A fost nevoie de aproape 20 de ani pentru ca un articol de lege din legea Invatamantului (intarit ulterior cu un alt articol, din Legea Educatiei) sa fie declarat neconstitutional.

Legea invatamantului nr. 84/1995, art.9 alin.(2) teza intai: „La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie.

Legea educatiei nationale nr. 1/2011, art. 18 alin. 2 teza intai: „La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) anunta intr-un comunicat de presa ca  „a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii invatamantului nr.84/1995 si ale Legii educatiei nationale nr.1/2011”.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.9 alin.(2) teza intai din Legea invatamantului nr.84/1995 si dispozitiile art.18 alin.(2) teza intai din Legea educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale„, anunta CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie. Curtea Constitutionala a fost sesizata in acest caz de Judecatoria Buzau-Sectia civila, exceptia fiind ridicata de profesorul Emil Moise, care a dat in judecata Liceul de Arta „Margareta Sterian” din Buzau.

Sursa: Hotnews

Multumim domnule Moise, aveti toata recunostinta noastra!

Efecte?

In primul rand profesorii de religie nu mai pot fi angajati permanent in scoli, ci doar temporar pe parcursul unui an scolar.

In al doilea rand, in cazul in care parintii doresc ca proprii copii sa urmeze orele de religie, vor trebui sa depuna o cerere in acest sens la conducerea scolii de care apartin. Cu alte cuvinte, situatia s-a rasturnat cu 180 de grade. Daca pana acum cei care NU doreau sa isi lase copiii la ora de religie erau „obligati” sa depuna o cerere, de acum inainte se prezuma faptul ca se exprima optiunea de participare la ore, nu se mai porneste de la premisa cum ca toti trebuie sa urmeze ora de religie si cine pleaca pleaca. Este o diferenta uriasa de nuanta, am mai zis-o.

Ca sa fiu in ton, AMIN!