Saptamana trecuta am citit un articol la Ioana, despre raceala si gripa, si l-as mai completa cu cateva invataminte trase de noi in urma introducerii unui element nou in ecuatia copilariei: intrarea in colectivitate. Am povestit de ziua noastra cu cantec, si am avut un motiv: a fost un exemplu ca la carte de cum poate fi luat un virus dintr-un spatiu in care este un flux foarte mare de copii si mediul nu este controlat.  Evident, asta nu inseamna ca la fiecare iesire la un loc de joaca copilul se va pricopsi cu un virus sau o bacterie. Vorbim de un contact de scurta durata. Ce ne facem totusi cu momentul “Z” acela in care copilul merge la gradinita? Ca acolo este, cum sa zic, raiul virusurilor si al bacteriilor, si nici nu glumesc, nici nu vreau sa par apocaliptica, este o realitate. Foarte important este ca in perioada ce precede intrarii in colectivitate sa ajutam sistemul imunitar.

Un sistem imunitar este “stimulat” atunci cand el se afla in fata unui inamic, de aceea nu ma voi referi la “stimularea sistemului imunitar” fiindca e o optica gresita. Pana atunci, el poate fi ajutat prin diverse feluri sa fie pregatit atunci cand va fi cazul.

Dincolo de respectarea stricta a regulilor de igiena, atat la gradinita, cat si acasa, si de fapt in orice alt mediu, pe noi ne-a ajutat foarte mult mersul la salina, si regret ca nu am apucat sa facem in fiecare an cate o cura zdravana de subteran sarat.  Se poate recrea intr-o anumita masura mediul din salina prin aparatele care se gasesc prin farmacii, si sa stiti ca se simte diferenta inca din prima zi de utilizare (aerul este mai rece si mai puternic in incaperile in care merge un astfel de aparat).

Anul acesta am cumparat saptamanal catina de pe la negutatorii din piata si le-am facut suc. Saptamanal cate un kilogram de catina s-a transformat in sirop, amestecat cu miere, un strop de propolis si eventual si alte cateva bunatati.  I-am facut “parte activa” in tot procesul de fabricare, am presarat pe ici si colo cate o poveste, uneori i-am cam alergat prin casa cu lingura de sirop in mana, alteori s-au batut pe el, bottom line, important e ca isi iau doza zilnica de putere si asta se simte.

Un sistem imunitar sanatos si viguros se bazeaza pe trei piloni importanti: odihna, alimentatie si multa, multa zbenguiala, toate condimentate cu multa multa iubire  :) daca la partea cu odihna si cu zbenguiala lucrurile sunt clare, la partea cu alimentatia este extrem de important sa ii “initiem” pe copii in tainele alimentelor sanatoase si a mancarii facute pe cat posibil in casa. Atentie, nu e poezie ce zic eu aici, este stiinta curata, cu endorfine multe, cu hormonul stresului care nu se mai degajeaza in organism, hormon care este dovedit ca sta la baza celor mai multe imbolnaviri.

Este primul an in care am trei copii, in trei colectivitati diferite, iar ei, dincolo de niste muci, mai zemosi sau mai cleiosi si niscaiva behaiala, pe care le-am tratat cu multa indulgenta si cel mult cu niste Nurofen pentru copii (acela cu gust bun de portocale – pe care trebuie sa il tin sub cheie, by the way) daca am inregistrat maraieli de la dureri, am avut parte de liniste. S-au acumulat toate la mine, dar pe de alta parte ma bucur ca e asa, ma prefer pe mine bolnava decat pe ei.

Dupa cum ziceam, am o experienta prea vasta cu colectivitatile, de sase ani ne tot intersectam cu ele si e inevitabil pana la urma, totul e sa stim cum sa fim pregatiti.

Copiii sunt extrem de diferiti, cu manifestari diferite, asa ca niciodata nu va luati dupa ce zice “x” sau “y” pe internet ca functioneaza. E important sa va urmariti copiii si dupa cum am mai zis si mai de mult sa “cititi” semnele. De regula copiii sunt activi si se molesesc abia cand situatia devine mai serioasa, altfel ei se pot juca fara probleme si cu o temperatura care pe noi, adultii, ne-ar pune la pat. Dar sunt si alte semne, si orice poate parea “suspect”, cam asa si este.

Nu vreau sa par alarmista, insa colectivitatea se poate dovedi o nuca foarte greu de spart. Sau nu, si asta depinde doar de voi si de cat de bine sunteti pregatiti. Da, trebuie abordata complet diferit perioada “colectivitate”, cu un dram mai mare de seriozitate, insa nu trebuie sa deveniti obsedati de ea si sa luati lucrurile pe rand, cu calm si … fara asteptari prea mari.

O sa va povestesc intr-un episod viitor si de ce am tonul  acesta mai “rezervat”, mai ales cand vine vorba sa dau sfaturi legate de sanatate.

Sursa foto: © Nejron | Dreamstime.com – Group Of Adorable Toddlers Photo (erau muuuult prea cute ca sa nu ii pun :))