Stiu ca tocmai s-a incheiat Saptamana Internationala a Alaptarii, insa niciodata nu este prea tarziu sa vorbim pe acest subiect. Si nici inoportun, chiar dimpotriva.

Ca am alaptat trei copii, aproape cinci ani de zile nu mai este un secret. Ca am scris zeci de articole pe acest subiect si povestile noastre, cu nopti lungi si treziri, dar mai ales cu momente pline de iubire, unice, care au pus bazele unui atasament puternic, iar nu mai este un secret.

Nu prea am povestit insa despre momentele in care din varii motive nu am fost acolo langa Rebecca, sau David sau Radu sa alaptez si cum au decurs “ostilitatile” :). Fiindca, desi putine (chestiune de alegere personala), au fost si din acestea. Fie ca a fost o plecare cu treburi ce necesitau prezenta mea augusta (in relatia cu statul, de exemplu, nu conteaza ca ai un copil ce depinde de tine), fie ca au fost reintoarceri la munca (la Rebecca, mai ales), fie ca au fost ore la MBA – la o saptamana dupa nasterea lui David am fost la ore si la examene, fie un concert mult-mult asteptat (Bon Jovi – ohhh, Roxette, Aerosmith, Reamonn…. ), inclusiv o nunta, din cate imi amintesc :).

Da, sunt momente pe care fie nu ai cum sa le sari, fie pur si simplu nu vrei sa le ratezi.

Cu MBA-ul a fost ok, aveam o singura zi pe saptamana, full-day, dar aveam pauza de pranz in care fugeam acasa sa alaptez. Usor nu a fost, acest du-te vino, plus stresul ca oricand pot fi sunata si solicitata, dar iata ca a trecut, cu rabdare si mult mult calm.

Cu concertele, imi amintesc ca la Radu, desi avea aproape sase luni, nu era inca diversificat, si aveam un congelator plin ochi cu recipiente cu lapte muls, copilul a fost atat de incapatanat incat a refuzat sa se atinga de laptele acela si m-a asteptat cuminte, fara sa faca spectacol pana m-am intors noaptea tarziu. Nu a plans, nu s-a agitat, ba chiar mai agitata si stresata parea bunica sa, ca refuzase odorul sa manance.

Atat la David cat si la Radu, am avut parte de un exces de productie, in pofida faptului ca amandoi au fost niste mancai inca din primele zile si, singurul lucru care m-a salvat de la niste probleme destul de serioase a fost mulsul. De fapt, nici unul din momentele enumerate mai sus nu ar fi existat daca nu ar fi fost mulsul. Si o singura pompa, care mi-a fost suport si salvare inca de la inceput. Simpla, manuala, insa de o calitate si rezistenta incontestabila. Sa fiu sincera, nici nu am incercat alte branduri, de fapt, la momentul acela, pentru mine a existat doar Philips Avent si la fel e si acum, chiar daca am depasit momentul alaptatului, si imi este ceruta parerea in mod regulat. It’s the pure truth, sunt sigura ca am mai spus asta si in trecut aici pe blog.

Ideea este ca da, puteti alapta si lucra in acelasi timp, puteti alapta si urma o scoala in acelasi timp, alaptatul nu este nicio piedica, ba dimpotriva. Iar cu o pompa de muls si cu tot felul de solutii de stocare totul devine si mai simplu, fiindca nu sunt altceva decat niste mijloace prin care voi puteti prelungi alaptatul cat mai mult posibil.

Eu am fost norocoasa, fiindca asa cum mi s-a spus de multe ori, am avut parte de luxul de a-mi permite sa stau acasa. Insa am nenumarate exemple de femei in jurul meu, toate in pozitii importante in multinationale, care au fost nevoite sa se intoarca dupa sase luni la servici si care au reusit sa alapteze si dincolo de aceastra perioada. Si au toata admiratia si tot respectul meu pentru asta si cred ca ele sunt cu adevarat modele de urmat. Solutii exista, atata timp cat se doreste acest lucru.

Poate ar fi bine sa imi povestiti si voi experientele voastre, ce probleme ati intampinat si cum ati reusit sa le rezolvati, ce solutii si alternative ati gasit si cum ati impacat alaptatul cu munca. Alte mame ar putea gasi din povestile voastre nu numai o sursa de informare, dar si, de ce nu, o solutie la propria problema. Chiar daca povestea noastra cu alaptatul s-a incheiat acum doi ani, in continuare, primesc pe mesageria blogului intrebari pe acest subiect, dovada ca multa lume care ajunge pe blog are nevoie de informatii si solutii. Sau doar de-o confirmare ca ce fac, fac bine. Sau de o vorba buna, un “am fost si eu acolo, totul va fi bine”.

Peste o saptamana, una din povesti, aleasa aleator de random.org, va primi o pompa manuala de la Philips Avent. Fie sa o folositi pentru voi, fie sa i-o daruiti unei viitoare mamici.