Mai tineti minte „babele” de anul trecut? Porneam cu acest anunt:

Mitul Babelor este unul din cele mai vechi mituri, regasindu-se in diverse variatiuni de la o zona la alta. Una din variante o pozitioneaza pe Baba Dochia, personaj mitic de referinta in peisajul folcloric romanesc in antagonism cu nora sa (metafora pentru lupta finala ce se da intre Anul Vechi si Anul Nou, intre iarna care este pe final si primavara care sta sa apara), pe care o trimite in padure sa ii aduca fragi copti (in alte variante o trimite cu lana neagra la rau, si ii spune sa nu vina pana lana nu devine alba). Nora Dochiei primeste ajutor din partea lui Dumnezeu si se reintoarce la soacra sa cu o ulcica plina de fragi, iar Dochia vazand fragii, simbol al verii isi ia turma de oi, fiind sigura ca a venit primavara si urca la munte, starnind mania lui Marte.

Pe drum, se leapada rand pe rand de cele 9 (sau 12 in alte variante) cojoace, din cauza caldurii mari (alte variante povestesc despre noua/douasprezece zile extrem de ploioase care i-au ingreunat cojoacele) si in ultima zi moare inghetata, in urma unui ultim ger napraznic, impreuna cu turma sa, Marte razbunandu-se astfel pe ea pentru ca i-a nesocotit puterile.

Simbolic, de cele mai multe ori este aleasa cifra de 9, tocmai deoarece pe aceasta data se marcheaza atat Mucenicii (sau Macinicii) dar si inceputul anului agricol, zilele babelor (zile capricioase, cu vreme schimbatoare) lasand loc zilelor mosilor (zile calde de primavara).

Acum de ce v-am povestit eu toate acestea? Dincolo de faptul ca este una din legendele mele preferate, iar luna Martie este una din lunile cele mai dragi, am adunat de ici de colo cate un cadou pentru voi, mai exact noua cadouri, cate unul pentru fiecare zi de Babe.

Stati pe faza incepand cu 1 Martie, fiindca am niste babe una si una!