, riscurile asociate cu nasterea prematura sunt in numar mare, si de cele mai multe ori sunt strans legate intre ele.

M-am intersectat de mai multe ori decat mi-as fi dorit cu nou-nascuti prematur, uneori la TI ai senzatia ca e o loterie a vietii si a mortii, iti lasa adanc intiparite in constiinta niste amintiri pe care ai vrea sa le faci uitate.

Saptamana aceasta se serbeaza Ziua Internationala a Prematuritatii. Se doreste a fi un semnal, un moment de constientizare, ca acesti copii exista si ca se pot face multe, enorm de multe lucruri pentru a le usura primii pasi in viata, atat lor cat si parintilor lor, care nu numai ca se lupta cu o puternica trauma psihica, dar se lupta cu enorm de multe provocari si dificultati materiale, ce decurg din problemele cu care se confrunta un copil nascut prematur.

Pe Corina o stiu din parc, de vreo sapte ani, daca nu si mai bine, caci fiica ei cea mare este de o varsta cu Rebecca mea.  Gemenele ei sunt de o varsta cu David si recunosc ca nu a fost data sa ma intalnesc cu ea si sa nu simt o admiratie infinita pentru puterea de care a dat dovada in toti acesti ani. Este o luptatoare in adevaratul sens al cuvantului, si din toata lupta ei a rezultat o initiativa frumoasa, Unu si unu, prin care isi propune sa sustina financiar si moral acele familii cu copii din sarcini multiple care au fost afectate intr-o masura sau alta in urma nasterii premature. Povestea Corinei o aveti mai jos:

Povestea mea a inceput in anul 2009 cand alaturi de fetita si sotul meu, la prima ecografie, am aflat ca inca doua inimioare urmau sa vina pe lume. A fost o surpriza totala, nu aveam in familie nici unul dintre noi gemeni. Dupa o sarcina grea au venit pe lume Sofia si Teodora, in saptamana 30, cu 2 luni si jumatate mai devreme fata de termenul dat de doctori.
Gemenele nostre au fost foarte mici (Sofia 1450kg si Teodora 1200kg) si nepregatite pentru viata (nu am apucat sa facem injectiile pentru maturarea plamanilor bebelusilor), dar au luptat impreuna tinandu-se de mana in incubator. Desi au facut hemoragie intracraniana de gradul 3 Sofia si respetiv 2 Teodora, desi Sofia a avut pneumonie din cauza microbilor din spital si hidrocefalie, am reusit sa ajungem acasa dupa 9 saptamani de la nastere.
Cu multa munca fetele au crescut, Teodora a fost norocoasa ca a scapat fara nici o sechela de pe urma prematuritatii, iar Sofia a fost si ea norocoasa ca va putea fi recuperata in proportie de 100%

Va puteti alatura saptamana aceasta, si pe mai departe initiativei ei, sustinand-o in orice forma doriti voi. Puteti incepe arborand in mod simbolic la fereastra voastra zece sosetute, din care una foarte mica. Eu o voi face, atat pentru prietena mea care are in spital doua mici luptatoare, pentru Corina, cat si pentru toti parintii care trec sau au trecut printr-o experienta similara.

Voi reveni cu mai multe detalii dupa ziua de joi, cand voi participa la conferinta de presa dedicata Zilei Internationale a Prematuritatii.

Pana atunci, uitati-va la copiii vostri si lasati-va cuprinse se sentimentul acela de recunostinta pentru minunile ce au intrat in viata voastra si trimiteti un gand bun pentru toti acei parinti care nu au fost la fel de norocosi si pentru care fiecare zi este o lupta.