Despre Ana Culcer am scris de multe ori. Este una din acele persoane care iti raman intiparite in memorie, chiar daca nu te-ai intalnit cu ea decat o singura data. A fost doctorita fiicei mele, in perioada ei de bebelusie si datorita ei am reusit sa o alaptez pe Rebecca pana la 11 luni. M-a trecut prin toata perioada dificila de inceput, mi-a dat acea incredere in mine si in organismul meu, fara de care nu cred ca as fi reusit.

Este acel doctor despre care se vorbeste ca umbla cu prematurii in buzunarele halatului. Nu e legenda, e realitate, chiar daca in timp a ajuns sa capete aceasta poveste niste proportii mitologice :). Este sufletul sectiei de neonatologie de la Universitar si tot cu titlu de vorba soptita ajunsa legenda, se spune ca pe sectie, laptele praf este traficat pe sub mana.


Se spune despre ea ca e rece, ca e autoritara, ca uneori nu e empatica. Va pot povesti doua intamplari cu ea din perioada in care Rebecca a fost pacienta ei. Prima a fost cand Rebe avea patru luni, iar eu am ajuns la operatie de urgenta pentru extirparea apendicelui, fiind cu inceput de peritonita (fotografia de mai sus este facuta in ziua de vineri, cand tocmai aflasem ca a doua zi urma sa ma operez, si are o incarcatura emotionala foarte puternica, fiindca atunci mi-a fost pentru prima data teama de ce avea sa se intample cu viata mea). M-am operat intr-o sambata dimineata, la pranz am fost acasa, si pana duminica nu i-am dat deloc san, la insistentele mamei mele, care mi-a zis „cum sa ii dai lapte, cand tu ai facut ditamai anestezia!?!? Vrei sa imbolnavesti copilul? Nu vezi ca laptele tau e verde?” (ceea ce era cam adevarat, avea o consistenta mai mult transparenta, cu nuante verzui). Aveam lapte muls si i-am dat si completare. Doua zile mai tarziu a venit doamna Culcer la noi si mai sa faca atac de apoplexie cand m-a auzit ca nu am alaptat copila aproape doua zile. Mi-a zis mai mult certandu-ma, ca pune copiii la sanul mamelor imediat dupa cezariana, si ca nu exista beneficiu mai mare ca laptele matern, chiar daca femeile cu pricina inca mai au in sange anestezicul. A fost dura, dar mi-am invatat lectia: sa ascult de ea si nu de mama.

A doua intamplare a fost la inceputul lunii iulie, cand Rebecca avea aproape sase luni, iar eu eram daramata dupa un accident al unor prieteni, in care baietelul lor de un an isi pierduse viata. Baietel pe care il avea in grija doamna Culcer. Era la noi acasa la control cand eu am ajuns de la Bagdasar cu vestea si eram incapabila sa mai articulez chiar si un simplu cuvant. Mi-a zis atunci ca de fiecare data cand ii moare un copil, moare o particica din ea. Dar ca in acelasi timp mai are alti zece copii care au nevoie de ea, si ea trebuie sa se concentreze pe ei, pe ce are de facut si ca e obligata sa mearga mai departe. Mi-a tras un dus rece de tot, pe care nu o sa il uit toata viata.

Deci da, poate fi dura, poate unora li se va parea lipsita de empatie. Poate vi se va parea ca e prea aglomerata, ca e prea mare nebunie la ea, ca uneori nu are timp decat cinci minute sa se uite la copilul vostru, insa dincolo de toate acestea, este un doctor fantastic, cum rar gasesti in ziua de azi. Iar eu am toata recunostinta pentru ea, pentru tot suportul pe care l-am avut din partea ei si pentru tot ceea ce m-a invatat, intr-o perioada in care informatiile de buna calitate lipseau aproape cu desavarsire in tara noastra.

Si poate ar trebui sa mergeti macar sa o ascultati vorbind sambata aceasta. Detalii aveti in afisul de mai jos. Nu stiu mai multe informatii despre eveniment, eu am dat ieri peste afis, si am crezut de cuviinta sa il impartasesc cu voi.