In ’47, o tanara de douazeci de ani pleca de la Zalau la Alesd, insa habar nu avea ca acea calatorie avea sa ii schimbe viata. Abia se intorsese inapoi cu familia in oras, dupa un exil fortat de vreo sase ani la Timisoara si incercau sa isi reconstruiasca viata facuta farame dupa razboi.

Cu sapte ani in urma duceau o viata linistita, erau respectati, asezati, iar tatal ei lucra la primarie functionar. In toamna lui ’40 cand au venit hortistii, l-au luat pe tatal ei, l-au tinut la sectie si l-au batut doua zile. Dupa doua zile s-a dus acasa, si-a luat un rand de haine si-a plecat pe jos spre Timisoara, acolo unde era deja refugiat fiul cel mare. A ajuns dupa zece zile si zece nopti de mers aproape incontinuu. O luna mai tarziu a reusit si mama ei sa ajunga, impreuna ea, sora ei si cel de-al doilea frate.

Un an de zile au trait inghesuiti in doua camere minuscule, pana primaria din Timisoara le-a repartizat un apartament mai uman si acesta a fost casa lor pe perioada intregului razboi.

Acum, reintorsi in Zalaul anului 1947, tanara fusese „acostata”/racolata de comunistii care pregateau alegerile si aveau nevoie de fete tinere si aratoase care sa poata duce propaganda mai departe. Ea nu voia insa sa intre in aceasta nebunie si in acelasi timp nu prea putea nici sa ii refuze, de teama consecintelor. Era o perioada extrem de tulbure, asa ca, impreuna cu o prietena, sotia unui ofiter, pe care o cunoscuse in perioada petrecuta la Timisoara a venit cu pretextul unui drum „musai” la Alesd, iar parintii au si trimis-o.

Acolo, in casa acestei prietene de familie a ajuns sa cunoasca un tanar frumos, care in seara in care cei doi au facut cunostinta, le-a spus prietenilor sai: „tocmai mi-am intalnit viitoarea sotie”. In lunile ce au urmat tot cercul respectiv a „conspirat” astfel incat intre cei doi deznodamantul sa fie cel asteptat.

Au urmat trei baieti, multi ani extrem de grei, prigoana, familiile amandorura erau considerate ca facand parte din „burghezie”, ea a avut un frate inchis politic la Periprava, care dupa eliberare si-a pus capat zilelor si un al doilea frate fugit la Paris. Au fost ani cumpliti, in care ea statea pana mult dupa miezul noptii, astfel incat baietii ei sa aiba a doua zi hainele impecabile, albe si apretate. Ani in care a facut tot posibilul si, a reusit, sa creasca trei flacai, doar din salariul sotului ei, care era un simplu functionar la teatru. Fiindca, nu v-am spus, ea nu a avut serviciu niciodata, insa poate a muncit mai mult ca oricine altcineva din jurul ei.

A chemat-o Lucretia, este bunica mea, de 24 de ani este in ceruri, si azi, de Sanziene, ar fi fost ziua ei.