Sportul inseamna renuntare. Renuntare la orice farama de mandrie, respect, stima de sine. Inseamna sa fii umilit, jignit, batut, totul fiindca suntem crescuti sa credem ca performanta si rezultate se obtin doar pritr-un sistem foarte dur si neiertator de pedepse si recompense. E ca la dresaj: faci bine? ia zaharelul. Nu faci bine? jap un bici pe spate.

Va mira si va scandalizeaza cazul tenismenei? Asta este regula, nu exceptia. Daca omul ala a ajuns sa isi articuleze copila in vazul lumii, imaginati-va ce ii face in spatele usilor inchise, cand nu il vede nimeni. Am tot vazut ca lumea a comentat extrem de mult felul in care a „explicat” tanara gestul tatalui sau. Nu este nimic anormal in felul in care l-a aparat. Este exact felul in care orice victima isi apara abuzatorul: nu a vrut, am meritat-o, el de fapt e bun, imi vrea binele. Este ca la manual. Copila asta este abuzata si e abuzata sistematic.

Coboram un pic, si ne uitam spre scolile si spre dascalii pe mana carora ne lasam copiii. Se intampla ca aceeasi atitudine o au si profesorii de sport, fiindca sunt crescuti in acelasi mediu. Colegii fiica-mii au ajuns sa nu isi mai doreasca sa mearga la sport, una din fete somatiza si facea febra aproape 40 inainte de ora de sport, si asta numai pentru ca profesoara bagase la propriu spaima in ei. Ora de sport era un interminabil sir de umilinte si jigniri. Patru din acesti copii fac tenis in particular, am stat si i-am observat cum se comporta in alt mediu, cu un profesor venit din alta lume: au inflorit. Au inflorit, la propriu, fara sa exagerez o secunda. Aceiasi copii care fug de ora de sport ca de dracu, se roaga sa mai faca o tura de alergare, sa mai stea un pic peste ora platita. Si toata diferenta este facuta de stilul de a profesa al instructorului.

Nu generalizez, insa profesorul tipic de sport este cel care intelege sa se impuna si sa se faca ascultat prin violenta: verbala si iata si fizica. Si de ce trebuie sa ajungem la cazuri extreme ca cel de ieri? Doar pentru ca, vai, hai ca nu e chiar asa rau daca profesorul ii mai zice copilului ca e nesimtit? Pe bune? Stam si ii cautam scuze profesorului, ca de fapt, nici copilul nu vrea sa asculte, ca uneori nu e cuminte, ca totusi sunt 40 in clasa, ca trebuie si profesorul sa se faca ascultat, ca e si profesorul om si mai clacheaza si el? Pai azi dai cu capul de spalier o copila, maine o dai pe jos cu capul de ciment, poimaine o scoti cu picioarele inainte din scoala. Ca nu-i asa, performanta se face doar prin durere.

„No pain, no gain” – stiti vorba, nu? Cred ca e cazul sa o schimbam.